بحران در سرزمین «پدرخوانده»

زیتون ـ یلدا امیری: ولادمیر پوتین علاوه بر یک رئیس جمهوری تمامیت‌خواه، یک شومن تمام عیار هم هست. او در راندن انواع و اقسام وسایل نقلیه مهارت دارد، زیردریایی هسته‌ای، هواپیما، لوکوموتیو و کامیون‌های غول‌پیکر را به تنهایی هدایت می‌کند یا لااق اینطور نشان داده می‌شود. عکس‌های او در حین اسب سواری، قایق سواری، ماهیگیری، شنا در آب‌های سرد در میانه زمستان و سوار بر خرس در رسانه‌های عمومی منتشر شده است. او برای اثبات یگانه و غیر قابل جایگزین بودنش هرکاری کرده است.

ولادیمیر پوتین سال‌ها همکاری با ک. گ. ب را در سابقه کاری خود دارد و از این رو شاید چندان عجیب نباشد که اولین راه حلی که برای حذف منتقدانش به ذهنش خطور می‌کند ترور‌های برنامه‌ریزی شده با سم‌های مهلک باشد. در سیاست خارجی هم به صراحت از کشورهای دیکتاتورهای خاورمیانه حمایت می کند، پوتین را شاید بتوان پدرخوانده دیکتاتورهای خاورمیانه دانست.

این روزها اما خیابان‌ها در شهرهای مختلف روسیه شاهد تظاهرات معترضانی است که در دمای ده‌ها درجه زیر صفر برای مخالفت با پوتین به خیابان‌ها آمده‌اند . تظاهر کنندگان برای دفاع از ناوالنی، از مخالفان شاخص پوتین و  وکیل و وبلاگ‌نویس به میدان آمدند و ناوالنی هم معترض فساد مالی دولت است. برای ناظران خاورمیانه‌ای این اعتراضات اما مسئله‌ی دیگری در این بین مطرح است، اینکه آیا این اعتراضات کم سابقه در روسیه به جایگاه پدرخوانده دیکتاتورهای حاکم بر کشورهای آنان ضربه‌ای وارد می‌کند؟ اگر آری تا چه حد و در غیاب احتمالی پوتین معادلات جدید منطقه‌ای چگونه خواهد بود.

ناوالنی و اعتراضات در روسیه

آلکسی آناتولیویچ ناوالنی، حقوقدان، سیاستمدار و منتقد سیاسی و اقتصادی ولادیمیر پوتین است. او یکی از مهمترین رهبران اعتراضات سال‌های ۲۰۱۲–۲۰۱۱ در روسیه بود.

ناوالنی روز ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ به دلیل بدحالی ناشی از مسمومیت به بخش اورژانس بیمارستان بالینی منتقل شد و به حالت اغما رفت. و برای درمان به آلمان منتقل شد. ناوالنی در برلین گفت که ولادیمیر پوتین را مسئول مسموم کردن خود با سم اعصاب می داند. کرملین هرگونه نقشی در این موضوع را انکار کرد اما فرانسه و آلمان اعلام کردند که متقاعد شده‌اند که سم اعصاب از یک تاسیسات دولتی روسیه بیرون آمده است. ناوالنی پس از گذراندن دوره درمان مسمومیتش در کشور آلمان ۲۸ دی ۱۳۹۹ به روسیه بازگشت و در فرودگاه دستگیر شد.

ناوالنی، منتقد سرسخت پوتین، بعد از بازداشت خواستار تظاهرات مردم شد. پلیس مسکو هشدار داد که هرگونه تظاهرات بلافاصله سرکوب خواهد شد و در مرکز مسکو، صدها مانع فلزی برای جلوگیری از تجمع کار گذاشته شد. اما گزارش‌ها از روسیه حاکی آن است که در تظاهرات اعتراضی روز ۴ بهمن که در شهرهای مختلف این کشور از جمله در مسکو برگزار شد، بیش از ۳۴۵۰ نفر از معترضان حامی ناوالنی بازداشت شده‌اند.

در شهر مسکو مقامات مسکو، تعداد معترضان را در حدود چهار هزار نفر گزارش کرده‌اند و این در حالی است خبرگزاری رویترز نوشته است که تظاهرات‌کنندگان در پایتخت روسیه نزدیک به چهل هزار نفر بوده است.

روسیه و حکومت‌های تمامیت‌خواه

روزنامه‌نگاران و خبرنگاران داخل ایران می‌دانند که نوشتن از روسیه، تمامیت‌خواهی پوتین و اقدامات او در منطقه، یکی از  صدها خط قرمز گزارش‌های حول سیاست خارجی است، بی‌دلیل نیست که رسانه‌های اصولگرا همانند خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، اعتراضات در روسیه را غیرمجاز و غیرقانونی می‌خوانند.

