زیتون– همزمان با اوج دوباره کرونا در کشور و آغاز «موج پنجم» وزیر بهداشت در اظهار نظری جدید مدعی شد که «وزارت بهداشت مسئول واردات واکسن» نیست.
او امروز در یک نشست خبری گفت: «بروید مطالعه کنید در کدامیک از کشورهای جهان وزیر بهداشت مسوول آوردن واکسن است؛ هیچ جای دنیا واکسن را وزیر بهداشت نمیآورد.»
پس از آنکه آیتالله علی خامنهای٬ رهبر جمهوری اسلامی٬ با واردات واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی به کشور مخالفت کرد رییسجمهوری اعلام کرد که شرکتهای خصوصی میتوانند واکسن وارد کنند.
اما این دستور حسن روحانی با مخالفت وزارت بهداشت مواجه شد.
همان زمان رییس کمیته اطلاعرسانی ستاد ملی کرونا در مکاتبه با رییس کل گمرک ایران اطلاعرسانی در حوزه واردات واکسن خارجی، از جمله میزان واردات، توزیع، تزریق و غیره را ممنوع کرد.
رییس کمیته اطلاع رسانی کرونا در آغاز سال جاری طی نامهای گفته بود که بر اساس شیوهنامه اطلاعرسانی واکسیناسیون مقابله با کرونا، تمامی امور مرتبط با اطلاعرسانی حوزه واکسن بایستی با هماهنگی با وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکی انجام شود.
او مدعی شده بود که هدف از این ممنوعیت این است که «شهروندان دچار اطلاعات پراکنده و تناقض نشوند و از سوء استفاده جریانهای معاند نظام و کشور جلوگیری گردد.»
وزارت بهداشت همچنین اطلاعرسانی درباره تولید واکسن داخلی، میزان واردات، کشور مبدا، شیوه توزیع، میزان تزریق و عوارض واکسن را نیز بدون هماهنگی با این وزارتخانه ممنوع کرده است.
این در حالی است طی دو ماه گذشته نهادهای مختلف زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی از چندین واکسن جدید برای کرونا٬ با هماهنگی وزارت بهداشت٬ پرده برداری کردهاند٬ در حالی که هیچ یک از این واکسنها به مرحله تولید انبوه نرسیده است.
روند واکسیناسیون در روزهای اخیر در ایران سرعت بیشتری نسبت به هفتههای قبل دارد ولی کماکان آمار کل واکسیناسیون پایین است و رویکردهای وزارت بهداشت انتقادات زیادی را برانگیخته است.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، روز گذشته اعلام کرده بود که تاکنون از مجموع بیش از هشت میلیون واکسن تزریقشده در کشور بیش از ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دوز مربوط به واکسن چینی بوده است.
بنابر اعلام وزارت بهداشت ایران تاکنون پنج میلیون و ۸۹۱ هزار و ۳۸۵ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۲۵۲ هزار و ۲۱ نفر نیز دُز دوم را دریافت کرده و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به هشت میلیون و ۱۴۳ هزار و ۴۰۶ دُز رسیده است.
بر اساس این آمار تاکنون تنها حدود هشت درصد جمعیت بزرگسال کشور دز اول و حدود سه درصد جمعیت هر دو دوز را دریافت کردهاند.
با تمام اینها سعید نمکی امروز (سه شنبه) مدعی شد: «دیروز از وزیر بهداشت کشوری که در گرداب کروناست، نامه ای سر تا پا تقاضای کمک از ایران تحریم زده به دستم رسید. در دو زمینه کمک می خواستند؛ یک اینکه بگویید چه کردید که با گستردگی این اقلیم و حصر اقتصادی و سیاسی اینگونه کرونا را مدیریت کردید و دوم اینکه از آنچه شما در کشور دارید می سازید مثل ونتیلاتور و دارو و … به ما کمک کنید.»
فقدان واکسن در میان کشمکشهای سیاسی
علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، روز دوشنبه، ۲۸ تیر در شبکه اجتماعی کلاب هاوس، گفته بود روسیه خط تولیدی داده است «که به درد ما نمیخورد.». واردات و تولید واکسن روسی کرونا به طور عمده توسط شرکت دارویی «اکتووِرکو» دنبال میشود که سعید نمکی، وزیر بهداشت، پیش از رسیدن به وزارت بهداشت مدیرعامل آن بوده است.
وزیر بهداشت که از مدافعان جدی این واکسن بوده است، وعده داده بود که واکسن روسی بیش از هر واکسن دیگر به ایران وارد میشود و « «اولین فردی که واکسن اسپوتنیک روسی را تزریق میکند فرزند خودم است.»
او همچنین در واکنش به بحثهای اخیر درباره واکسن اسپوتنیک به سفیر ایران گفته است که سخنان رئیسی درباره واکسن روسی «تحریف شده است.»
کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، در واکنش به اظهارات علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا که گفته بود خط تولید واکسن روسی به درد نمیخورد، گفته است برخی «ملاحظه روابط حساس» ایران و روسیه را نمیکنند و باید «قدردان» روسیه باشیم.
به گزارش ایرنا، او گفته است قرار است خط تولید مشترک ایران و روسیه برای تولید وکسن «اسپوتنیک وی»، ماهانه ۹۵۰ هزار واکسن تولید کند و روسیه وعده داده است که تاخیر پیشآمده در روند تولید را به زودی جبران کند.
این اولین بار نیست که سلامت شهروندان ایران دست مایه منافع جمهوری اسلامی میشود. پیشتر نیز کیانوش جهانپور در حساب کاربریاش در توییتر انتقادی از نحوی مدیریت کرونا در چین کرده بود؛ و این انتقاد خشم سفیر چین در ایران را برانگیخت. به موجب این موضوع کیانوش جهانپور از مقام سخنگویی وزارت بهداشت عزل شد.
یک پاسخ
مسئول واردات واکسن همان کسی است که وارد کردن بهترین واکنسها را ممنوع کرد ولی خود و دیگر همدستانش زدند.
مگر غیر از این میشود؟
دیدگاهها بستهاند.