مصطفی تاجزاده: انتصابات رهبری به رای من نیاز ندارد
مصطفی تاجزاده، از اصلاحطلبانی که در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ ردصلاحیت شده است، در بیانیهای اعتراضی نوشت که شورای نگهبان به «حقوق ملت تجاوز میکند» و «کار از مهندسی انتخابات گذشته و به انتصابات رسیده است.»
تاجزاده در این بیانیه ردصلاحیت خود را «غیرقانونی» دانست و نوشت که «در جهت لغو نظارت استصوابی و پایان بخشیدن به مهندسی انتخابات توسط حزب پادگانی و آزادکردن انتخابات خواهم کوشید».
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است که «حاکمیت در انتخابات ۱۴۰۰ با رسواترین شکل ممکن درصدد یکدستکردن حکومت برآمده است. هدف، حکومت انحصاری اقلیت ۱۵ درصدی بر اکثریت در دوره انتقال رهبری است».
این فعال اصلاحطلب افزوده است: «آنچه امروز در تایید و ردصلاحیت نامزدها رخ داد، به هر چیزی شباهت دارد، جز یک انتخابات رقابتی و معنادار. همیشه گفتهام که در انتخابات شرکت میکنم. انتصابات رهبری به رای من نیاز ندارد.»
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «روشن است که من و هیچ شهروند مسئولی نباید تسلیم تفاسیر ساختارشکنانه شورای نگهبان از قانون اساسی و عملکرد مردمستیز اعضایش شویم و به یاری خداوند نمیشویم؛ تفسیرها و تصمیمهایی که هدفشان بسترسازی برای حکومت اقلیت، انقیاد اکثریت و هدم جمهوریت نظام است.»
انتقاد تند صادق لاریجانی از شورای نگهبان
صادق لاریجانی٬ عضو شورای نگهبان طی یک رشته توییت انتقادات تندی را نسبت به شورای نگهبان به زبان آورد.
او در حساب کاربریاش در توییتر نوشت: «از اولین حضور اینجانب در شوراینگهبان در سال ۱۳۸۰، قریب به بیست سال میگذرد. در تمام این مدت، از شورای نگهبان دفاع کردهام، حتی در سالهایی که در قوه قضاییه بودم؛ اما هیچ گاه تصمیمات شورا را تا این حد غیر قابل دفاع نیافتهام؛ چه در تأیید صلاحیتها و چه در عدم احراز صلاحیتها.»
به نوشته این عضو شورای نگهبان: «سبب این نابسامانیها تا حد زیادی، دخالتهای فزاینده دستگاههای امنیتی از طریق گزارشهای خلاف واقع، در تصمیم سازی برای شورای نگهبان است؛ به ویژه اگر عضو مسئولی که باید گزارشهای محققانه به شورا ارائه کند خود، عامدانه چیزی بر آن بیفزاید!!»
رییس سابق قوه قضاییه افزود: «چنان که از وزارت اطلاعات با قاطعیت تمام مطلبی نقل میکنند، حال آنکه با پرسش از معاونت مربوطه در وزارت اطلاعات به صراحت این مطلب تکذیب میشود. گلایه بنده از سر دغدغهای است برای حفظ شأن و اعتبار شورای نگهبان. این فقیر وقتی با چنین وضعیتی مواجه شدم و استدلالهایم را بیتأثیر یافتم، این کلام حق متعال را بر همکاران عزیزم در شورا تلاوت کردم: «یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و لتنظر نفس ما قدمت لغد و اتقوا الله ان الله خبیر بما تعملون». در میانه این زمانه غریب و رفتارهای عجیب به خدا پناه میبریم و به محضر او عرضه میداریم: اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون.»
کدخدایی: نامزدهای رد صلاحیت شده حق اعتراض ندارند
علی لاریجانی: راضی به رضای خدا هستم و تمکین میکنم
نتایج بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به صورت رسمی اعلام شد
اسامی نهایی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در اخبار ساعت دو تلویزیون دولتی اعلام شد.