البته این حمایت ایران از پوتین در مقابل حمایت‌های مشابهی از سوی دولت او در وضعیت‌های کمابیش مشابه در ایران ایت. در یکی از اخرین موارد آن در آبان ماه سال ۹۸ و در پی اعتراضات گسترده به افزایش قیمت بنزین و کشتار مردم در خیابان در میان موج محکومیت‌های سایر کشورها روسیه تلویحا از جمهوری اسلامی دفاع کرد.

رسانه‌های اصولگرا همانند خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، اعتراضات در روسیه را غیرمجاز و غیرقانونی می‌خوانند.

ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه  اطمینان داده بود که «اوضاع در ایران به تدریج عادی می‌شود و ثبات پیدا می‌کند.» به گفته این مقام وزارت خارجه روسیه «مقام‌های ایران قادرند تنش‌ها و اوضاع این کشور را به حالت عادی بازگردانند.»

روسیه همواره و البته در چارچوب منافع ملی خود، حامی سیاست‌های تندترین بخش‌های حکومت ایران بوده و هست. بر اساس گزارش‌ها طی ۲۴۳ روزی که از مجلس یازدهم موسوم به مجلس «انقلابی» گذشته است، سفیر روسیه ۹ دیدار رسمی با مقامات مجلس داشته؛ یعنی هر ۲۷روز یک‌بار.

روسیه در تمام دوران تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران و حتی پیش از آن از فعالیت‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی حمایت کرده و حتی با ایران همراهی کرده است.

ایران تا مدتها به تنهایی در سوریه از بشار اسد و مواضع او حمایت می‌کرد، اما از ۸ مهر ۱۳۹۴ روسیه رسما مداخله خود را در سوریه آغاز کرد. حسن نصرالله رهبر شبه نظامیان حزب الله لبنان روز ۸ دی ۱۳۹۹ در مصاحبه‌ای با تلویزیون المیادین گفت که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) با قانع کردن پوتین به دخالت در سوریه و حمایت از رژیم اسد از سقوط دیگر شهرهای این کشور به دست مخالفان، جلوگیری کرد.

هدف روسیه در سوریه نه تنها داعش بلکه دیگر مخالفان بشار اسد نیز بودند. روسیه در این جنگ تسلیحات نظامی نیروهای زمینی سوریه را نیز تامین می‌کرد. ایران مشخصا در سوریه توان خود را از دست داده بود و به همین دلیل قاسم سلیمانی به سراغ پوتین رفت. اگر حمایت‌های روسیه از سوریه‌ی بشار اسد نبود شاید سرنوشت این کشور نیمه ویران حالا به شکل دیگری رقم ‌می‌خورد.

اما حتی پیش از ورود مستقیم روسیه به جنگ مستقیم با مخالفان بشار اسد هم حکومت روسیه از اسد حمایت می‌کرد. در سال ۲۰۱۲ روسیه و چین قطعنامه های شورای امنیت علیه سوریه را وتو کردند درست در زمانی که داعشی وجود نداشت و حکومت سوریه مخالفان خود را از طریق بمباران شهرها سرکوب می‌کرد.

در جریان بهار عربی بسیاری از کشورها به دنبال ایفای نقش پررنگ تر در منطقه پرتنش خاورمیانه در قالب حمایت از قیام های مردمی بودند اما در مورد روسیه انعقاد قراردادهای چند میلیارد دلاری با دیکتاتوری‌های منطقه مانع هرگونه اظهارنظر تند و انتقادی سران کرملین از حکومت‌های سرکوبگر بود. بر اساس گزارش‌ها ارزش قراردادهای روسیه با کشورهای در حال قیام مردمی عربی و خاورمیانه در سال ۱۳۸۹ و در اوج بهار عربی به ۱۰ میلیارد دلار می‌رسید و برای مسکو از دست رفتن این میزان از سود مالی به دلیل وقوع خیزش های مردمی ناگوار بود.

اگر پوتین نبود

هر چند الکسی ناوالنی منتقد قدرتمندی است اما بعید است که حکومت پوتین با اعتراضات مردمی این روزها تغییر کند و یا حتی اصلاحی در روش‌های خود ایجاد کند. بررسی رفتارهای این کشور صاحب نفوذ در منطقه نشان می‌دهد که این حکومت صرفا بر مبنای منافع ملی و اقتصادی خود در عرصه سیاست بین‌المللی عمل می‌کند. روسیه خود را متحد جمهوری اسلامی می‌داند اما آنجا که پای منافع ملی خود این کشور در میان بود مثلا تحویل سامانه موشکی اس ۳۰۰  به ایران را در سال ۱۳۹۴ به تعویق انداخت. روسیه در آن زمان به بهانه صدور قطع نامه سازمان ملل علیه ایران، از تحویل این موشک ها به ایران سرباز زده بود.

