زیتون ـ یلدا امیری: خبر دیدار حسن روحانی، رئیسجمهور پیشیین، با رهبر جمهوری اسلامی هفته گذشته بازتاب نسبتا گستردهای میان فعالان سیاسی داخل کشور داشت. مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار آیتاللهخامنهای سه روز پیش با بیاهمیت دانستن تلویحی این موضوع، گفت: «این دیدار به درخواست آقای روحانی و با پیگیریهای مکرر ایشان انجام شد که البته جنبه کاری هم نداشت و به عبارتی نوعی تجدید دیدار بود. بحثهایی هم که مطرح شده بحثهای روز نبودند و در مجموع میتوان گفت دیداری معمولی بوده است.»
اما سه هفته پیش از این، امیر دبیریمهر، مشاور امور بینالملل صداوسیما در روز ۱۶ آذر در رشته توییتی نوشت، اخیرا روحانی با آیتالله خامنهای دیدار خصوصی داشته و افزود: «حسن روحانی درباره عملکرد دولت خود بهویژه در ماههای پایانی منتهی به تحویل دولت به مقام رهبری گزارش دادهاست.» او با اشاره به تخریبهای مجلس و دولت و آخرین دیدار هیات دولت با خامنهای، نوشت: «برخی از آن با عنوان دلخوری رهبری از عملکرد حسن روحانی یاد کردند.» و دیدار اخیر را به دلجویی تعبیر کرد. اما این توییت در آن زمان مورد توجه قرار نگرفت.
اما یک منبع آگاه به «زیتون» گفت که این دیدار اوایل آذر و از طریق علیاصغر حجازی از اعضای کلیدی دفتر خامنهای که دریافت و ابلاغ پیامهای ویژه به عهده اوست، انجام شد. این منبع، دیدار اخیر را به «نامه بدون سلام» هاشمی در آستانه انتخابات تاریخی ۱۳۸۸ تشبیه کرد و گفت که البته سخنان روحانی بسیار محافظهکارانه بوده و همانند نامه هاشمی صریح نبوده است اما گلایههای روحانی نوعی اتمام حجت بود.
به گفته این منبعِ زیتون، روحانی گفته که من در سختترین جایگاهها در خدمت نظام بودم و البته هرچه دارم از نظام است. تلاش کردم با به نتیجه رساندن توافق هستهای کشور را نجات دهم و به رهبر جمهوری اسلامی یادآوری کرده که «شما در جریان جزئیات بودید». روحانی با اشاره به تخریبها گفته است که در پایان دولتش خزانه موجودی قابل قبولی داشته و ۱۰۰ میلیون واکسن کرونا خریداری شده بود و عامل تخریبهای کنونی برجام و گفتگوهای هستهای است. او از سکوت خامنهای گلایه کرده و گفته که جلوی تخریبهای را شما باید بگیرید. روحانی با اشاره به تصمیمش برای استعفا ( در سال ۹۷ بعد از خروج ترامپ به برجام) و عدم پذیرش خامنهای گفته، با بهترین تیم، دور جدید مذاکرات با اجازه شما آغاز شد اما ازابتدا سپاه به مقامات دولت اتهام زد.
رهبر جمهوری اسلامی در بخشی از سخنانش سیاستورزی روحانی را به «مرحوم هاشمی» تشبیه کرده و افزوده که این روش مورد پسند من نیست.
به گفته منبع اختصاصی «زیتون» آیتالله خامنهای در پاسخ گفته، بسیاری از کسانی که با نظام بودند، به مرور از شما فاصله گرفتند و افزوده است که توافقی که انجام شد و قصد تمدید دوباره آن را داشتید مد نظر نظام نبود، «شما در ظاهر چیزی میگفتید و در عمل کار دیگری میکردید.» او به روحانی گفته که توافق برای شما جنبه شخصی داشت. رهبر جمهوری اسلامی در بخشی از سخنانش سیاستورزی روحانی را به «مرحوم هاشمی» تشبیه کرده و افزوده که این روش مورد پسند من نیست. او موضعگیری علیه دولت روحانی را واکنشی به اقدامات دولت خوانده و گفته است؛ وزیر شما (ظریف) همزمان با انتشار نامه به من در رسانهها، در مصاحبهای خدمتگذاران سپاه را تخریب کرد. (فایل صوتی ظریف) و افزوده من همیشه از دولتهای پیشن از جمله شما حمایت میکنم اما این حمایت شخصی است، برای دیگران تعیین تکلیف نمیکنم.
آیتالله خامنهای در طول سه دهه رهبری خود بخشی مهمی از مدیران دورههای پیشین و چهرههای سیاسی که نقش مهمی در ایجاد و ثبات در جمهوری اسلامی داشتند را به دلیل اختلاف نظر حذف کرده و جوانان اطاعتپذیر و یا پیران افراطی را جایگزین کرده است. این تصفیهها در دوره دوم احمدینژاد شدت یافت، و به مرور دایره خودیها آنچنان تنگ شد که کسانی چون ناطق نوری، هاشمی رفسنجانی، برادران لاریجانی و حسن روحانی غیر خودی شدند.
به نظر میرسد یکی از عوامل خصومت خامنهای با روحانی نزدیکی او به اکبر هاشمی رفسنجانی است. هاشمی در سپهر سیاسی ایران به سیاستمداری عملگرا معروف است و سالها پس از رهبری خامنهای، تعیین کننده اصلی سیاستها و نفر اول نظام محسوب میشد و احتمالا منشا خصومت آیتاللهخامنهای با هاشمی همین باشد. می توان گفت که بزرگترین اشتباه هاشمی نقش ویژهاش در انتخاب خامنهای به رهبری بود، خامنهای پس از دوره اول ریاست جمهوری هاشمی راه خود را جدا کرد و برای برخورد با هاشمی و نزدیکانش چراغ سبز داد. هاشمی به دنبال توسعه مناسبات با قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا بود، او میخواست در زمان حیات آیتاللهخمینی مساله رابطه با آمریکا را حل کند اما موفق نشد. روحانی نیز در سیاست خارجی کاملا پیرو هاشمی بود، بر خلاف خامنهای که همواره غربستیز بوده است.
پس از پایان دولت روحانی، روز ۹ شهریور، نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ از شکایت این کمیسیون از روحانی به قوه قضائیه خبرداد. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه نیز در مورد کارزار ۵۰۰ هزار نفری برای محاکمه روحانی نوشت. اگرچه نهایتا سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرد: ««پروندهای برای حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین، تشکیل نشده است» اما مقامات دولت رئیسی تا به امروز برای تخریب دولت پیشین سنگ تمام گذاشتهاند.
آیتاللهخامنه ای در دیدار آخر با هیات دولت روحانی برخورد بسیار تندی کرد که محور آن بحث برجام بود. با وجود آنکه یک عضو دفتر خامنهای با اشاره به دیدارهای متعدد رهبر تلاش کرده دیدار او با روحانی را بیاهمیت جلوه دهد، خامنهای نشان داده که اگر تمایلی نداشته یا خطری احساس نکند به اصرار و پیگیری برای دیدار اهمیت نمیدهد. نمونه این رفتار درخواستهای مکرر محمدخاتمی و عدم پذیرش رهبر جمهوریاسلامی است، در حالیکه خامنهای با خاتمی رویارویی تندی مانند آنچه در جلسه هیات دولت اتفاق افتاد، نداشته است.
بعد از این دیدار بود که خامنهای در حاشیه نامه داوود دانشجعفری درباره حکم عراقچی و سیف، خطاب به ریاست قوه قضاییه دستور داد: «مبادا برای این افراد حکم جائرانهای صادر شود.» اینگونه حکم ولیالله سیف و احمدعراقچی، رئیس و معاون بانک مرکزی، دولت روحانی در دیوانعالی کشور نقض شد. احمدعراقچی، برادرزاده عباس عراقچی است که پیش از صدور محکومیتش، اصولگرایان تندرو حکم محکومت او را داده بودند. البته تخریبهای دولت ادامه دارد، سخنگوی دولت رئیسی چند روز پیش کنایه زد که دولت سیزدهم، اهل تصمیمات یک شبه و خبرهای تلخ صبح جمعه نیست، و افزود: «این دولت، دولت مردمی است نه دولت امنیتی.»
بیشتر بخوانید:
هاشمی بزرگترین حامی روحانی در انتخابات ۱۳۹۲ بود. نزدیکی روحانی به هاشمی و اشتراک نظر آنها در مورد ارتباط با غرب باعث شده که نفرت خامنهای از هاشمی به روحانی بسط داده شود. سایت رسمی خامنهای ۱۰ مرداد فیلمی با عنوان «عبرت آیندگان» منتشر کرد که نشان دهنده عمق این نفرت بود. در این فیلم بخشهای تقطیع شده از جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور هاشمی و سخنرانیهای مختلف آیتالله خامنهای وجود دارد که در مخالفت با رابطه با آمریکا و بیاعتمادی به مذاکرات برجام سخن میگوید. روحانی یک روز پس از انتشار این فیلم در ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ که آخرین روز دولت او بود گفت که تمامی اقداماتش و مذاکرات تحت رهبری خامنهای و زیر نظر او بوده است.
خامنهای از ابتدای رهبری خود هرگز مسئولیت تصمیمات خود را نپذیرفته است، انتقاد او از مذاکرات در حالی است که علیاکبر ولایتی، مشاور «امور بینالمللی» او از ابتدا عضو هیئت نظارت بر برجام بود و علیاصغر حجازی که از او به عنوان «مرد در سایه» بیت خامنهای نام برده میشد، سال ۹۴ شب قبل از تصویب برجام با لاریجانی و شمخانی جلسه گذاشت و نحوه «تصویب ۲۰ دقیقهای» برجام در مجلس را هماهنگ کردند.
آیتالله خامنهای پس از سه دهه بیش از سه چهارم عمر جمهوری اسلامی را رهبری کرده است، او در این مدت طولانی شاگردان خود را جایگزین چهرههای «شاخص» نظام کرده و با «نگاهی امنیتی ـ نظامی»، طیفی از بازیگران سیاسی را نیز سامان داده است. اگر او تا چهار سال آینده زنده باشد میتواند نتیجه عملکرد خود را در پایان دولت سیزدهم خصوصا در مورد مذاکرات هستهای ببیند.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…