«ما دروغ می‌گوییم، تقلب می‌کنیم و می‌دزدیم»

زیتون ـ مهسا محمدی: وزیر امور خارجه ایالات متحده در اظهاراتی ایران را «پایگاه خانگی جدید گروه القاعده» خواند. مایک پمپئو که حدود یک هفته دیگر ماموریت او در کاخ سفید به پایان می‌رسد، در مدت باقی‌مانده وقت را غنیمت شمرده و بار دیگر جمهوری اسلامی را به ارتباط با گروه تروریستی القاعده متهم کرد.

وزیر خارجه آمریکا که روز سه‌شنبه در کلوپ ملی مطبوعات ایالات متحده سخنرانی کرد، گفت که وضعیت کنونی ایران از نظر ارتباط با القاعده «بدتر» از افغانستان در زمان حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ به آمریکا است. به گفته او «القاعده طی سه دهه با ایران ارتباط داشته است.»

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز به سرعت در حساب توییتری خود به اظهارات پمپئو واکنش نشان داد و پمپئو را به انتشار «اسناد ساختگی خارج شده از طبقه‌بندی» و «دروغ»گویی در مورد ایران متهم کرد.

اولین بار که ایالات متحده به صورت رسمی ایران به رابطه با القاعده متهم کرد مرداد ماه سال ۹۰ بود و بعد از آن این اتهام به دلایل مختلف توسط ایالات متحده تکرار و هر بار قویا توسط جمهوری اسلامی تکذیب شد. 

این بار اما با انتشار خبر ترور ابومحمد مصری و دخترش  که گفته می‌شود از سران القاعده و مرد دوم این شبکه تروریستی بوده است ، در خیابان پاسداران تهران، این اتهامات سر و شکل جدی‌تری به خود گرفت.

ایران به چه چیزی متهم است؟

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در روزهای پایانی سکانداری وزارت امور خارجه این کشور مدعی شد که گروه تروریستی القاعده، که مسئول اصلی حملات ۱۱ سپتامبر بوده است، اکنون «دارای مقر جدیدی در جمهوری اسلامی است.» او سندی برای ادعاهای خود ارائه نداد اما با اشاره به کشته شدن ابومحمد المصری، عضو القاعده در ماه مرداد (اوت) گذشته در تهران تاکید کرد که  القاعده طی سه دهه با ایران ارتباط داشته است. او حتی مدعی شد که «ایران به برنامه ریزی حملات ۱۱ سپتامبر کمک کرده است.»

 به گفته پمپئو کمک‌های تهران به القاعده به این شکل بوده که به این گروه «اجازه داده تا پول جمع کند و با رهبران خود در سراسر جهان ارتباط برقرار کند.» همچنین وزارت اطلاعات ایران از القاعده پشتیبانی لجستیکی کرده است.

 به گفته پمپئو کمک‌های تهران به القاعده به این شکل بوده که به این گروه «اجازه داده تا پول جمع کند و با رهبران خود در سراسر جهان ارتباط برقرار کند».

به عقیده وزیر امور خارجه ایالات متحده، القاعده نیز از ایران پشتیبانی می‌کند و به این ترتیب «این کشور به بزرگترین دولت حامی تروریسم تبدیل شده است.»

وزیر خارجه آمریکا علاوه بر این جایزه‌ای ۷ میلیون دلاری برای اطلاعاتی تعیین کرد که به شناسایی محل زندگی عبدالرحمن المغربی، ار رهبران القاعده در ایران منجر شود.

او همچنین گفت که آمریکا رهبران القاعده مستقر در ایران و سه نفر از فرماندهان کرد القاعده را تحریم می‌کند.

بلافاصله بعد از اظهارات وزیر امور خارجه ایالات متحده، ظریف، همتای ایرانی او، به سخنان پمپئو واکنش نشان داده و در توییتر خود به زبان انگلیسی نوشت:« از قرار دادن کوبا در لیست کشورهای حامی تروریسم تا اسناد ساختگی خارج شده از طبقه بندی در مورد ایران؛ آقای «ما دروغ می‌گوییم، تقلب می‌کنیم و می‌دزدیم» دوره‌ی فاجعه بار وزارت خارجه‌اش را با دروغ‌های جنگ افروز، به صورت رقت‌باری دارد به پایان می برد. هیچکس دیگر گول نمی‌خورد. تمام تروریست های ۱۱ سپتامبر از (کشور) مقصد محبوب پومپئو در خاورمیانه آمده بودند و هیچ کدام از ایران نبودند.»