پوتین در مصاحبه ای  فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را بزرگترین فاجعه ژئوپلتیک قرن ۲۰ خوانده است، نحوه سیاست‌ورزی او نشان می‌دهد که به دنبال احیای بخش‌هایی از شوروی سابق است و در این مسیر برای او معیارهای بین‌المللی، حقوق بشری و انسانی معنای چندانی ندارد. همانگونه حفظ این پایگاه روسیه در سوریه یادگار دوران ابرقدرتی روس‌ها بود.

برای روسیه تشکیل بلوکی ضد غرب اهمیت زیادی دارد و حاضر است تمامی کشورهای تمامیت‌خواه را به عنوان متحد بپذیرد. خاورمیانه با استقرار حکومتی دموکراتیک در روسیه و بدون پوتین، دیکتاتورهایی خواهد داشت که پدر خوانده ندارند، پدرخوانده ای که به آنها در سیاست‌هایشان جهت و سلاح می‌دهد و در شرایط خطیر حمایت‌شان می‌کند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

4 پاسخ

  1. اسنادی را روسیه فاش خواهد کرد؟

    اخراج سفرای آلمان

    و ۲ کشور دیگر اروپائی از روسیه

    روسیه، سرانجام پس از دادگاه علنی “ناوالنی” تاجر چند چهره روس که غرب می خواست از او یک “یلتسین” جدید بسازد، در اقدامی کم سابقه سفرای سه کشور آلمان، لهستان و سوئد را بدلیل نقش آفرینی در تظاهرات اخیر علیه محکومیت ناوالنی از روسیه اخراج کرد. دادگاه ناوالنی علنی و با حضور خبرنگاران خارجی و داخلی برگزار شد و در آن اسناد متعدد خلافکاری های مالی و اقتصادی ناوالنی، پیوند او با مافیای مالی و پولی چند کشور اروپائی (بویژه فرانسه و انگلستان) و ماجرای ۴۰۰ میلیون دلار برای راه اندازی تظاهرات علیه پوتین در روسیه علنی شد. هیچیک از رسانه های غربی اشاره به علنی بودن این دادگاه و اسناد ارائه شده در آن نکردند و تنها روی ۲ سال و ۸ ماه محکومیت زندان او متمرکز شدند. تصاویر تلویزیون دادگاه هنگام ارائه اسناد ارتباط ناوالنی با انگلستان و تماس هایش با آلمان و … روی چهره ناوالنی متمرکز شد که از رو شدن این اسناد متحیر و گیج شده بود. تمرکز رسانه ای غربی علیه محاکمه ناوالنی به گونه ای انجام شد که گوئی به نیابت از دولت های خود از ماموری خودی دفاع می کنند. تلویزیون های روسیه فیلم اتومبیل های سفارت خانه های اروپائی در اطراف دادگاه ناوالنی را نشان دادند که سرنشینان آنها رهبری تظاهرات در مقابل دادگاه را برعهده داشتند.

    این احتمال که روسیه اسناد دخالت کشورهائی که دستور اخراج سفرای آنها از روسیه صادر شد را بزودی منتشر کرده و حتی در اختیار سازمان ملل قرار دهد زیاد است. احتمالا با همین پیش بینی دولت آلمان بسیار با احتیاط با مسئله اخراج سفیر این کشور از روسیه برخورد کرد. سیاست و روشی که باحتمال قوی دو کشور دیگر نیز با همان ترسی که آلمان دارد، از آن پیروی خواهند کرد.

  2. از اسلام و شیعه ایران ،

    از اول انقلاب که شروع به اسلامی شدن شد ،و با انحرافات همراه بود ،چون نه برنامه و نه صداقت بود باید سیستم تدوین میشد ،و جنگ قدرت از اول شروع شد ،و صداقت از حال بهتر بود ولی همیشه جنگ قدرت ،هوسرانی ،شهوترانی (پول ،مقام شهرت ،راحتطلبی ،سکس……)
    وجود داشته است و برای همین است که،حکومت دینی ،اسلامی ،شیعی ،
    یک کار ناقص ،است و غیر ممکن و
    ناپایدار است چون حکومتیان اکثرشان
    فاسد میشوند.

    نمونه اش حکومت های زرتشتی،یهودی،
    مسیحی و اسلامی است .

    از جکومت دینی در ایران الان فقط حجاب و اسم آن مانده است ،
    اینها هم کم کم به کنار میرود .

