یادداشت

ادعاهای گمراه‌کننده در آستانه بازگشت به مذاکرات هسته‌ای

کمی پیش از اعلام تاریخ جدید مذاکرات برجام از سوی وزارت خارجه، ناگهان برخی مسئولان جمهوری اسلامی ادعا کردند آمریکا اعلام کرده نتایج مذاکرات را تضمین نمی‌کند. 

گویا «دولت پنهان» که می‌بیند حتی دیپلمات‌های دولت جدید ایران هم علی‌رغم پاره‌ای از ادعاهای «انقلابی»، چاره‌ای جز بازگشت به میز مذاکرات نمی‌بینند، به جای اتخاذ سیاست‌های سازنده و ثبات‌آور می‌کوشد تا افکار عمومی جهان را از یک‌سو و مردم ایران و حتی دست‌اندرکاران دستگاه‌های دولتی را از سوی دیگر با شایعات و ادعاهای دروغین گمراه کند و از واقعیت‌ها دور نگاه‌دارد. به‌عنوان نمونه اظهارنظر دیروز علی شمخانی مبنی بر اینکه «رئیس جمهور آمریکا [نسبت به‌هر توافق احتمالی جدید در برجام] حاضر به ارائه تضمین نیست»، یکی از آن ادعاهای نادرست و گمراه‌کننده است.

گزارش اخیر گاردین نشان می‌دهد مواضع شخص رئیس جمهور آمریکا و مشاوران نزدیک او علنا با ادعای شمخانی ناسازگار است (۱) پس شمخانی بر چه اساس چنین ادعایی را مطرح می‌کند؟ 

ادعای شمخانی نخستین بار در تاریخ ۲۰ اکتبر در مقاله‌ای به قلم تریتا پارسی در نشریه «ریسپانسیبل استیت کرافت» وابسته به «انستیتوی کوینسی» در واشنگتن، مطرح شده است (۲). این موسسه به تازگی با پشتیبانی جمهوری اسلامی و با هدف «انتقاد از سیاست خارجی آمریکا» تاسیس شده است و مدعای نویسنده به هیچ سندی مستند نبوده است. گرچه مقامات آمریکایی به ادعاهای تریتا پارسی واکنشی نشانن نداده‌اند اما هنگامی که برخی مسئولان جمهوری اسلامی ادعای او را تکرار کرده و به‌عنوان موضع رسمی نظام مطرح کردند مسئولان پرونده هسته‌ای ایران در آمریکا و شخص آقای بایدن آن را تکذیب کردند.

به نظر می‌رسد ساختن چنین خبری و انتشار آن از سوی تریتا پارسی، به ابتکار «دولت پنهان» صورت گرفته باشد. نگرانی اصلی سازندگان چنین خبری، این است که بدون یک قرارداد جدید میان ایران و آمریکا که تصویب کنگره آمریکا را نیز به همراه داشته باشد، حتی با برداشتن تمام تحریم‌ها، باز هم هیچ شرکت یا دولتی نه دست به سرمایه‌گذاری در ایران بزند و نه اجازه تکنولوژی‌های ضروری و مورد نیاز کشور را صادرکند.

گویا آنها تنها چاره را طفره رفتن از آغاز مذاکرات جدید به بهانه‌های مختلف و ادامه فعالیت‌های تحریک‌آمیز از قبیل افزایش فعالیت‌های غنی‌سازی با درصد بیشتر می‌بینند؛ مسیری که نه تنها زمینه درگیری باآژانس بین‌المللی انرژی اتمی و خطر ارجاع مجدد پرونده ایران به شورای امنیت را بیشتر می‌کند بلکه به نگرانی به‌اصطلاح هم پیمانانی چون روسیه و چین هم دامن می‌زند.

متاسفانه تنها بازنده این قمار بی‌حسابِ «دولت پنهان» مردم بی‌پناه ایران‌اند که باید با مشکلات روزافزون زندگی دست و پنجه نرم کنند و چه بسا با عواقب یک جنگ خطرناک و خانمانن‌سوز هم روبرو شوند.

*نام نویسنده نزد زیتون محفوظ است

*پی‌نوشت:

(۱) گزارش گاردین

https://www.theguardian.com/world/2021/oct/31/us-iran-nuclear-deal-tehran-joe-biden-pledge?CMP=Share_iOSApp_Other

(۲) مقاله تریتا پارسی

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