زیتون-علی مهتدی: به تازگی رسانههای عربی خبر از کشف اتاق عملیاتی در کویت خبر دادهاند که برای تاثیرگذاری بر روند مذاکرات صلح یمن تشکیل شده و توسط ایران اداره میشود.
روزنامه فرامنطقهای الشرقالاوسط روز شنبه به نقل از منابع آگاه یمنی فاش کرد که «سه اتاق عملیات تشکیل شده که در ارتباط با حوثیها است و هدف آن تاثیرگذاری بر روند مذاکرات به سرپرستی سازمان ملل و تغییر نتیجهی آن به سود این گروه یمنی است».
اختلاف بر سر یمن
به نوشتهی الشرقالاوسط «این اتاقهای عملیات از طریق شبکهای ارتباطی بین ایران، کویت و یک کشور عربی حاشیه خلیج فارس اداره میشود و متخصصان ایرانی و خارجی در آن فعالیت میکنند. حوثیها عملا در حال تحریک کویت به عنوان میزبان مذاکرات صلح هستند و این کار را با سر دادن شعارهای قومیتی و مذهبی در خیابانهای کویت و همچنین حاضر شدن با لباس نظامی در برنامههای تلویزیونی انجام میدهند که توسط دولت کویت ممنوع شده است».
این اتهامات که بازتاب گستردهای در رسانههای عربی داشت با واکنش ایران مواجه شد. علیرضا عنایتی سفیر ایران در کویت این اتهامات را رد کرده و گفت که ایران هیچ فشاری به طرفهای مذاکرهکننده یمنی در کویت وارد نمیکند.
عنایتی گفت: «ما اتهامات وارد شده علیه ایران مبنی بر اعمال فشار بر برخی طرفهای یمنی در مذاکرات صلح کویت را رد میکنیم. ایران از این مذاکرات حمایت کرده و نقش سازنده کویت در میزبانی این مذاکرات را ستایش میکند».
۳۰ آوریل گذشته نیز روزنامه الوطن کویت به نقل از منابع آگاه گزارش داد که ایران هیاتی را به کویت فرستاده که وظیفه آن همفکری و کمک به هیات مذاکرهکننده حوثی در مذاکرات صلح کویت است و کارشناسان ایرانی در نزدیکی محل مذاکرات صلح مستقر شدهاند. سفارت ایران در کویت اما در بیانیهای این خبر را تکذیب کرده و آن را «دروغپردازی رسانهای حاصل از توهم خبرنگار روزنامه الوطن» خواند.
کشف شبکههای جاسوسی مرتبط با ایران در کشورهای عربی خلیج فارس اما نکتهی جدیدی نیست و این گونه به نظر میرسد که هر گاه اختلاف بین کشورهای عربی و ایران بالا میگیرد، رسانههای عربی خبر از کشف این شبکهها میدهند.
در تازهترین نمونه، اواخر سال گذشته شمسی رسانههای عربستان خبر از کشف گروهی از جاسوسها موسوم به «سلول ۲۳» دادند که اعضای آن توسط ایران آموزش داده شده و کار آنها جاسوسی در یمن و عربستان بوده است. رهبر این گروه جاسوسی به نام رامی المیونی دستگیر شده و دومین جلسه محاکمه وی هفتهی گذشته در عربستان از سر گرفته شده است.
به گزارش رسانههای مختلف عربی، رامی المیونی توسط جمال حمیدی جذب شبکه جاسوسی شده که حمیدی خود پسر عموی عبدالسلام جابر رهبر شبکه جاسوسی ایرانی کشف شده در یمن در سال ۲۰۱۱ است. جابر که عضو سازمان اطلاعات یمن بود به عنوان یک جاسوس دوجانبه با ایران همکاری داشته و اقدام به جذب نیرو میکرده است.
در جریان بازجوییهای به عمل آمده از رامی المیونی٬ وی گفته که بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ دهها نفر از جوانان جنوب یمن را به لبنان و ایران برده تا تحت آموزش برای جاسوسی و ترور قرار گیرند. به گزارش رسانهها، المیونی هنگامی که حوثیها در سال ۲۰۱۴ وارد صنعا شده و این شهر را در کنترل خود گرفتند، هستهای اطلاعاتی تشکیل داده و محل سکونت اعضای فعال مقاومت علیه حوثیها را به این گروه لو داد که در نتیجه آن٬ هدف قرار دادن آنها برای حوثیها را تسهیل کند.
یوسف الجریدی تحلیلگر کویتی در روزنامه الجریده این کشور نوشت: «خبرهای روزانه عملا از ایران غول ساخته که گویی به زودی قرار است کشورهای خلیج فارس را ببلعد
انگشت اتهام به سوی تهران
منابع اطلاعاتی عربستان گفتهاند که بعد از بازداشت رامی المیونی و از طریق بررسی دستگاه تلفن وی مشخص شد وی افراد بسیاری از به شکل مخفیانه به ایران و حومه جنوبی بیروت فرستاده است. بر اساس این خبر، هماهنگیهای لازم به عمل آمده بود تا برای لو نرفتن افراد مزبور، مهر ورود به لبنان و ایران در گذرنامههای آنها درج نشود.
فادی باعوم از رهبران «سلول ۲۳» اقدام به تشکیل گروهی از مبارزان در عدن، حضر موت و قاهره کرده و برای ایجاد هماهنگی بین اعضای گروه، هر هفته به بیروت و مسقط سفر میکرده و تا لحظه دستگیری، هر ماه ۲۵۰ هزار دلار از ایران دریافت میکرده است.