به نظر می رسد منظور ظریف از «مقصد  محبوب» آمریکا در خاورمیانه، عربستان باشد که همواره از سوی تهران به حمایت از گروه‌های تروریستی متهم شده است و اتهامات متقابلی هم از سوی آن کشور در مورد ایران مطرح شد.

اما این تنها اتهام‌زنی وزیر امور خارجه آمریکا نیست که این روزها تهران را در موضع دفاع از خود در برابر شائبه ارتباط با القاعده و حمایت از آن قرار داده است.

استاد تاریخ لبنانی یا تروریست القاعده‌ای؟

در شامگاه ۱۸ مرداد ماه سال جاری  یک زن و مرد در خیابان پاسداران تهران به ضرب گلوله کشته شدند؛ پدر و دختری که اول فقط «عرب زبان» خوانده شدند و پس از ساعتی اعلام شد که لبنانی بودند. رسانه‌های داخل ایران و نزدیک به حاکمیت اعلام کردند که مقتولان دو شهروند لبنانی به نام‌های حبیب داوود و دخترش مریم داوود، بودند و ۵۸ و ۲۷ سال سن داشته‌اند. به جز نحوه ترورشان جزئیات بیشتر از این اتفاق منتشر شد. فقط تعدادی از اکانت‌های توییتری نزدیک به حاکمیت بر نزدیک بودن محل ترور به خانه ابومهدی المهندس خبر داده و  تاکید داشتند که شیوه این قتل‌ها به ترورهای سمپادهای موساد شبیه بوده است. ابوالمهدی مهندس،‌ معاون نیروهای حشدالشعبی سیزدهم دی پارسال در حمله پهپادهای آمریکایی در فرودگاه بغداد در کنار قاسم سلیمانی کشته شد.

بیشتر بخوانید:

قتل یا «ترور شبیه سمپات‌های موساد»

اسرائیل: مرد دوم القاعده را در تهران کشتیم

با این وجود ناگفته‌های این دو قتل هنوز چهار ماهی زمان لازم داشت تا برملا شود. این همان تروری است که پمپئو نیز در سخنان روز گذشته خود به آن اشاره کرد.

در روز ۲۵ آبان ماه نیویورک تایمز در گزارشی مدعی شد که ابومحمد المصری، رهبر دوم شبکه القاعده همراه دخترش به دست ماموران اسرائیلی در تهران کشته شده است. روز قتل و مختصات کاملا به ترور « حبیب داوود، استاد تاریخ» منطبق بود.

بنابر این گزارش ابومحمد المصری «به سفارش آمریکا» به قتل رسیده بود. نیویورک‌تایمز  نوشت که المصری با نام اصلی عبدالله احمد عبدالله، هدایتگر اصلی دو عملیات بمب‌گذاری در سفارت‌های ایالات متحده در کنیا و تانزانیا بوده است. مصری از سال ۱۹۹۸ طراح چندین عملیات تروریستی از جمله بمب‌گذاری در سفارت‌خانه‌های ایالات متحده در کنیا و تانزانیا بوده که در جریان آن‌ها بیش از ۲۰۰ نفر به قتل رسیدند و حدود ۵۰۰۰ نفر زخمی شدند.

گفته می‌شود که ابومحمد مصری، از سال‌ها پیش در ایران بوده و نهادهای امنیتی آمریکا همواره او را زیر نظر داشته‌اند.

آسوشیتدپرس هم در ادامه خبرهای نیویورک تایمز را تایید کرد.

ایران اما همچون گذشته این اتهام را «قویا» رد کرد. سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در سخنانی شبیه به توییت روز گذشته ظریف «هرگونه حضور اعضای القاعده» در ایران را تکذیب کرده و طرح این مسئله را «در چارچوب جنگ همه‌جانبه اقتصادی، اطلاعاتی و روانی» خواند. او  آمریکا و اسرائیل را متهم کرد که با دروغ‌پردازی و درز اطلاعات ساختگی به رسانه‌ها، ایران را با چنین گروه‌هایی مرتبط می‌کنند.

آیا ایران با القاعده ارتباط دارد؟

برای اولین بار در مرداد ماه سال ۱۳۹۰ بود که ایران رسما از سوی ایالات متحده به رابطه با القاعده متهم شد. در همان زمان هم روزنامه وال استریت ژورنال، در یک گزارش به نقل از یک مقام سابق دولت آمریکا نوشت که دولت محمد خاتمی در صدد این بود که اعضای القاعده‌ای که در خاک ایران بودند را با شورشیان مخالف ایران که توسط پنتاگون در عراق دستگیر شده بودند معاوضه کند، که آمریکا نپذیرفت. 

