زیتون: ترکیب کسانی که در انتخابات ۱۴۰۰ رای ندادند و دلایل گروهی از آنان با کسانی که پیش از این انتخابات را تحریم میکردند، متفاوت است. زندانیان سیاسی بعد از ۸۸ که از درون زندان رای میدادند، تحلیلگران و روزنامه نگاران و حتی اعضای احزاب اصلاحطلب که صندوق رای و دروه انتخابات را تنها زمان ممکن برای کنشگری و روزنهای برای طرح مطالباتشان میدیدند، سیاسیونی که شاید از نگاه تحریمیهای قدیمی بخشی از بدنه نظام و «از خودشان» بودند و بالاخره کاندیداهای رد صلاحیت شده. اینکه دایره کسانی که رای نمیدهند برخلاف «خودی»های نظام در حال گستردهتر شدن است، دلایل گوناگون دارد.
این افراد در روز انتخاباتی که از نگاهشان دیگر نه تنها آزاد که در همان چارچوب نظام رقابتی و حداقلی هم نیست در شبکههای اجتماعی به وضوح از دلایلشان برای شرکت نکردن در این انتخابات گفتند. جمعبندی کردند؛ جمعبندیای که به نظر میرسید با توجه به سابقهشان و امیدی که به صندوق رای داشتند راحت نبود، اما از نگاهشان در این مقطع شاید درستترین انتخاب ممکن بود. در ادامه این گزارش بعضی از استدلالهای این طیف را مرور میکنیم.
احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و فعال سیاسی از دلایل اصلی مخالفتش با عبدالناصر همتی، تنها کاندیدایی که احتمالا از نگاه او قابل بحث بود گفت و تاکید کرد که از نگاهش او همان ویژگی مثبت حداقلی که برایش ذکر میشود، یعنی «اقتصاددان» بودن را هم ندارد و از سوی دیگر «فضای فرهنگی و مناسبات قدرت در جامعۀ خود» را نمیشناسد و «چنین سیاستدانی از سیاست چیز قابلی نمیداند» از این رو از نظر زیدآبادی بجز موانع پیشینی اینکه کاندیدای تایید صلاحیت شده هم قابلیت کافی را ندارد هم بیتاثیر نیست.
این هم حرف نهایی!
میخواهید علت اصلی مخالفت مراباریاست جمهوری عبدالناصر #همتی بدانید؟
به نظرم او از #اقتصاد چیز زیادی نمیداند!کسی که اقتصاد راخارج ازچارچوب فضای سیاسی ببیند،ازنگاه من،ممکن است اقتصاددان باشد امابا اقتصاد به عنوان سازوکاری عملی برای تمشیت معیشت مردم چندان آشنا نیست!— احمد زیدآبادی | Ahmad Zeidabadi (@Zeidabadi_Ahmad) June 17, 2021
بهاره هدایت، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق هم دلیل رای ندادنش را « همبستگی با لایههای مطرود و سرکوبشدهٔ این جامعه که از بازی انتخاباتی به تنگ آمدهاند» عنوان کرد.
#رای_نمیدهم برای همبستگی با لایههای مطرود و سرکوبشدهٔ این جامعه که از بازی انتخاباتی به تنگ آمدهاند. تا از این همبستگی، قدرتی خلق شود از آنِ مردمانی که هرگز صدایشان شنیده نشده است.
— Bahare Hedayat (@HedayatBahare) June 18, 2021
محسن کدیور، روشنفکر دینی و فعال سیاسی هم ۴ دلیل را برای رای ندادن خود برشمرد. « اول. عبث و بیفایده بودن شرکت منتقدان وضع موجود در انتخابات نظام اصلاح ناپذیر؛ دوم. استمرار استدلال مخدوش انتخاب بین بد و بدتر؛ سوم. ریاست جمهوری در نظام ولایت مطلقه فقیه در هیچیک از تصمیمسازیها کلان نقشی ندارد. چهارم. شرکت در چنین انتخاباتی رأی به مشروعیت نظام ولایی و حکومت اسلامی است:
۳/۱
چرا رأی نمی دهم؟
شرکت یا عدم شرکت در انتخابات ۱۴۰۰؟به چهار دلیل در انتخابات جاری شرکت نمی کنم:
اول. عبث و بیفایده بودن شرکت منتقدان وضع موجود در انتخابات نظام اصلاح ناپذیر؛
— Mohsen Kadivar (@Mohsen_Kadivar) June 18, 2021
محمود احمدینژاد رییس جمهوری اسبق ایران هم رای نمیدهد. او این خبر را در گفتگو با سایت دولت بهار داده بود که در لحظه نوشتن این گزارش پست توییتری خود که به دلایل این تصمیم میپرداخت را را حذف کرد.
حسین رزاق، فعال سیاسی و رسانه ای هم به تعبیری که هواداران همتی به عنوان شعار انتخاباتی ری آن مانور میدهند اشاره کرده و میگوید زدن زیر میز نه رای دادن به همتی که نه گفتن به کل استبداد است.
زیر میز زدن یعنی «نه» به کل استبداد، نه بازی با مهرهای بیاراده و کمک به بالا رفتن رأی و مشروعیت وزیری اجباری!#رای_نمیدهم
— حسین رزاق (@hoseinrazzagh) June 17, 2021
حسن اسدی زیدآبادی، زندانی سیاسی سابق و فعال سیاسی به جای پاسخ مستقیم به دلایل رای ندادن به پاسخهای صبح شنبه پرداخت و در توییتر خود نوشت: « اولین فرض این است که رای ندهندگان تلاش میکنند تا با #تحریم_انتخابات نوعی مبارزه علیه سیستم موجود را سامان دهند که نهایتا به تغییرات اساسی و یا حتی سرنگونی منجر شود. هرچند ممکن است برخی از رایندهندگان چنین رویکردی داشته باشند اما این لزوما زاویه دید همه آنها نیست»
#رشتو
?پاسخگویی در شنبه:
در میانه بحثهای روزهای اخیر در مورد نحوه مواجهه با #انتخابات۱۴۰۰
یکی از مهمترین پرسشهایی که از رایندهندگان میشود این است که برنامه بعدیتان چیست و راهحل شما چیست؟
پرسش مهمی که عدم توانایی به ارائه پاسخی درخور، ظاهراً مهمترین دلیلی است که برخی را— حسن اسدی زیدآبادی (@hasanasadiz) June 17, 2021
همسر علیرضا رحایی هم از عدم شرکت او در انتخابات بعد از سال ۸۸ خبر داد.
باطلاع دوستان عزیز (یا شایدهم دشمنان ) میرساند که همسرم #علیرضارجایی در انتخابات پیش رو شرکت نخواهند کرد و بعد از سال ۸۸ در هیچ انتخاباتی شرکت نکرده و ازین ببعد هم مشارکت نخواهند داشت .#تحریم انتخابات ##رای -بی -رای #رای نمیدهم
— Leyla Lyaghat (@_leyla73) June 16, 2021
ایستادن در کنار میرحسین موسوی استدلال گروهی از اصلاحطلبان برای رای ندان به همتی بود.
پس از جمعبندی شرایط موجود و با تجدیدنظر در تصمیم پیشین، اینجانب قانع نشدم به جناب #همتی رای بدهم.
تصمیم سختی که پس از تفکر و مشورتهای بسیار به آن رسیدم.
ضمن آرزوی پیروزی برای عزیزانی که فردا به جناب #همتی رای میدهند، تصمیم گرفتهام در کنار مهندس #میرحسین_موسوی بایستم.
— رضا بهرامى (@rez65bah) June 17, 2021
آرزوی بازپسگیری صندوق رای معنی دار هم در این میان دیده میشد.
۲۸ خرداد ۱۲ سال پیش اخرین روزی بود که من در یک تظاهرات مسالمت آمیز در ایران شرکت کردم. میدان توپخونه و در سکوت. بعد از اون تظاهرات خیابانی همیشه با خشونت بوده. امروز ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ صندوق رای هم از معنا تهی شد. امیدوارم یک روزی هر دوی این ها رو پس بگیریم. #۲۸خرداد
— Azin Mohajerin آذین مهاجرین (@behaazin) June 18, 2021
این گزارش به روز میشود.