خبرها

میان علی لاریجانی و شورای نگهبان چه گذشت؟

زیتون-پس از شش ماه کش و قوس تصویر «نامه محرمانه» شورای نگهبان به علی لاریجانی٬ نامزد رد صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم٬ منتشر شد.

این نامه برای اولین بار توسط سعید آگنجی در توییتر منتشر شده است.

در نامه شورای نگهبان خطاب به علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی٬ که با امضای احمد جنتی منتشر شده از «مواضع و اظهارات سیاسی» لاریجانی درباره رویدادهای پس از انتخابات ۸۸، حمایت از افراد ردصلاحیت شده توسط شورای نگهبان، مداخله فرزند او در قراردادهای ساخت و ساز مجلس، اقامت «برخی منسوبین درجه یک» او در انگلستان و اقامت فرزندش در آمریکا، سفرهای «متعدد» اعضای خانواده او به کشورهای اروپایی و ساده‌زیست نبودن به عنوان دلایل رد صلاحیت علی لاریجانی نام برده شده است.

علی لاریجانی نیز در پاسخی ۱۴ صفحه‌ای خطاب به شورای نگهبان، دخالت فرزندش در کارهای مجلس را تکذیب کرده و گفته است فرزندش در آمریکا اقامت ندارد و همسرش نیز برای انجام معاینات پزشکی فرزندش به انگلستان رفته بود.

شورای نگهبان از میان ۵۹۲ داوطلب ثبت‌نام کرده، تنها صلاحیت ابراهیم رئیسی، محسن رضایی، محسن مهرعلیزاده، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، عبدالناصر همتی و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی را برای انتخابات ریاست جمهوری گذشته تایید کرد.

علی لاریجانی مشاور رهبر جمهوری اسلامی و رییس پیشین مجلس، اسحاق جهانگیری معاون اول دولت روحانی، مصطفی تاجزاده از چهره‌های شاخص اصلاح طلبان، مسعود پزشکیان نایب رییس سابق مجلس و محمود احمدی‌نژاد رییس‌ جمهوری پیشین ایران، از غایبان بزرگ این فهرست بودند.

علی لایجانی بارها طی ماه‌های گذشته خواستار اعلام دلایل رد صلاحیتش شده بود. واکنش شورای نگهبان به این در خواست علی لاریجانی «تاکید بر محرمانه بودن دلایل ردصلاحت نامزدهای انتخابات» بود. رد صلاحیت لاریجانی موجب اعتراضات فراوان در بین مقامات جمهوری اسلامی شد تا جایی که حتی علی خامنه‌ای نیز به حمایت از مشاورش پرداخت.

رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۴ خرداد با اشاره به رد صلاحیت بعضی نامزدها گفت «در جریان عدم احراز صلاحیت به برخی کسانی که احراز صلاحیت نشدند جفا و ظلم شد» و از «دستگاه‌های مسئول» خواست که «جبران» و «اعاده حیثیت» کنند.

با این حال این موضع‌گیری منجر به تغییر نظر شورای نگهبان نشد و دفتر رهبر جمهوری اسلامی نیز توضیح داد که منظور علی خامنه‌ای تغییر در تصمیم شورای نگهبان نبوده است.

صادق لاریجانی٬ عضو سابق شورای نگهبان٬ در پی رد صلاحیت برادرش طی یک رشته توییت انتقادات تندی را نسبت به شورای نگهبان به زبان آورد.

او در حساب کاربری‌اش در توییتر نوشت: «از اولین حضور این‌جانب در شورای‌نگهبان در سال ۱۳۸۰، قریب به بیست سال می‌گذرد. در تمام این مدت، از شورای نگهبان دفاع کرده‌ام، حتی در سال‌هایی که در قوه قضاییه بودم؛ اما هیچ گاه تصمیمات شورا را تا این حد غیر قابل دفاع نیافته‌ام؛ چه در تأیید صلاحیت‌ها و چه در عدم احراز صلاحیت‌ها.»

صادق لاریجانی در نهایت در اعتراض به این روند از عضویت در شورای نگهبان استعفا داد.

ساعاتی بعد از انتشار نامه محرمانه شورای نگهبان وب‌سایت روزنامه شرق متن کامل نامه اعتراض لاریجانی به شورای نگهبان را که ۲۷ مهر به این شورا نوشته شده بود، منتشر کرد.

لاریجانی در این متن موضوعاتی از قبیل اقامت فرزندش در آمریکا، سفرهای مکرر خانواده‌اش و عدم ساده‌زیستی را «دروغ» خوانده است.

رییس سابق مجلس همچنین دخالت داشتن فرزندش در قراردادهای خدماتی و ساختمانی مجلس را رد کرد و نوشت «آقایان تدارکاتچی اطلاعات» آن‌قدر عجله داشتند که در روز آخر اتهام «شراکت پسرم با پسر غلامحسین کرباسچی» را مطرح کردند در حالی که کرباسچی پسر ندارد.

همچنین به نوشته لاریجانی، حمایت از افراد رد صلاحیت شده و «سهیم بودن در بخش‌هایی از نابسامانی در وضع نامطلوب موجود در دولت مستقر» نیز جزو دیگر دلایل رد صلاحیت او اعلام شده است.

بر اساس این نامه، نظرات لاریجانی درباره توافق هسته‌ای نیز یکی دیگر از دلایل رد صلاحیت او بوده است.

او درباره مساله ساده‌زیستی نوشته است که من از سال ۵۶ در شمیرانات زندگی‌ می‌کردم آن هم در خانه پدری، پدربزرگم. لاریجانی می‌گوید اگر آن خانه را می‌فروختم و یک خانه سازمانی اشغال می‌کردم، ساده‌زیست بودم؟! او تاکید کرده که تمام مال و اموالش ناشی از ارثیه پدری خود و همسرش است.

او درباره اتهام «سهیم بودن در نابسامانی و وضع نامطلوب موجود در دولت مستقر» نیز تاکید داشته که این هم جزو اموری است که شثرای نگهبان باید تشخیص دهد؟! لاریجانی مثالی از دولت زمان جنگ به ریاست‌جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای و نخست‌وزیری میرحسین موسوی آثرده و گفته آن زمان هم وضع اقتصادی خوب نبود؛ «آیا با همین استدلال می‌توان قائل به ناکارآمدی دولت وقت شد؟».

درباره مواضع سیاسی‌اش هم لاریجانی خطاب به شورای نگهبان گفته «یک کلام بگویید بنا داشتیم شما را حذف کنیم». او از شورا پرسیده «اساسا با چه پشتوانه‌ای در مسائل کارشناسی به خود امکان قضاوت می‌دهید؟!».

رئیس سابق مجلس درباره نحوه تایید برجام نیز گفته ۳۰ جلسه با حضور رهبری در زمان‌های مختلف برای بررسی توافق هسته‌ای برگزار شد؛ ۴۰ جلسه در شورای هسته‌ای با مسئولیت ریاست‌جمهوری و ۴ جلسه هم در شورای‌عالی امنیت ملی.

او از شورا پرسیده چرا این شورا با اینکه ۲۰ روز برای بررسی توافق هسته‌ای فرصت داشت، در همان روز مصوبه مجلس را تایید کرد؟!

لاریجانی در پایان هم گفته اگر اعضای شورا به خصوص فقهای آن رفع ظلم نکردند، خطاب به آنها گفته «مساله بماند بین من و شما برای یوم تبلی السرائر می‌ماند.»

این در حالی است که روز گذشته مجید انصاری طی یک سخنرانی گفته بود که دلیل رد صلاحیت علی لاریجانی عدم التزام او به اسلام بوده است.

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