بررسی نقش اختلال جی‌پی‌اس در مرگ کوهنوردان

افزایش تعداد شمار قربانیان بهمن و بوران در کوه‌های شمال تهران

زیتون-تعداد جان‌باختگان در کوهستان‌های شمال تهران تا صبح امروز (یکشنبه) به ۱۱ نفر رسیده است.

به گفته حمید مساعدیان٬ رییس امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی، هنوز پیکر چندین تن از این افراد در ارتفاعات وجود دارد که قرار است طی روزهای آینده به شهر انتقال یابند.

روز جمعه پنجم دی‌ماه حوالی ساعت ۱۳ همزمان با وقوع برف و کولاک و سقوط بهمن سه حادثه در ارتفاعات کلکچال، دارآباد و و منطقه آهار تهران رخ داد.

جمعه دو روز پیش نیز آسمان شهر تهران آفتابی بود اما در ارتفاعات کولاک و برف گزارش شده بود.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان تهران در این رابطه توضیح داده بود: «هواشناسی از روز پنجشنبه هشدار‌های لازم را در خصوص احتمال برودت هوا و برف و کولاک و بهمن در ارتفاعات تهران داده بود. فدراسیون کوهنوردی هم به مردم تهران هشداری مبنی بر اینکه ارتفاعات تهران احتمالا با بهمن همراه باشد، داده و توصیه کرده بود که به ارتفاعات تهران صعود نکنید، اما متاسفانه روز گذشته حوادث تلخی را در کوهستان شاهد بودیم.»

او امروز به ایسنا گفت که تلاش‌های برای انتقال پیکر دیگر کوهنوردها ادامه دارد.

محمد مقدسی، فرمانده یگان کوهستان پلیس تهران، پیش‌تر به خبرگزاری مهر گفته بود که تعداد قربانیان در ارتفاعات توچال و قلعه دختر آهار به ۱۰ نفر و تعداد زخمی‌ها به هفت نفر رسیده است. به گفته او، هفت نفر نیز همچنان «مفقود» هستند.

شامگاه شنبه ششم دی، مهدی ولی‌پور، رییس سازمان امداد و نجات هلال احمر٬ از افزایش شمار قربانیان به ۱۰ نفر خبر داده بود. دو تن از کوهنوردانی که جان خود را از دست داده‌اند در کلکچال پیدا شده‌اند که به گفته محمد مقدسی، به دلیل  سردی بیش از حد هوا امکان انتقال آنها به پایین کوه وجود نداشته و این عملیات نیز به روز یکشنبه موکول شده است.

این کوهنوردان در بوران شدید و بر اثر سقوط بهمن کشته یا مفقود شده‌اند. خبرگزاری مهر روز شنبه ششم دی به نقل از خانواده‌های این کوهنوردان خبر داده بود که تاکنون ۷ نفر به صورت قطعی بر اثر برف و کولاک در ارتفاعات توچال، کلکچال و دارآباد مفقود شده‌اند و عملیات جستجو برای یافتن این افراد ادامه دارد.

حمید مساعدیان، رییس امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی، پیش‌تر گفته بود، عملیات جستجو و نجات گروهی از کوهنوردان که هنوز احتمال زنده بودن آنها می‌رود با دشواری روبه‌روست. در برخی موارد مانند شرایط جوی در آهار امکان استفاده از بالگرد وجود نداشته و تیم‌‌های نجات به صورت زمینی در جست‌وجوی گم‌شدگان هستند.

سه فاجعه در یک آخر هفته

آخر هفته‌ای که گذشت٬ سه گروه مختلف از کوهنوردهای شمال تهران در شرایط اضطراری قرار گرفتند.

از یک سو حدود یکصد کوهنورد که در ایستگاه هفت تله کابین توچال گیر افتاده بودند و با خاموش شدن تله کابین، نگران رهایی از کوهستان بودند.

پیگیری از مسئولان تله کابین به این نتیجه منجر شد که توقف عمدی است، چون سرعت باد زیاد است و بعد از مدتی فعالیت این تله کابین از سر گرفته خواهد شد. وعده‌ای که عملی شد تا کوهنوردان گرفتار شده به ایستگاه یک توچال منتقل شوند.

اما چون ۵ کوهنورد در مسیر مابین ایستگاه‌ها مانده بودند که یافتنشان به ماموریت ویژه نیرو‌های امدادگر مبدل گشت. ماموریتی که خوشبختانه با موفقیت خاتمه یافت تا همه تدابیر از جمله اعلام آماده باش به دو بیمارستان برای مراقبت و درمان مصدومان احتمالی، ختم به خیر شود، فرجامی که در حادثه کلکچال خیر نبود.

درباره رویداد سقوط بهمن در ارتفاعات کلکچال اما موضوع متفاوت بود. ۴ کوهنورد در بهمن به دام افتاده بودند و بر اساس گزارش نیرو‌های واکنش سریع هلال احمر که ماموریت نجاتشان را عهده دار شده بود، ۲ تن از ایشان جان باختند و ۲ تن دیگر هم به شدت آسیب دیدند. بهمنی سهمگین که ساعتی بعد وقوع نمونه مشابه آن در منطقه آهار در رودبار قصران هم گزارش شد.

اما از فرجام فروریختن بهمن در آهار هنوز اطلاع دقیقی در دست نیست و تنها می‌دانیم که شایعاتی در خصوص ناپدید شدن یک کوهنورد در این حادثه منتشر شده که پیرو آن، جست و جو در دستور کار نیرو‌های امدادی قرار گرفته است.

اختلال جی‌پی‌اس عامل فاجعه انسانی شمال تهران

از روز چهارشنبه هفته گذشته برخی کاربران فضای مجازی خبر از اختلال در سیستم جی‌پی‌اس تهران داده بودند.

به گزارش کاربران شبکه‌های مجازی بر اساس این اختلال بدون توجه به موقعیت مکانی٬ جی‌پی‌اس تمامی کاربران مسیریاب در تهران را در نزدیکی فرودگاه مهرآباد مکان یابی می‌کرد.

پس از آن بود که چند کاربر موسوم به ارزشی در توییتر ضمن تایید این موضوع اعلام کردند دلیل اختلال جلوگیری از حمله احتمالی آمریکا یا اسرائیل در آخرین روزهای ریاست جمهوری ترامپ است.

اما آیا این اختلال بر سرنوشت کوهنوردان نیز تاثیر گذاشته است؟

اولین بار وب سایت تابناک بود که به نقش اختلال جی‌پی اس در مفقود شدن کوهنوردان شمال تهران خبر داد.

کوهنوردان از سیستم مکان یاب یا همان جی‌‌پی‌اس برای طی مسیر استفاده می‌کنند. با توجه به شناخته شده بودن مسیر کلکچال و توچال٬ احتمالا کوهنوردان این دو مسیر احتیاج چندانی به استفاده از جی‌پی‌اس نداشتند؛ این موضوع اما برای کسانی که به آهار رفته بودند صدق نمی‌کند.

از سوی دیگر یکی از راه‌های نجات افرادی که در دام بهمن گرفتار شده‌اند استفاده از همین سیستم مکان یاب است که با توجه به اختلال آن گروه‌های نجات ممکن است «فرصت طلایی» نجات را از دست داده باشند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

بررسی نقش اختلال جی‌پی‌اس در مرگ کوهنوردان

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »