زیتون– جمعی از نواندیشان دینی طی بیانیهای سرگشاده نسبت به نحوه برگزاری مراسم ویژه ماه محرم در ایران اعتراض کردند.
آنان در این بیانیه ضمن برشمردن معضلات امروز ایران از جمله آمار بالای ابتلا به کرونا و آمار پایین واکسیناسیون اظهار تأسف کردهاند که «عموم فقیهان شرکت در مراسم عزاداری را منع نکردهاند».
به گزارش «زیتون» در این بیانیه آمده است: «سهلانگاری حکومت و تلختر از آن، عدم منع اکثر فقیهان از عزاداری حضوری، میتواند محرم امسال را زمینهساز شکلگیری موج ششم یا لااقل دوام طولانیمدت موج پنجم کرونا در ایران کند. در چنین شرایطی که با کمال تأسّف، جان مردم گویا هیچ اهمیتی برای حکومت ندارد و چهرهی پاک اسلام نیز میرود تا بار دیگر بهناحق در انظار جهانیان مخدوش شود، از فقیهان میخواهیم موضع قاطع و صریحی در منع عزاداری حضوری بگیرند.»
امضا کنندگان این بیانیه در پایان تاکید کردند: «از نظر عقلی، انسانی و دینی، حفظ جان آدمیان بر عزاداری حضوری محرم، ترجیح قطعی دارد و تبدیل محل عزای امام حسین (ع) به قتلگاه عزاداران، واجد اِشکال مسلّم اخلاقی و شرعی است.»
متن کامل این بیانیه که برای انتشار در اختیار «زیتون» قرار گرفته٬ به شرح زیر است:
خطاب به مسئولان، فقیهان و عزاداران در باره عزاداری محرم
در حالی که کشورمان متأسفانه یکی از بالاترین آمار ابتلا به کرونا در جهان و یکی از پایینترین آمار واکسیناسیون در کل دنیا را دارد، در اقدامی پرسشبرانگیز، دولت جمهوری اسلامی ایران تجمعات محرم را منع نکرده و تنها توصیه به رعایت آداب فاصلهگذاری اجتماعی کرده است؛ توصیهای عملاً صوری و توخالی که در عقبگردی آشکار، به خلاف سال پیش، حتی برگزاری مراسم مذهبی زیر سقف را هم نهی نکرده است.
عموم فقیهان نیز شوربختانه شرکت در مراسم عزاداری حضوری را منع نکردهاند، گرچه برخی به این مقدار بسنده نموده که آن را توصیه نکنند. بر اساس منقولات، تنها استثناءهای برجسته در این میان، موضع قاطع و صریح آیات عظام سیستانی، شبیری زنجانی و بیات زنجانی در تقدم سلامت شهروندان بر عزاداری حضوری و ترجیح عقلی پرهیز از خطر ابتلا به بیماری مسری است.
سهلانگاری حکومت و تلختر از آن، عدم منع اکثر فقیهان از عزاداری حضوری، میتواند محرم امسال را زمینهساز شکلگیری موج ششم یا لااقل دوام طولانیمدت موج پنجم کرونا در ایران کند. در چنین شرایطی که با کمال تأسّف، جان مردم گویا هیچ اهمیتی برای حکومت ندارد و چهرهی پاک اسلام نیز میرود تا بار دیگر بهناحق در انظار جهانیان مخدوش شود، از فقیهان میخواهیم موضع قاطع و صریحی در منع عزاداری حضوری بگیرند، از حکومت میخواهیم به بازی با جان مردم پایان دهد و از مردم عزادار مصرّانه تقاضا میکنیم که از حضور در اجتماعات پرهیز کنند و عزای شهادت امام حسین (ع) را در خانه، به طور خصوصی و به شکل مجازی، برگزار کنند.
از نظر عقلی، انسانی و دینی، حفظ جان آدمیان بر عزاداری حضوری محرم، ترجیح قطعی دارد و تبدیل محل عزای امام حسین (ع) به قتلگاه عزاداران، واجد اِشکال مسلّم اخلاقی و شرعی است؛ چه آنچه را عقل و انسانیت نمیپسندد، دین و شرع بهطریق اولی روا نمیدارد. رواج خطای مسلم برخی در برگزاری مراسم عرفی در وضع همهگیری کرونا، مانند میهمانی، سفر تفریحی و عروسی، به هیچ عنوان جواز شرعی و اخلاقیِ برگزاری مراسم حضوری مذهبی نمیشود.
حسن یوسفی اشکوری، محمدجواد اکبرین، عبدالعلی بازرگان، محمد برقعی، رضا بهشتیمعز، سروش دباغ احمد علوی، رضا علیجانی، حسین کمالی، محسن کمالیان، داریوش محمدپور، مهدی ممکن، یاسر میردامادی، صدیقه وسمقی.
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…