بیانیّه‌ی جمعی از نواندیشان دینی ایرانی

مصادره‌ی اموال بهاییان آپارتاید دینی‌ست

زیتون-۱۴ تن از نواندیشان دینی با صدور بیانیه‌ای «مصادره‌ی اموال و املاک بهایی‌یان ایران را به «شدّت محکوم» کرده و از حاکمیت و قوه‌ی قضائیه‌ی خواستند به شکایت‌های آنان «بی طرفانه» رسیدگی کند.

به‌گزارش زیتون در این بیانیه با اشاره به «اخبار موثّق و نگران‌کننده‌‌» مبنی بر «مصادره املاک و زمین‌های زراعی ۲۷ خانواده از هم‌وطنان بهایی ایرانی، در روستای «ایوِل» در نزدیکی شهر ساری، صرفاً به جهت بهایی بودن صاحبان آن‌ها از سوی دادگستری استان مازندران»  این رفتار «نمونه‌‌ای  از تبعیض مذهبی و آپارتاید دینی» خوانده شده است.

به باور امضاء‌کنندگان بیانیه،  این عمل «نه تنها عملی آشکارا غیر اخلاقی، سراسر مخالف موازین حقوق بشر، خلاف امنیّت ملّی و متضاد با قانون اساسی جمهوری اسلامی»  است  بلکه «با آموزه‌های انسان‌ساز آیین اسلام نیز ناسازگار است».

متن کامل این بیانیه که به امضاء حسن یوسفی اشکوری، محمدجواد اکبرین، عبدالعلی بازرگان، محمد برقعی، احمد علوی، حسن فرشتیان، رضا علیجانی، سروش دباغ، حسین کمالی، علی طهماسبی، یاسر میردامادی، داریوش محمدپور، مهدی ممکن و صدیقه وسمقی رسیده به این شرح است:

در محکومیّت مصادره‌ی اموال و املاک بهاییان

اخبار موثّق و نگران‌کننده‌‌ای از ایران می‌رسد مبنی بر آن‌ که حکم قطعی مصادره‌ی املاک و زمین‌های زراعی ۲۷ خانواده از هم‌وطنان بهایی ایرانی، در روستای «ایوِل» در نزدیکی شهر ساری، صرفاً به جهت بهایی بودن صاحبان آن‌ها، از سوی دادگستری استان مازندران صادر شده است. حدود یازده سال پیش نیز خانه‌های ۵۰ خانوار از روستاییان بهاییِ همین روستا سراسر تخریب شده بود، این در حالی است که روستاییان بهایی این روستا نقش پررنگی در آبادانی آن داشته‌اند.

شوربختانه نه تنها شکایت بهاییان از تخریب خانه‌های‌شان در این روستا در دهه‌ی گذشته به جایی نرسید، که حالا املاک و زمین‌های زراعی‌شان نیز رسماً مصادره شده است. بهاییان ایوِل از قدیمی‌ترین جوامع بهایی ایران هستند و تلاش برای متلاشی کردن جامعه‌ی بهایی این روستا، آخرین حلقه‌ از تلاش‌های حاکمیّت ایران برای حذف نظام‌مند تنوّع دینی و مذهبی در کشور است.

مصادره‌ی اموال و املاک بهاییان به سبب باورهای آن‌ها نمونه‌ی آشکاری از تبعیض مذهبی و آپارتاید دینی است و نه تنها عملی آشکارا غیر اخلاقی، سراسر مخالف موازین حقوق بشر، خلاف امنیّت ملّی و متضاد با قانون اساسی جمهوری اسلامی است که هم‌چنین با آموزه‌های انسان‌ساز آیین اسلام نیز ناسازگار است. پیامبر گرامی اسلام حتی پیش از پیامبری‌ عضوی از «پیمان نیکان» (حِلف الفضول) بود؛ پیمانی خودجوش و فراقبیله‌ای که به دنبال استیفای حقوق افراد بدون در نظر گرفتن پیوندهای قبیله‌ای بود؛ این پیمان در حالی شکل گرفت که در فرهنگ قبیله‌ای پیشااسلامی هیچ فردی صرف نظر از پیوندهای قبیله‌ای دارای حقوق نبود.

حقوق بشر، پیمان نیکانِ جهان جدید است؛ که برای آدمیان صرف نظر از رنگ، نژاد و باورهای دینی و مذهبی‌ حقوق برابر قائل است. نقض حق مالکیّت بهاییان ایران بر اموال و املاک خود با سوء تفسیر و تأویل به عنفِ اصل ۴۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی صورت گرفته است؛ این در حالی است که اموال و املاک شخصی بهاییان مصداق هیچ یک از موارد برشمرده شده در این اصل، مانند مال حاصل از ربا، غصب، رشوه، اختلاس و غیره نیست. تلاش برای قانونی جلوه دادن مصادره اموال و املاک بهاییان در نزد آگاهان به حقوق هیچ رنگی ندارد. خبرهای غیر رسمی رسیده از ایران هم‌چنین حاکی از آن است که مصادره‌ی املاک و زمین‌های زراعی بهاییان ایوِل گویا متأسفانه آغاز موج جدیدی از خیز حاکمیّت برای مصادره‌ی اموال و املاک بهاییان ایران در شهرها و روستاهای کشور است.

ما جمعی از نواندیشان دینی ایرانی مصادره‌ی اموال و املاک هم‌وطنان رنج‌کشیده و زحمت‌کش بهایی‌ در ایران را به شدّت محکوم می‌کنیم. ما از حاکمیّت ایران به ویژه قوه‌ی قضائیه‌ی جمهوری اسلامی مصرّانه می‌خواهیم به مصادره‌ی ظالمانه‌ی اموال و املاک بهاییان در سراسر کشور پایان دهند و به شکایت‌های بهاییان و دیگر اقلیت‌های دینی و مذهبی در ایران نسبت به آزار و اذیّت، غصب و هتکی که نسبت به آن‌ها روا داشته می‌شود، بی طرفانه رسیدگی کنند.

«الَّذِینَ آمَنُواْ وَلَمْ یلْبِسُواْ إِیمَانَهُم بِظُلْمٍ أُوْلَئِک لَهُمُ الأَمْنُ وَ هُم مُّهْتَدُونَ»: آنان که ایمان آورده و ایمان خویش را به ستم نیالودند ایمنی آن‌ها راست و هم‌آن‌ها حقیقتاً هدایت‌یافتگان ‌اند (انعام: ۸۲).

حسن یوسفی اشکوری،

محمدجواد اکبرین،

عبدالعلی بازرگان،

محمد برقعی،

احمد علوی،

حسن فرشتیان،

رضا علیجانی،

سروش دباغ،

حسین کمالی،

علی طهماسبی،

یاسر میردامادی،

داریوش محمدپور،

مهدی ممکن،

صدیقه وسمقی.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

یک پاسخ

  1. با سلام. تا آنجا که من خوانده ام، در رژیم اهریمنی اپارتاد در افریقای جنوبی، سیاهان حق زندگی در شهرک‌های خود را داشتند. مدرسه و دانشگاه هم داشتند. خود نلسون ماندلا در زندان به تحصیل پرداخت و درجه دکترا گرفت. در نظام مقدس اسلامی خواهران و برادران بهأیی ما به زحمت حق حیات دارند چه برسد به تحصیل و حق داشتن ملک. نظام مقدس اسلامی به مراتب اهریمنی تر از اهریمن اپارتاد است

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

بیانیّه‌ی جمعی از نواندیشان دینی ایرانی

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »