زیتون-فیروزه رمضانزاده: فعالیت مجلس دهم از هفتم خرداد ماه در حالی به صورت رسمی آغاز میشود که همچنان یارکشیها و وزنکشیهای سیاسی برای تعیین رییس قوه مقننه ادامه دارد. اصلاحطلبان و حامیان دولت درپی ریاست محمدرضا عارف در مجلس شورای اسلامی هستند حال آن که اصولگرایان بر استمرار ریاست علی لاریجانی اصرار دارند.
محمدجواد حقشناس، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با زیتون ضمن تحلیل آرایش سیاسی نیروها معتقد است شانس عارف برای در دست گرفتن کرسی ریاست مجلس دهم بیشتر از لاریجانی است.
به گفته عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، کسانی که توانستند از فهرست امید به مجلس امید راه پیدا کنند باید به این نگاه و به این رای احترام بگذارند و برای آقای دکترعارف به عنوان یک انتخاب جدی مورد نیاز این زمان و این برهه از تاریخ سیاسی توجه لازم را بکنند.
مشروح کامل این گفتگو در ادامه آمده است:
آقای حقشناس، با توجه به اینکه چهرههای فهرست امید اکثریت مجلس دهم را به دست آوردهاند، معتقدند باید سرلیست این فهرست یعنی محمدرضا عارف بر کرسی ریاست مجلس تکیه بزند. انتخاب آقای عارف برای جریان اصلاح طلبان تا چه اندازه اهمیت دارد؟
ببینید، مهمترین بحث بر میگردد به خواست و اراده مردم در انتخابات هفتم اسفند و دهم اردیبهشت ماه که جهت گیری خود را در رابطه با انتخابات مجلس و هم زمان انتخابات خبرگان اعلام کردند. بحثی که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد این است که اصلاح طلبان در یک رقابت نابرابر و تبعیض آمیز به نوعی با یک حذف جدی و گستردهای از سوی شورای نگهبان روبرو شدند که میتوانیم از آن به عنوان یک پاکسازی سیاسی یاد کنیم. این اتفاق شاید یکی از اهدافش کاهش مشارکت در عمل بود و به نوعی دادن این پیام به جامعه که از مجلس انتظار زیادی نداشته باشند و حتی اصلاح طلبان را ترغیب کنند که به سمت تحریم انتخابات حرکت کنند. در همان مقطع، من در نشست عمومی شورای اصلاح طلبان تحت عنوان «جبهه نجات ایران اسلامی» ایدهای مطرح کردم که ما قطعا باید به سمت انتخابات برویم و این انتخابات را سراسری، فراگیر و پرشور برگزار کنیم و زمینه ترغیب مردم را به حضور همه جانبه مردم در انتخابات فراهم سازیم. خوشبختانه این اتفاق افتاد و نتیجه هم دقیقاً بر اساس همان پیش بینی شکل گرفت. ما در تهران دیدیم که لیست اصلاح طلبان علی رغم اینکه بسیاری از نامزدها برای مردم ناشناخته بودند یک پیروزی قاطع به دست بیاورد و پیام روشنی به تصمیم سازان سیاسی در جامعه ارائه کرد که باید این پیام به نظر من کاملا مورد توجه قرار بگیرد.
با این نگاه طبیعتاً انتظار میرود، کسانی که توانستند از فهرست امید به مجلس امید راه پیدا کنند و حدود ۱۶۸ نفر هستند٬ به این نگاه و به این رای احترام بگذارند و برای کسی که سر لیست و سرفهرست این مجموعه بوده یعنی آقای دکتر عارف به عنوان یک انتخاب جدی مورد نیاز این زمان و این برهه از تاریخ سیاسی توجه لازم را بکنند. از سوی دیگر با توجه به رای آقای عارف که یک رکورد در تهران محسوب میشود یعنی یک میلیون و ۶۵۰ هزار رای به هر حال پیامی است که جامعه منتخبین نمیتوانند به این پیام بیتوجه باشند. از سوی دیگر من فکر میکنم آن گامی که اصلاح طلبان و جامعه در سال ۹۲ برداشت و تاثیری که کنار کشیدن آقای عارف برای باز کردن راه ایجاد کرد و عملاً زمینه پیروزی رسمی دولت را فراهم کرد و حرکت دوم، علی القاعده در همین انتخابات مجلس برداشته شد، به طور حتم برای اینکه این گام کاملتر شود و در سال ۹۶ بتوانیم به نتیجه برسیم حضور آقای عارف در این جایگاه و در این موقعیت تاثیرگذار است در غیر این صورت ممکن است دوستان جریان اصلاح طلب دچار مشکل شوند.
چهرههایی از راست گرایان سنتی نظیر ناطق نوری در دیدار با رییس دولت اصلاحات، بر استمرار و ابقای ریاست علی لاریجانی در مجلس دهم تاکید کردهاند، این رویکرد را چطور ارزیابی میکنید؟
آقای خاتمی به آقای ناطق پاسخ دادند که بهتر است، موضوع در خود مجلس تصمیم گیری شود و توسط اکثریت نمایندگان و در همان نشست پیامی که دادند این بود که نظر شخصیشان قطعا آقای عارف است و انتخاب آقای عارف را در این برهه ترجیح میدهند. براساس محاسباتی که من انجام دادهام به نظر من شانس آقای عارف بیشتر از آقای لاریجانی است.
پیش بینی شما از ترکیب هیات رییسه مجلس دهم چیست؟
به نظرمن ترکیب هیات رییسه مجلس، ترکیب مشترکی بین جریان اصلاح طلب، جریان حامی دولت و جریان معتدل و اصولگر خواهد بود.