در جلسه محاکمه هفتهی گذشته اعضای این شبکه مشخص شد که رهبر آن فردی ۷۴ ساله است که چندی قبل به ایران سفر کرده و ضمن ملاقات با چهرههای امنیتی، در دورههای آموزشی مخفی شدن، خنثی کردن ردگیری، کدگذاری پیغامها و روشهای جاسوسی شرکت کرده است.
به گزارش پایگاه خبری «اخبار سعودی» این فرد هفت پیغام کدگذاری شده برای ایران فرستاده و در آنها اطلاعات مهمی در مورد مراکز حساس نظامی و امنیتی عربستان به طرف ایرانی داده و نام افرادی را برای جذب در گروه پیشنهاد داده است.
هر دو متهم اول این پرونده اتهامات وارد به خود در جلسه نخست دادگاه را تکذیب کرده و از قاضی وقت خواستند تا بیگناهی خود را ثابت کنند که دادگاه با یک ماه زمان موافقت کرد. محاکمه اعضای این گروه بعد از یک ماه وقفه، از چهار روز پیش در عربستان از سر گرفته شده است.
در مورد مشابهی، ژانویه سال جاری میلادی عربستان اعلام کرد که چهار ایرانی را بازداشت کرده که یکی از آنها مشغول جاسوسی برای ایران بوده است. به نوشته رسانههای عربی، این فرد تعدادی از جوانان عربستانی را جذب کرده و آنها را برای آموزش جاسوسی به تهران فرستاده است. منزل وی نیز در ریاض محل برگزاری جلساتی برای هماهنگی با چهرههای اطلاعاتی ایران بوده و یکی از برنامههای او اجرای عملیات تروریستی در موسم حج بوده است.
روزنامه عکاظ عربستان در این زمینه نوشت: «بازداشت اعضای این گروه منجر به کشف جاسوسهای ایرانی دیگری شد از جمله فردی که از بین جوانان عربستانی نیرو جذب میکرد و بعد از آموزش در ایران، آنها را به سوریه، یمن و افغانستان میفرستاده است».
در عین حال رسانههای عربستان خبر از کشف هستهای ۲۷ نفره از جاسوسان ایرانی داده و نوشتند که وزارت کشور عربستان در همکاری با سازمان اطلاعات عمومی این کشور موفق شده تا هستهای ۲۷ نفره شامل ۲۴ شهروند عربستان و سه شهروند ایرانی، ترک و لبنانی را کشف کند که در مکه، مدینه، ریاض و شرق عربستان مستقر بودند و در یک پروژهی پیچیده، اطلاعات فوق سری را در اختیار ایران قرار میدادند. قرار است این افراد پس از خاتمه بازجویی در دادگاه محاکمه شوند.
آتشی که شعله میگیرد
امارات متحده عربی نیز یک ماه قبل اعلام کرد که شبکهای از جاسوسهای حزبالله و ایران را کشف و بازداشت کرده که کار آنها ارایه اطلاعات مهم در مورد شخصیتهای مقیم امارات به سفارت ایران در این کشور بوده است. شبکه العربیه به نقل از منابع آگاه خبر داد این افراد که تابعیتهای عربی، کانادایی و ایرانی دارند بعد از محاکمه به شش ماه زندان و اخراج از امارات محکوم خواهند شد.
اخبار مربوط به کشف شبکههای جاسوسی ایرانی در کشورهای عربی در حالی منتشر میشود که به نوشتهی روزنامه عکاظ عربستان، سکوت ایران در قبال این خبرها سوالبرانگیز است، چرا که ایران در قبال محاکمه اعضای این شبکههای جاسوسی که برخی از آنها تابعیت ایرانی نیز دارند، هیچ واکنشی نداشته است.
شبکه المنار لبنان وابسته به حزبالله در گزارشی خبری در مورد اعمال فشار کشورهای عربی خلیج فارس به رهبری عربستان بر ایران و حزبالله به این موضوع اشاره کرد که عربستان و متحدانش در منطقه در شرایط ضعف قرار داشته و خبرهای مربوط به کشف شبکههای جاسوسی بخشی از جنگ روانی علیه «محور مقاومت» است.
به نظر میرسد که تنش بین کشورهای عربی و ایران وارد فاز جدیدی شده به طوری که علاوه بر خبرهای مربوط به کشف شبکههای مختلف جاسوسی، کویت به تازگی میزبان نشستی با عنوان «اهواز عربی در کویت عربی» بود که این امر با واکنش تند ایران مواجه شد. ایران با احضار سفیر کویت در تهران به وزارت خارجه به این نشست اعتراض و تاکید کرد که شرکتکنندگان در نشست از دشمنان ایران و گروهی جداییطلب هستند. دولت کویت به نوبه خود نسبت به این مساله واکنش نشان داده و هر گونه دخالت خود در برگزاری نشست مذکور را تکذیب کرد.
یوسف الجریدی تحلیلگر کویتی در روزنامه الجریده این کشور نوشت: «خبرهای روزانه عملا از ایران غول ساخته که گویی به زودی قرار است کشورهای خلیج فارس را ببلعد. باراک اوباما در جریان سفر اخیر خود به ریاض کلماتی کلیدی بر زبان آورد که ظاهرا کشورهای عربی دوست ندارند آن را بشنوند و سعی در تجاهل این سخنان و رویکرد جدید آمریکا در منطقه دارند. اوباما به صراحت گفت که هیچ کشوری از درگیری با ایران سود نمیبرد و آرامش منطقه خاورمیانه مرهون نوع تعامل دولتها با مردمشان است».