توضیح: سال گذشته مجموعهای از یادداشتهای متوالی با عنوان «علیه اعدام» به قلم «سعید مدنی» در زیتون منتشر شد. این یادداشتها«خلاصه»ای از کتابی تحت همین عنوان بود که پس از چندین بار ممیزی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار دریافت کرد اما پس از چاپ، برخی نهادهای امنیتی مانع از توزیع آن شدند.
همزمان با روز جهانی «مقابله با اعدام» لینک دسترسی به این مجموعه یادداشتهای تحلیلی و پژوهشی مجددا در دسترس خوانندگان زیتون قرار میگیرد.
***
بریدههایی از متن:
این مقالات فراخوانی است علیه اعدام به طور کلی و بدون استثنا زیرا برای کاهش خشونت اعم از ساختاری و غیر ساختاری و به سامان رسیدن جامعه ایران راهی جز لغو بدون استثنای حکم اعدام نیست.
…
در این مجموعه یادداشت ها تلاش میشود آثار و پیامدهای اجرای حکم اعدام را (اعم از سیاسی و غیرسیاسی) توضیح بدهم و علل و زمینههایی که موجب شده است تا تجربه بشری طالب توقف اجرای اعدام باشد تبیین میکنم
…
تجربه همزیستی و همنشینی با برخی افراد که با اتهامات کاملا متفاوت تنها وجه اشتراکشان صدور مجازات مرگ برای آنها و در نهایت اعدام بود، اولین ایده و انگیزهام برای پژوهش درباره اعدام بود. نکته مهم این بود که به رغم تفاوت ماهوی جرایم کسانی که محکوم به مجازات مرگ شده بودند از مجرمان سیاسی تا مجرمان جرایم عادی، هرگز نتوانستم مجازات صادره برای آنها را توجیه کنم. این تجربه فردی با مطالعات مستمر درباره عواقب و آثار حکم اعدام و انتقادات گسترده نسبت به اثر بخشی و کارآیی این مجازات همراه شد.
…
واقعیت این است که در این سیر و سفر ذهنی و عینی با مجازات مرگ دیدگاه من نیز تغییر کرد و از یک مدافع کاربرد محدود حکم اعدام به یک مخالف مطلق این مجازات تبدیل شدم. برای مثال در حالی که سالها منتقد ماده ۲۲۰ قانون مدنی و معافیت پدر و جد پدری از قصاص در پروندههای قتل کودکان بودم و پدر و جد پدری که فرزند و نوهشان را با قصاوت به قتل رسانده بودند، شایسته مجازات مرگ میدانستم، یکباره متوجه شدم که اگرچه همواره یک مدافع حقوق کودکان بوده و سلامت و صیانت از تمامیت جسمی و روانی آنها را در اولویت قرار دادهام، در عین حال نمیتوانم مدافع نقض حق حیات افراد برای دستیابی به جامعهای عاری از خشونت علیه کودکان باشم. همینطور با وجود آنکه سالها در برنامههای پیشگیری، کنترل و کاهش اعتیاد مشارکت داشته و در این زمینه نوشتهام و به همین سبب همواره مشوق برخورد با قاچاقچیان عمده و بزرگ بودهام، به تدریج دریافتم که اعدام عرضهکنندگان، هرگز درمانی برای دردهای جامعه معتادان کشور نیست و مجازات مرگ تنها مشکلی را بر مشکلات خواهد افزود.
…
نگارنده نه تنها مجرمان سیاسی که اساسا هیچ بشری را شایسته مجازات اعدام نمی داند. مجازات اعدام ظلمی است به همه کسانی که به نحوی با اعدام سر و کار دارند و البته این ظلم در حق قربانیان سیاسی و عقیدتی حکم اعدام صد چندان است. در این مجموعه مباحث نشان می دهم که قربانیان اعدام فقط محکومین به مجازات مرگ نیستند: خانواده آنان، خانواده مدعیان (در قتل علیه اشخاص)، جامعه به طور کلی و حتی اجراکنندگان حکم اعدام پس از اجرای حکم دچار خسران و ضررهای جبران ناپذیر خواهند شد. در این یادداشت ها خواهیم دید که اعدام حتی برای کسانی که خود مرتکب قتل شده اند مجازاتی ناکارآمد و غیر قابل قبول است تا چه رسد به صدور مجازات مرگ برای دیگر اتهامات به ویژه اتهامات سیاسی که از اساس ظلم و جنایت در حق بشریت است.
…
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…