چهارمین روز از دادگاه بینالمللی مردمی آبان امروز در لندن برگزار شد و طی آن برخی از معترضان، بازداشتشدگان و بستگان کشتهشدگان جزییات تکاندهندهای از چگونگی سرکوب، شکنجه و کشتار معترضان از سوی جمهوری اسلامی ارائه کردند.
در جلسه امروز یک پزشک به عنوان شاهد در دادگاه بینالمللی مردمی آبان گفت آمبولانسها در اعتراضها به جای اینکه معترضان را به بیمارستان منتقل کنند حامل نیروهای لباس شخصی برای سرکوب معترضان بودند و پس از توقف آمبولانس به معترضان حمله کردند.او همچنین گفت بیمارستان به یک قلعه نظامی تبدیل شده بود.
در این جلسه همچنین شاهد شماره ۵ که در ایران حضور داشت و نمیتوانست هویتش را اعلام کند، کشتار معترضان از بالای پایگاه بسیج در روز ۲۵ آبان را توضیح داد.
به گفته او، در یک شهر کوچک که تنها یک خیابان اصلی دارد ۳ نفر کشته و بیش از ۶۰ نفر زخمی و ۵۰۰ نفر بازداشت شدند که تعدادی از آنان نوجوان بودند و هنوز پابند الکترونیکی دارند.
شاهد شماره ۲۵۵ که او نیز هویت خود را اعلام نکرد نیز افزود که پس از زخمی شدن در اعتراضات ۲۵ آبان، ۱۸ روز زندانی و زیر شکنجه بود. او از وضعیت ناگوار زندانیان این اعتراضات گفت و شکنجهها علیه خود در زندان را تشریح کرد.
احمد وحیدی، وزیر کشور، در آیین معارفه استاندار قزوین گفته: «یک لحظه فکر کنیم که جمهوری اسلامی نمی بود این دنیا چه می شد؟ مردم ستمدیده فلسطین به امید چه کسی می خواستند مبارزه کند.»
وزیر کشور افزود: «اگر جمهوری اسلامی نمی بود جهان اسلام و مردم مستضعف عالم به امید چه کسی مقاومت می کردند.»
وزیر کشور ادامه داد: «جمهوری اسلامی امروز پیامی در دنیا دارد که انسانها را زنده و امیدوار میکند و بهامید آیندهای بزرگ به حرکت درمیآورد و قداست جمهوری اسلامی فرامرزی، فرا زمانی و مکانی است.»
یک منبع دیپلماتیک فرانسه روز جمعه در پاسخ به پرسش یورونیوز ادعای اکبرخوشکوشک، مقام امنیتی پیشین وزارت اطلاع ایران مبنی بر همکاری سازمان امنیت خارجی فرانسه (DGSE) در طرح ربودن و انتقال روحالله زم از عراق به ایران را بیاساس توصیف کرد.
این مقام دیپلماتیک که نخواسته نامش فاش شود٬ گفته است: «این ادعا هیچ پایه و اساسی ندارد. فرانسه به شدت ربایش و اعدام روحالله زم را محکوم کرده است و بار دیگر این محکومیت را تکرار میکند.»
اکبر خوشکوشک، که یکی از اعضای عملیات برونمرزی وزارت اطلاعات ایران در دهههای شصت و هفتاد خورشیدی معرفی میشود، به سایت رویداد ۲۴ گفته بود که عملیات کشاندن روحالله زم از فرانسه به عراق و بازداشت وی در این کشور، با همکاری کامل سازمان امنیت خارجی فرانسه و در چارچوب طرح مبادله آقای زم با یک افسر نفوذی فرانسوی در داعش انجام شده است. مقامهای تهران تاکنون واکنشی به این ادعا نشان ندادهاند.
بیشتر بخوانید: آیا دست فرانسه هم به خون زم آغشته است؟
یورونیوز سهشنبه، یک روز پس از انتشار این مصاحبه از وزارت امور خارجه فرانسه خواست تا موضع رسمی این کشور درباره این ادعا را مطرح کند.
سازمان امنیت خارجی فرانسه یکی از زیرمجموعههای ارتش این کشور است. وزارت دفاع فرانسه هنوز واکنشی به انتشار این خبر نشان نداده است.
خبر بازداشت روحالله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز در مهر سال ۱۳۹۸ اعلام شد. بهگفته رسانههای ایران، سازمان اطلاعات سپاه طرح ربودن و بازداشت این فعال رسانهای مخالف حکومت ایران را طراحی و اجرا کرده بود.
روحالله زم پس از برگزاری شش جلسه محاکمه در دادگاه انقلاب تهران به اعدام محکوم شد. این حکم در آذرماه سال ۱۳۹۹ اجرا شد.
ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری دقایقی پیش اعلام کرده که اعتصاب غذای خود را میشکند.
او از ۲۱ روز پیش در اعتراض به ناکامی دولت بوریس جانسون در بازگرداندن همسرش، مقابل وزارت خارجه بریتانیا در لندن تحصن و اعتصاب غذا کرده بود.
نازنین زاغری شهروند دو تابعیتی است که نزدیک به ۵ سال در ایران زندانی بوده. او با وجود سپری کردن دوران محکومیت اش، با اتهامات و حکمی جدید مواجه شده همچنان اجازه خروج از ایران را ندارد.
جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا٬ در یادداشتی به وزارت خارجه این کشور گفت که به اندازه کافی نفت به بازار جهانی عرضه میشود٬ بنابراین امکان کاهش چشمگیر خرید نفت از ایران توسط کشورهای دیگر فراهم شده است.
کاخ سفید موظف است هر شش ماه یکبار تأیید کند که عرضه نفت کافی در سطح بازار جهانی برای حفظ تحریمهای اعمال شده علیه ایران در سال ۲۰۱۲ در دوران دولت باراک اوباما وجود دارد.
رادیو فردا خبر داد که جو بایدن در این یادداشت تاکید کرده است: «مطابق با تصمیمات قبلی، عرضه کافی نفت و فرآوردههای نفتی از کشورهایی غیر از ایران (به بازار جهانی) وجود دارد تا امکان کاهش قابل توجه خرید نفت و فرآوردههای نفتی از ایران توسط موسسات مالی خارجی فراهم شود.»
گزارش درباره یادداشت جو بایدن به وزارت خارجه آمریکا در آستانه ویدئو کنفرانس رییس جمهوری آمریکا و شی جین پینگ، رییس جمهوری چین در روز دوشنبه، منتشر شده است.
پلیس نروژ یک دیپلمات سابق ارشد و سابق جمهوری اسلامی را به تلاش برای ترور نافرجام ویلیام نیگارد، ناشر نروژی در سال ۱۹۹۳متهم کرد.
ویلیام نیگارد رییس موسسه انتشارات «آشونگ» در سال ۱۹۸۸، ترجمه نروژی کتاب آیات شیطانی، نوشته سلمان رشدی را منتشر کرد. سال ۱۹۹۳ او در مقابل خانهاش با شلیک سه گلوله مورد سوءقصد قرار گرفت اما جان سالم به در برد.
روز جمعه، تلویزیون سراسری نروژ (NRK) خبر داد پلیس یک دیپلمات ارشد و سابق جمهوری اسلامی در اسلو را به مشارکت در سوءقصد به ویلیام نیگارد متهم کرده است.
سفارت ایران هنوز به این اتهام واکنش نشان نداده اما زمان وقوع سوءقصد، ایران اعلام کرد که دیپلمات مزبور سه روز قبل از حادثه، اسلو را ترک کرده است.
آیتالله روحالله خمینی، در سال ۱۹۸۹ حکم قتل سلمان رشدی را صادر کرد و این فتوا تا به امروز بر قوّت خود باقی است. علی خامنهای نیز در سال ۱۳۸۳ خورشیدی، فتوای آیتالله خمینی را غیرقابل تغییر خواند.
برخی منابع اروپایی که خواستند نامشان فاش نشود خبر دادهاند که معاون وزارت خارجه ایران در دیدار خود با مقامات بریتانیایی خواستار توقف دادگاه بینالمللی مردمی آبان شده است و تهدید کرده که بخشی از مذاکرات خود را متوقف خواهد کرد.
این منابع از باقری کنی نقل کردهاند که او گفته است: «شما از ما میخواهید درباره برجام با شما مذاکره کنیم اما به جای اینکه حسن نیت نشان دهید به یک عده تروریست اجازه داده اید که اینجا دادگاه بگذارند و ما را محاکمه کنند.»
بیشتر بخوانید: محاکمه جنایاتکاران آبان ۹۸ در دادگاه مردمی
دادگاه بین المللی آبان از اواخر هفته گذشته و در لندن توسط برخی فعلان سیاسی ایرانی به صورت نمادین در حال برگزاری است.
سه سازمان «حقوق بشر ایران»، «عدالت برای ایران» و «با هم علیه اعدام» این دادگاه را سازماندهی کردند.
دادگاه بینالمللی مردمی آبان تا روز ۲۳ آبانماه ادامه خواهد داشت و ۴۵ شاهد در دادگاه شهادت خواهند داد. شهادتنامه ۱۲۰ نفر هم، به گفته برگزارکنندگان دادگاه، به صورت کتبی تسلیم دادگاه شده است.
خبرهای روز گذشته را اینجا بخوانید.
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…