در اجرای ماده ۶۰ قانون انتخابات ریاست جمهوری ، به آگاهی مردم شریف ایران اسلامی میرساند اسامی نامزدهای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهروی اسلامی ایران که صلاحیت آنان مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته است به ترتیب حروف الفبا به شرح زیر می باشد:
۱- سعید جلیلی
۲- سید ابراهیم رئیس الساداتی مشهور به رئیسی
۳- محسن رضایی
۴- علیرضا زاکانی
۵- سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی
۶- محسن مهر علیزاده
۷- عبدالناصر همتی
بر اساس ماده ۶۶ قانون ، فعالیت انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهروی رسما از تاریخ اعلام اسامی به وسیله وزارت کشور آغاز و تا ۲۴ ساعت قبل از شروع اخذ رای خاتمه می پذیرد.
تحلیل عبدالله مومنی در خصوص عملکرد اصلاحطلبان در انتخابات
عبدالله مومنی٬ زندانی سیاسی سابق٬ در یک رشته توییت در نقد عملکرد اصلاحطلبان در انتخابات و تکرار روشهای قبیلهای نوشت:
پس از دوم خرداد اساس سیاست اصلاحطلبانه مخالفت سرسختانه با موانع انتخاب آزادانه، حق انتخاب شدن و انتخاب کردن بود اما اکنون اصلاح طلبان مبدع اسحاق۱۴۰۰، با حذف پیش از موعد #تاجزاده مدل خودمانی نظارت استصوابی را ارائه کردهاند.
این قبیلهی محافظهکار که رخت اصلاح طلبی به تن کردهاند،باترجیح خود برمنافع ملی با تشکیل یک جبهه شبه دموکراتیک،وابستگان قبیلهای راتحت لوای چهره ملی برکشیدند ودر اولین کنش انتخاباتی بازیرپاگذاشتن اصول ادعایی خود وباتکرار زدوبندهای پیشین،خرگوشی جدیداز کلاهشان بیرون آورند!
متن کامل را اینجا بخوانید.
سخنگوی جبهه اصلاحات: امکان مشارکت فعال از ما سلب شده است
آذر منصوری، قائم مقام دبیرکل حزب اتحاد ملت و سخنگوی جبهه اصلاح طلبان٬ اعلام کرد که «امکان مشارکت فعال در انتخابات ۱۴۰۰ از ما سلب شده است.»
او در این رابطه گفت: «متاسفانه مسیری که شورای نگهبان به صورت مکرر و مداوم در مواجهه با انتخابات و نهادهای انتخابی در پیش گرفته است نه تنها نقض حق انتخاب آزاد شهروندان و حاکمیت ملی که در قانون اساسی بر آن تصریح شده، است، بلکه انتخابات را هم از معناو مفهوم تهی کرده و این رویه یکی از پایه های اصلی و مبانی انقلاب اسلامی را در نهایت به محاق خواهد برد.»
منصوری افزود: «در شرایطی که همه نظرسنجیها بر کاهش مشارکت مردم در انتخابات۱۴۰۰ دلالت می کند، شورای نگهبان حداقل ظرفیتهایی که میتوانست بر این مشارکت اثر مثبت بگذارد را نیز با اعلام این لیست حذف کرد.»
سخنگوی جبهه اصلاح طلبان در پاسخ به اینکه جبهه اصلاحات ایران پس از رد صلاحیت همه نامزدهای خود چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد گفت: «این تصمیمی است که باید در مجمع عمومی جبهه گرفته شود. اما این جزو قاعده رقابت های سیاسی در همه دنیاست که هر جریان یا گروه سیاسی باید نامزد یا نامزدهای مورد تایید خود را برای حضور در این رقابت داشته باشد تا بتواند در انتخابات مشارکت فعال داشته باشد.»
خبرگزاری فارس نتایج انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم را منتشر کرد
خبرگزاری فارس٬ وابسته به سپاه پاسداران ساعتی پیش تحت عنوان یک نظر سنجی نتایج انتخابات ریاست جمهوری پیش رو را منتشر کرد.