برای اولین بار در مرداد ماه سال ۱۳۹۰ بود که ایران رسما از سوی ایالات متحده به رابطه با القاعده متهم شد.

«عملیات مالی گسترده‌ای برای جمع‌آوری کمک‌های مالی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس» اتهامی بود که وزارت دارایی آمریکا روز ششم مرداد ماه سال ۱۳۹۰علیه جمهوری اسلامی مطرح کرد و به همین دلیل شش نفر ازمقامات ایران را فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

در آبان ماه سال ۹۶  سی‌آی‌ای  اعلام کرد که نیز  اسناد تازه‌ای از حمله به مخفی‌گاه اسامه بن‌لادن در پاکستان به دست آورده که به «روابط» میان جمهوری اسلامی و گروه القاعده مربوط می‌شود.

بر اساس این اسناد ایران به القاعده «پول و جنگ‌افزار» و اجازه «آموزش در اردوگاه‌های حزب‌الله لبنان» می‌دهد و آنان در مقابل حملاتی علیه منافع آمریکا در «خلیج [فارس] و عربستان سعودی» انجام می‌دهند. ظریف آن اسناد را هم در توییتر خود اسناد ارایه شده را «دروغ» و «گزینشی» خواند.

همان زمان  محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان،هم به شبکه سی بی اس گفت  که ایران به نیروهایی از القاعده پناه داده و آنها را به آمریکا تحویل نمی‌دهد. به گفته او  پسر اسامه بن لادن، رهبر جدید القاعده، ساکن ایران است و با برخورداری از حمایت جمهوری اسلامی، از داخل ایران به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهد. جمهوری اسلامی اما در مقابل این اتهام‌ها را رد کرده و در مقابل عربستان را به تاسیس القاعده متهم کرد.

گزارشاتی مبنی بر حضور خانواده اسامه‌بن لان و حتی برگزاری مراسم عروسی فرزندش، حمزه، در ایران نیز منتشر شده است.

روابط  ایران با طالبان نیز یکی دیگر از محل‌های تردید است. وجود رابطه پیچیده و کج دار و مریز بین نیروهای کمابیش رسمیت یافته طالبان و  نیروهای تروریستی القاعده امکان تفکیک آنها را از یکدیگر دشوار می‌کند. همین آبان ماه سال‌جاری بود که یک مقام ارشد سازمان ملل متحد به بی‌بی‌سی گفت که القاعده با وجود توافق آمریکا و طالبان در اوایل سال جاری، «حضور سنگین در میان گروه طالبان دارد».

ایران سطحی از رابطه را با طالبان دارد که چندان تمایلی به رو شدن آن ندارد. گفته می‌شود «شورای مشهد طالبان» و «کمیته زاهدان» از تشکیلات این گروه در ایران هستند. تشکیلاتی که ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان وجود آن را رد نکرد و در عوض گفت «ما با کشورهای زیادی تماس دیپلماتیک داریم.»

ظریف هم در گفتگو با شبکه تلویزیونی طلوع افغانستان حضور دوماهه‌ی فرمانده‌ی طالبان در ایران را یک عبور با گذرنامه‌ی جعلی خواند و  از وجود «شورای طالبان مشهد» و «کمیته زاهدان» طالبان به‌جای تکذیب یا تأیید، اظهار بی‌اطلاعی کرد و متلک «کشورتان است» مجری را به جان خرید و اطلاعاتی نداد.

حال باید دید مطرح کردن مجدد اتهام ارتباط ایران با القاعده در هفته پایانی دولت ترامپ از سوی بالاترین مقام وزارت امور خارجه او آخرین تلاش‌های این دولت برای تحریم و فشار  و جمهوری اسلامی است، یا آنطور که جواد ظریف معتقد است «دروغی جنگ افروز» است که هفته پیش رو را تعیین‌کننده و حساس‌تر از پیش می‌کند.

Recent Posts

بی‌پرده با کوچک‌زاده‌ها

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

سکولاریسم فرمایشی

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مسعود پزشکیان و کلینیک ترک بی‌حجابی

کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

چرا «برنامه‌های» حاکمیت ولایی ناکارآمدند؟

ناترازی‌های گوناگون، به‌ویژه در زمینه‌هایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مناظره‌ای برای بن‌بست؛ در حاشیه مناظره سروش و علیدوست

۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظره‌ای بین علیدوست و سروش…

۲۴ آبان ۱۴۰۳

غربِ اروپایی و غربِ آمریکایی

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…

۲۳ آبان ۱۴۰۳