تهدید روحانی با نامه محرمانه

زیتون- سینا پاکزاد: در هفته‌های اخیر موضوع تقابلِ مواضع حسن روحانی با آیت الله خامنه ای در محور تمرکز رسانه ها و ناظران سیاسی بود. سالی که با واکنش صریح آیت الله خامنه ای و برخلاف رأی رئیس جمهور درباره برجام ۲ در سخنرانی مشهد آغاز شد در ادامه با تعارض دیدگاهشان درخصوص آموزش زبان انگلیسی ادامه پیدا کرد. با این وجود اخباری وجود دارد که نشان می دهد تعارضات به این امور متوقف نشده و منجر به واکنش‌ها و اقداماتی از سوی مخالفان دولت نیز شده است.
هفته گذشته محمدامین سلیمی دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در گفت و گویی با تسنیم خبر از نامه «خیلی محرمانه» این تشکل به رئیس جمهور داد. به گفته وی علت ارسال این نامه٬ مشاهده مواضعی از حسن روحانی بوده که «صلاح کشور و حتی شخص رئیس‌جمهور» را تامین نمی‌کند. او گفته است که در این نامه «به آسیب‌شناسی و تشریح ابعاد این نوع عملکرد پرداخته شده و به‌ عنوان دلسوزان آینده انقلاب اسلامی توصیه‌ای شده که امید است این توصیه‌ها را از ما پذیرا باشند.»

خط‌ و نشان در روز روشن
طبق گزارش‌های رسیده به «زیتون» با وجود آنکه این نماینده بسیج دانشجویی سعی کرده محتوای نامه را به زبان نرم و دلسوزانه جلوه دهد اما آنچه از فرازهای این نامه برمی‌آید چیزی جز تهدید و هشدار نبوده است. گفته می‌شود در این نامه ضمن اشاراتی به دیدگاهها و محورهایی از وصیت نامه آیت الله خمینی سرنوشت کسانی که به تقابل با ولی فقیه برمی آیند «شوم» توصیف شده است. بسیج دانشجویی در این نامه با مرور مواضع و سرنوشت بنی صدر، آیت الله منتظری، میرحسین موسوی، مهدی کروبی، سیدمحمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی نژاد به حسن روحانی توصیه کرده است که دست از بیان برخی مواضع به‌خصوص در «تریبون های عمومی» بر دارد.
این نامه همچنین در دو محور دیگر به مسائل و دیپلماسی در دوران دولت یازدهم پرداخته که در موضوع اول شرایط را «اسفبار»، «نگران کننده» و عامل بروز «اعتراضات اجتماعی» در آینده توصیف کرده است. براساس نگاه این تشکل برخی از مسئولان و دولتمردان به‌خاطر نگرانی از تبعات تورمی خروج از رکود و تاثیر آن بر انتخابات سال آینده برای رونق بخشی به اقتصاد تلاشی نمی کنند و برخی دیگر نیز تحت تاثیر «نفوذی‌ها تعمدا» تمایل به بروز نارضایتی اجتماعی دارند.
در این بین، سیاست خارجی دولت یازدهم از نظر نامه‌نگاران دورنمانده و به‌خصوص میزان مراودات وزیر امورخارجه ایران با وزیر امور خارجه آمریکا به عنوان یکی از عوامل نارضایتی نیروهای انقلابی از دولت معرفی شده است.
با این اوصاف و با لحنی که مخالفان دولت به‌کارگرفته اند به‌نظر می رسد ماجرای تقابل میان میانه‌روها و تندروها در آشکار و پنهان و در قالب های رسانه ای و محرمانه همچنان ادامه خواهد داشت. امری که بیش از هر چیز انتخابات سال آینده و میزان موفقیت دولت را تحت تاثیر قرار داده و می تواند مجددا موجبات تغیر روندهای سیاسی و گشایش ها در ایران را به سمت و سوی دیگری فراهم آورد.

در این بین، پیش‌بینی شدت گرفتن این حملات سازماندهی شده در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آینده کار دشواری نیست. این تحولات اما اصلاح طلبان و حامیان دولت را با یک چالش جدی مواجه خواهد ساخت

جدال نیابتی
این دست از اقدامات مجموعه‌های عنوان‌داری همچون بسیج دانشجویی علیه دولت روحانی بیانگر پیگیری تاکتیکی از سوی مخالفان دولت است که در آن شخصیت‌ها و نیروهای مورد هدف نه با یک شخص بلکه با مجموعه‌ای از نهادها و چهره‌های اثرگذار سیاسی و نظامی روبرو می‌شوند تا توان مقابله با آنها را نداشته و همچنین توجهات از عامل اصلی حملات منحرف شود.
در واقع می‌توان از نمایندگان تندروی مجلس نهم، فرماندهان سپاه و تشکل‌های دانشجویی حکومت ساخته به عنوان نائبان آیت الله خامنه‌ای در جدال با دولت روحانی نام برد. با نگاهی به مواضع رسانه‌ای دو سال و نیم اخیر مخالفان دولت می توان دریافت که تحرکات آنها شامل یک رشته مواضع انتقادی است که اندکی بعد در قالب سخنرانی عمومی آیت الله خامنه‌ای با محورهای مشابه آنها بیان می‌شود و یا اقدامات و مواضعی که پس از اظهارنظر آیت الله خامنه ای و یا پیشآمدی همچون ابراز نظری برخلاف وی از سوی روحانی توسط منتقدان دولت سامان داده می شود.
یکی از عوامل محرک در اقدامات مخالفان دولت به‌ویژه در مواردی همچون نامه محرمانه بسیج دانشجویی به روحانی، سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج است. وی که یک ماه پیش بابت برخی مواضع تند و تیزش علیه مسئولان دولتی و تیم مذاکره کننده در جلسه‌ای خصوصی مورد انتقاد قرار گرفته بود هفته گذشته نیز واکنش تندی به گفته‌های حسن روحانی درباره زبان انگلیسی نشان داد. وی گفت: «امروز که زور سرنیزه انگلیس کند شده روباه پیر سعی میکند توسط جیره خواران سرویس های اطلاعاتی خود زبان نحس خود را بر ملتها تحمیل کند و شبکه ای از موسسات و آدمهای خود فروش را برای این هدف بکار گرفته است. بعضی افراد بی مایه و سطحی‌نگر ممکن است تصور کنند رواج این زبان در میان ملتها موجب پیشرفت آنها می‌شود اما اگر قدری به اطراف خود نگاه کنند میبینند که پیشرفته‌ترین کشورهای صنعتی مانند فرانسه‌، آلمان‌، ژاپن و چین بشدت از زبان مادری خود در برابر نفوذ زبان انگلیسی صیانت می کنند و کشورهایی که غلبه این زبان را پذیرفته‌اند عقب‌مانده‌ترین کشورهای حهان هستند.»
در این بین، پیش‌بینی شدت گرفتن این حملات سازماندهی شده در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آینده کار دشواری نیست. این تحولات اما اصلاح طلبان و حامیان دولت را با یک چالش جدی مواجه خواهد ساخت. اصلاح طلبان و میانه روهایی که در دو سال و نیم گذشته از تلاش برای ایجاد حاکمیت دوگانه تبری جسته و نوعی آشتی ملی را به عنوان نسخه شفابخش سیاست داخلی ایران توصیه کرده اند قرار است با اقدامات تندروها برای بیرون راندن دوباره‌شان از صحنه چه تدبیری بی اندیشند؟

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