این خبرگزاری مدعی شد که براساس «نتایج نظرسنجی یک مرکز معتبر» تا تاریخ سوم خرداد میزان مشارکت مردم در انتخابات ۵۳ درصد برآورد شده است.
فارس بدون اشاره به نام این «مرکز معتبر» ادامه داد: «بر اساس این نظرسنجی از میان افرادی که گفتهاند قطعا در انتخابات شرکت میکنند، ۷۲.۵ درصد گفتند که به آیتالله سید ابراهیم رئیسی رای خواهند داد.»
خبرگزاری فارس شب گذشته نیز پیش از اعلام رسمی نتیجه بررسی صلاحیتها را منتشر کرده بود. این خبرگزاری در انتخابات سال ۸۸ نیز ساعتی پیش از پایان انتخابات ریاست جمهوری دهم نتیجه انتخابات را پیش بینی کرده بود و پیش بینیاش دقیقا توسط وزارت کشور بر همان اساس منتشر کرده بود.
نامه روحانی به آیتالله خامنهای در رابطه با رد صلاحیتها
حسن روحانی٬ رییس جمهوری٬ در خصوص رد صلاحیتهای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو به رهبر جمهوری اسلامی نامه نوشت.
محمد مهاجری، روزنامه اصولگرا و نزدیک به علیلاریجانی، خبر از آن داده که «با اطلاع میگویم حسن روحانی رئیس جمهوری در نامهای به رهبرمعظم انقلاب از ایشان درخواست کرده که تغییراتی در لیست اعلام شده از سوی شورای نگهبان انجام گیرد.»
مهاجری همچنین گفت که رییس جمهوری به وزیر کشور دستور داده فعلاً از اعلام لیست شورای نگهبان خودداری کند.
او افزوده: «از سوی دیگر فشار سیاسی برای اعلام اسامی به وزیر کشور به شدت افزایش یافته.»
اسماعیل خویی درگذشت
اسماعیل خویی، شاعر بلندآوازه و از بنیانگذاران کانون نویسندگان ایران در ۸۳ سالی در لندن درگذشت.
خویی که سال ۱۳۱۷ در مشهد به دنیا آمده بود، از دانشگاه لندن دکترای فلسفه گرفت و پس از بازگشت به ایران به تدریس پرداخت.
اولین مجموعه شعر او با عنوان «بیتاب» در سال ۱۳۳۵ در مشهد منتشر شد. علاوه بر مشارکت در تاسیس کانون نویسندگان ایران، دو دوره نیز عضویت هیئت دبیران آن را برعهده داشت.
خویی در زمان شاه از طرفداران چریکهای فدایی خلق بود و پس از انقلاب نیز مخالف سرسخت جمهوری اسلامی به شمار میرفت.
او از نیمه اول دهه ۱۳۶۰ در لندن زندگی میکرد و سرودن و انتشار آثارش را ادامه داد.
عشق، آزادی و تعهد اجتماعی از مضامین اشعار این شاعر است.
آخرین دفتر شعری که از اسماعیل خویی منتشر شده، «دیر نمیشود دلم» نام دارد که به تازگی در آمریکا به چاپ رسیده است.
سخنگوی شورای نگهبان خبر شب گذشته فارس را تایید کرد
به دنبال انتشار اسامی نامزدهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم توسط خبرگزاری فارس، عباسعلی کدخدایی ضمن اعلام این خبر که تعداد اسامی نامزدهای نهایی هفت نفر است، تلویحاً خبر فارس را هم تایید کرد.
گفتنی است شب گذشته، روح الله جمعهای که رسانهها عنوان او را مشاور وزیر کشور معرفی کرده بودند اعلام کرده بود که هنوز اسامی نهایی به دست ما نرسیده است و خبر خبرگزاری فارس صحت ندارد.
به گزارش دیده بان ایران، «برابر با ماده ۶۰ قانون انتخابات ریاست جمهوری، اعلام نام نامزدهای ریاستجمهوری که ازسوی شورای نگهبان احراز صلاحیت شدهاند به رسانهها، فقط با وزارت کشور است، هرگونه تخطی از قانون، تخلف مشهود انتخاباتی است.»
خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید