زیتون– بعضی از کاربران توییتر که در شبکه اجتماعی اینستاگرام اکانتهای عمومی داشتند خبر دادند که حساب کاربریشان در اینستاگرام بدون اطلاع و اجازه عینا در «روبیکا» کپی و منتشر شده است.
بر اساس ادعای این کاربران به نام برخی از بازیکنان فوتبال، سلبریتیها و اینفلوئنسرهای فعال و برخی کاربرانی که صفحات عمومی در اینستاگرام داشتند، در شبکه اجتماعی روبیکا حساب کاربری ایجاد شده و محتوای اینستاگرام آنها هم بدون اجازه کپی شده است.
الان رفتم #روبیکا رو چک کردم، میبینم بله به اسم منم چند ماه میشه اکانت ساختن و تموم محتواهام رو اونجا آپلود کردن.
حالم از این وضعیت دیگه بهم میخوره، شرم بر شما #طرح_صیانت pic.twitter.com/lx2rXLe72B— Hooman Ghorbanian (@HumanGhorbanian) August 14, 2021
برخی کاربران شبکههای اجتماعی در اعتراض به این اقدام روبیکا آن را غیرقانونی دانستند. برخی معتقد بودند با این اکانتهای جعلی باید برخورد کرد و
برخی دیگر از این گفتند که این کار جعل هویت است و نیازمند برخورد قانونی.
این ایجاد حساب جعلی نیست، این جعل هویت(impersonation) است که متاسفانه در قوانین رایانهای ایران جرم نیست. سروش این کار را کرد و @azarijahromi در برابرش سکوت کرد و وام داد بهش. حالا کار رسیده به #روبیکا. نگوییم حساب جعلی، باید گفت #جعل_هویت. https://t.co/dXAFHQyIxj
— AmiR Rashidi (@Ammir) August 15, 2021
ایجاد حساب کاربری با نام دیگران و انتشار محتوای تولیدشده آنها از شبکههای دیگر و بازنشرش در پروفایل جعلی در بسیاری از کشورهای دنیا میتونه منجر به اقدامات قانونی علیه مجرم از نظر قوانین مدنی یا کیفری بشه.
هم جعل هویت و هم نقض کپیرایت.#روبیکا https://t.co/qNH4TUOopE— Nima Akbarpour ? نیما (@nima) August 15, 2021
اما همین کپیکاری ناشیانه هم کم حاشیه نبود. پس از اعتراضات مردم به این اقدام روبیکا؛ آنها بدون عذرخواهی از این دزدی اطلاعات اعلام کردند که اگر به اکانت به راه افتاده در روبیکا نیاز ندارید، با ما تماس بگیرید تا آن را حذف کنیم. یعنی عملا بهانهای دیگر برای دستیابی به اطلاعات کاربران.
به نقل از کانال هفته نامه شنبه پلتفرم روبیکا مدعیشد که «این موارد اندک بوده» و افزوده: «خود این کاربران میتوانند با تماس با مجموعه روبیکا یا کنترل این صفحات را برعهده بگیرند یا خواستار حذف آن شوند.»
یکی دیگر از حواشی ایجاد شده برای اینستاگرام ملیِ ساختِ روبیکا این بود که گویا بدون توجه به صاحبان اکانت صرفا اکانتهای فارسی عمومی را اتوماتیک کپی کرده است و کار تا جایی پیش رفت که اکانت محمدرضا پهلوی هم در میان این اکانتها قرار گرفت و سوژه شوخی کاربران توییتر شد.
خب گویا نقض حریم خصوصی #روبیکا به انقلاب دارد ختم میشود. https://t.co/fGqW0Hg9oK
— AmiR Rashidi (@Ammir) August 15, 2021
یه برنامه نوشتن واسه هر کسی که فالوور زیاد داره تو روبیکا اکانت بسازه کاری هم نداره طرف کیه :)))))))
پ.ن: طرح صیانت هم یه چیز تو همین مایه هاست https://t.co/JYv2wlqDYF— Hosein (@Hos72ein) August 15, 2021
به استناد به همین میشه ازشون به عنوان حامیان سلطنت شکایت کرد و بیزینسشون رو بست :)))))
اما چون از برادران هستند هیچی نمیشه. https://t.co/sqQ2LrA5DC— Abbas Malek Hosseini عطارُدوار (@AbbasMHosseini) August 15, 2021
پس از به جریان افتادن طرح صیانت در مجلس برخی از حامیان این طرح مدعی شدند که قصد بستن شبکههای اجتماعی را تا وقتی که جایگزینی برای آنها وجود نداشته باشد ندارند. اما تناقض گویی های نمایندگان این طرح و حامیان آن حاکی از آن داشت که گویا خود آنها نیز هنوز به طور دقیق از کاربرد این طرح با خبر نیستند. در همین راستا نماینده خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی گفت: هدف از تصویب طرح «صیانت از فضای مجازی» بستن اینستاگرام و واتساپ نیست زیرا خود ما هم از آنها برای پوشش اخبارمان استفاده میکنیم و دلیلی برای بستن این شبکهها وجود ندارد.
مجید نصیرایی سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس و از حامیان این طرح هم صراحتا از عدم فیلتر اینستاگرام گفته بود: «صراحتا میگویم به هیچ عنوان ما در این طرح برای کاربران ایرانی که از فیلترشکن استفاده کنند و یا استفاده نکنند هیچ گونه جرم انگاری را در نظر نگرفتیم، در خصوص اینکه گفته شود قرار است از فردا اینستاگرام فیلتر شود، میگویم خیر چه کسی این را گفته است؟ اصلا تاکید این طرح فیلترینگ نیست، اما باید توجه کنیم در حوزه سامان دهی این فضا در سال ۹۶ قانونی در شورای عالی فضای مجازی تصویب شد که شرایطی را برای سکوهای ارائه خدمت در فضای مجازی تعریف می کند.»
اما عباس مرادی از طراحان طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» پیش از این در این باره گفته بود: «فیلترینگی در کار نیست، ولی قطعا محدودیت هست مثلا محدودیت پهنای باند برای اینستاگرام. به میزان مهاجرت مردم به نمونههای داخلی، برای اپلیکیشنهای خارجی محدودیت پهنای باند در نظر گرفته میشود. فعلا هیچ مشابه داخلی اینستاگرام نداریم. هدف طرح صیانت این است که پلتفرمی امن ایجاد شود تا زمینه مهاجرت کاربر ایرانی به نمونه داخلی فراهم شود.مثلا در اینستاگرام پلاس، بانکداری الکترونیکی خواهیم داشت.
اما با وجود همه اینها کاربران شبکههای اجتماعی معتقدند انجام اینگونه پروژهها شروعیست برای راه اندازی اینستاگرام ملی تا بتوانند با بک آپ گرفتن محتویات کاربران در شبکههای اجتماعی پس از بسته شدن اینستاگرام آنها را مجبور به استفاده از روبیکا کنند.