    البته ملت ،مرد و زن ،با حجاب و بی حجاب باید ،کنترل نفس داشته باشند ،
    والا مشگلات بی حساب کشور های
    غربی در ایران نیز تکرار می‌شود،
    در از انحطاط ،خانواده رنج می‌برد،
    آمار طلاق در غرب ۶۰ درصد و بالاتر است .
    باید امیدوار بود و در آگاهی خود و اطرافیان از وقایع و حقوق همگانی
    سخت کوشید. راه مبارزه با
    دشمنان خلق یک مسیر دایمی است .

    خدا
    میهن
    ملت

  3. بر عکس آن ناشناسی که دهانش را گسترده من که به غرب نیز بدبینم اما در این که پوتین یک آدمخوار است شکی ندارم. آما آنچه را نویسنده با تعدیل نوشته یک مسئله ی عمده را عریان می کند و آن ناکارآمدی اپوزیسیون است.

    و آن اینکه با وجودی که خامنه ای و ملایان و مداحان و فرماندهان سپاه زیر فرمان پوتین و آن مردک چینی هستند اما درمیان اپوزیسیون ما حتا یک نفر که شجاعت آلکسی آناتولیویچ ناوالنی وجود ندارد. شاید بگوئید که مردم ما مردم روسیه نیستند. اما شما فکرش را بکنید که دست کم در این پانزده سال و تب دارترش در این ده سال تمامی مردم دنیا و حتا حکومتهای دموراتیک جهان پشتبان مردم ایران بودند و اخبار اعتراضاتشان را به گوش جهان می رساندند. اما دریغ از یک رهبری فرا گیر از یک ائتلاف. از یک طرف ما با کسانی روبرو بودیم که هنوز هم به اسلام تکیه می کردند و میکنند. از دیگر سو با شاه الهی ها طرف بوده و هستیم که نمی شود گفت بالای چشم سه نسل شاه و شاهزاده ابرو بوده. از طرف دیگر با جمهوریخواهانی طرفیم که در غرب جا خوش کرده اند و ترجیح میدهند در همین شغل اپوزیسیبونی باقی بمانند و هر چند ماه یا چند هفته و گاهی چند روز یکبار ائتلاف و اتحاد تشکیل میدهند و بادش می کنند و سپس وا می روند.برای همین ملت ایران در منجلاب اسلام و تشیع و سلطنت ملا و مداح و گاها هم تجریه طلب گرفتار است. در ایران هم که این بنده زندگی می کند تنها ابردزدها و ابرغارتگرها و ابربدهکاران و ابر قچاقچی ها و ابر حقه بازان و ابرریاکاران و آیات عاظم و…نیستند که این کاره و آنکاره هستند بلکه حقه بازیٍ آخوندی و مداحی و طلبگی و پاسداری و بسیجی بازی در تاروپود تمامی آحاد مردم دمیده است. برای همین ایران با داشتن یک اپوزیسیون حقیقتا بیش از ۹۰% اینچنین سر در گم است. آگر حتا این مدعیان مسلمانی را غیرتی بود می بایست دست کم برای نجات اسلامشان بر علیه این حکومت ضد بشری و البته ضد ایرانی قیام میکردند و یک حکومت لائیک و سکولار را جانشینش می کردند تا این ته بساط اسلامیتشان و شعه گریشان باقی بماند. چرا که من دست کم دلم برای مادرم که معلم بازنشانده است می سوزد که از بس توهین ها به «مقدساتش» شده و روز به روز شدت هم میگیرد دارد دق می کند. مادر بازنشانده و هنوز مسلمانم، یعنی آنقدر اسلامیون اذیتش کردن تا از دبیرستان فرار کرد و خانه نشین شد و حالا دیگر پیر شده. آری گاهی از سر «تفنن» در اتومبیل مسافرکشی فرزندش که من باشم می نشیند کنار من و من او را از شهر ری تا تجریش می برم و می آورم و مسافران فقط در صندلی عقب می نشینند و مادر فحشهای رکیک آنان را بر قرآن و محمد و اهل بیت و طبیعتا به آخوند و مداح شماره می کند.
    من اینرا از سر درد نوشتم. یک بار دیگر هم نظری بر مقاله ای نوشتم اما منتشرش نکردید. عیبی ندارد.

  4. با نگاهی گذرا به این سیاهه می شود میزان سطحی نگری و کم سوادی نویسنده اش را به وضوح دید.
    پوتین خار چشم امپریالیسم است و خود فروختگانی که به سنت اسلافشان به سمت آمریکا غش و ضعف میکنند این را خوب می فهمند و از آتش کینه می سوزند.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »