«خون خمینی» و گفتمان اصلاحات

طاها پارسا

موضوع این یادداشت انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نیست اما بر یک «خبر انتخاباتی» تمرکز دارد.

شواهد حاکی است و برخی از نزدیکان حسن خمینی نیز تأیید می‌کنند که او قصد نامزدی در انتخابات‌ ریاست‌جمهوری را دارد و اگر آقای خامنه‌ای صراحتا او را نهی نکند، ثبت‌نام خواهد کرد.

حسن خمینی علاوه بر این‌که نوه‌ی آیت‌الله خمینی است و او را به همین خاطر «یادگار امام» می‌خوانند، با محمد خاتمی نیز نسبت فامیلی دارد و نزدیک است. مراودات پیشین او با هاشمی‌رفسنجانی و بسیاری از اصلاح‌طلبان مشهور خاص و عام است. مواضع سیاسی او نیز غالبا هم‌سو با اصلاح‌طلبان خوانده شده است. خلاصه این‌که اگر او نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری باشد و از فیلتر شورای نگهبان شود (که بسیار بعید می‌نماید) کاندیدای مورد حمایت آقای خاتمی و بسیاری از اصلاح‌طلبان خواهد بود.

***

موضوع این یادداشت انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نیست اما به بهانه‌ی «نامزدی حسن خمینی» می‌خواهد یک خطای راهبردیِ و گفتمانیِ احتمالی را به اصلاح‌طلبان یادآوری کند و هشدار دهد.

بازگشتِ مصطفی معین با حکمِ حکومتی به رقابت‌ انتخابات۸۴  و استقبال اصلاح‌طلبان، تیشه‌ای بر تنه‌ی نحیف نهالِ اصلاحات بود. تن‌دادن و نهادینه‌کردن حکم حکومتی در این مقیاس، آن‌هم از سوی نامزد و جریانی که می‌خواست به حاکمیتِ قانون برگردد و جبهه‌ی‌‌ «دموکراسی‌خواهی و حقوق بشر» باشد، مصداقِ عینی افتادن در دیگ از هول حلیم بود. بازگشت معین به رقابت‌های انتخاباتی، اصلاح‌طلبان را با «سه شکست» روبه‌رو کرد که بنیادی‌ترین‌ و ماندگارترین‌اش عدول از گفتمان اصلاحات با پذیرفتن همین بی‌قانونیِ بزرگ بود.

در مورد حسن خمینی، اما، خطای احتمالی می‌تواند اساسی‌تر از این هم باشد. «خون خمینی در رگ‌های او جریان دارد»؛ این جمله با همین عبارات در همین روزها دست‌کم دو بار از سوی مدافعان اصلاح‌طلبِ او شنیده شده است و همین معنا با عباراتی مشابه بارها و بارها تکرار شده. نژادپرستی محض و آشکاری که در این جمله وجود دارد، نه تنها نسبتی با گفتمان اصلاحات (با هر قرائتی) ندارد بلکه برجسته‌سازی تاکتیکی آن هم تیشه‌ای دیگر بر ریشه‌ی این گفتمان است. حتی سکوت تاکتیکی در برابر این معنا و یا تأیید و تقویت تلویحی آن از سوی اصلاح‌طلبان باز هم حکایت حلیم و دیگ است با این‌ تفاوت که این‌بار کف‌گیر خطاها هم به ته دیگ خورده است!

***

موضوع این یادداشت انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نیست. حسن خمینی ثبت‌نام هم بکند تائید صلاحیت نخواهد شد بلکه اسباب انسجام هویتی و تاکتیکی حریف می‌شود؛ دفاع از فردی که به‌کمترین مناسبات سیاسی و حزبی تن نداده است؛ تلاش برای دمیدن در تنور انتخاباتی که مشروعیتِ نسبی آن‌هم با تردید روبه‌روست و شرکت در آن با اخلاق فردی هم ستیزه دارد؛ می‌تواند خطاهای دیگری از سوی «ناسا» باشد اما خطای بزرگ‌تر جفا به «انسان» است؛ گفتمانی که «نژاد‌پرستی» را به‌رسمیت بشناسد بلکه علیه آن نشورد، چیزی برای دفاع  از خود باقی نخواهد گذاشت.

 

ایران ۱۴۰۰؛ پستچی سه بار زنگ نمی‌زند

 

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

3 پاسخ

  1. باسلام.البته که حکم حکومتی یعنی حاکمیت بی قانونی درمملکت وارتجاع به دوره قبل ازمشروطه ولی بهرحال برای اصلاح طلبان حکومتی این روش حکمرانی ازاول انقلاب امرپذیرفته شده ای بوده وشاید نتوان به اقای معین درپذیرش ان خرده ای جداگانه گرفت ضمن اینکه شاید ایشان درجواب انتقاد وارده بگوید تایید صلاحیت درانتخابات ریاست جمهوری حق شهروندی اوبوده واودرخواستی برای صدورحکم حکومتی نداشته وصدوراین حکم به نفع او درواقع تایید حق قانونی اوبوده وشرکت درانتخابات بعنوان نامزد انتخاباتی لزوما بمعنای تایید مشروعیت حکم حکومتی از طرف دکترمعین نیست.
    راجع به سید حسن هم مسلما دعوت او به کاندیداتوری ازطرف بعضی اصلاح طلبان نه بخاطرلیاقتهای شخصی اوبرای پست ریاست جمهوری ست(که چنین شایستگیهایی تاکنون ازاودیده نشده)بلکه برای بستن دست شورای نگهبان دررد صلاحیت اوازجمله بخاطرانتساب به ایه الله خمینی ست تا مفری برای ادامه حضوردرحکومت داشته باشندوبهرحال بنظر نمی اید بحث نژادپرستی درمیان باشد.

  2. خمینی پیش از آنکه نماد نژاد یا ملیتی باشد، نماد قشری حیله گر، خدعه باز، دروغ تو و خیانتکار و جنایتکار بود.
    برای رسیدن به قدرت دروغ ها گفت و برای ماندن در قدرت، باز هم دروغ ها گفت و به جنایت های فراموش نشدنی دست زد. از همه مهمتر به منافع ملی ایران خیانت های جبران ناپذیری کرد.
    از زد و بند با دشمنان خود ساخته (آمریکا و اسرائیل) تا جنگ علیه کشور همسایه و ادامه بیهوده آن بمدت شش سال تا قتل عام زندانیان چپ و مجاهد حکم زیر اعدام گرفته … جملگی در کارنامه وی ثبت شده اند.
    پس جاری بودن خون که جای خود دارد، یدک کشیدن نام خمینی بتنهایی از آنچنان بار منفی برخوردار است که هر جریان ریشه دار و مردمی ای که آن را علم کند زمین خواهد خورد، چه رسد به جریانی که دور افتاده از مردم، از قدرت حاکم اجازه حضور گدایی کند!
    اتفاقا حضور حسن خمینی و تایید صلاحیت او برای محک اعتبار امام و دنباله هایش،در جامعه بسیار مفید خواهد بود.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »