زیتون- اولین جلسه علنی مجلس دهم، امروز رسما برگزار شد. در ابتدای جلسه به دعوت معاون قوانین مجلس نهم هیات رییسه سنی مجلس متشکل از هاشمزایی از حوزه انتخابیه تهران و متولد ۱۳۲۳ به عنوان رییس، ذوالقدر منتخب میناب و متولد ۱۳۲۵ نایب رییس، سید فاطمه حسینی منتخب تهران و متولد ۱۳۶۴ دبیر اول و سمیه محمودی منتخب شهرضا و متولد ۱۳۶۳ دبیر دوم و با حضور مستقر و اولین جلسه علنی مجلس با حضور ۲۶۵ نفر از نمایندگان به طور رسمی برگزار شد.
اولین سخنران امروز، عبدالرضا هاشمزایی رییس هیأت رییسه سنی بود. او مجلس دهم را با این سخنان آغاز کرد: مجلس دهم نقطه عطفی در نظام پارلمانی است. مجلسی که مردم در بیشتر حوزههای انتخابیه به تغییر و تحول رأی دادهاند و این مجلس نیز در نظر دارد که روح جسارت در تصمیمگیری، انسجام در حکمرانی و اقتدار در اجرای وظایف را در قوه مجریه بدمد و تقویت کند.
هاشمزایی در ادامه گفت:« رأی دهندگان در اکثریت حوزههای انتخابیه به جای افراد به برنامههای کاندیداها رأی دادند. گرچه به دلایل ساختاری هنوز در کشور ما حزب جایگاه مشخصی ندارد اما رأی مردم در انتخابات مجلس دهم بهترین بستر برای نظام حزبی برنامهمحور است.»
پس از آن هاشم زایی از رییس دفتر رهبر جمهوری اسلامی برای قرائت پیام او دعوت کرد و البته او را به اشتباه گیلانی خطاب کرد. محمدی گلپایگانی نیز در پاسخ در خواست کرد تا نمایندگان برای شادی روح حجت الاسلام گیلانی فاتحه ای بفرستند.
پیام آیت الله خامنه ای به مجلس جدید با قدر دانی از حضور مردم در انتخابات شروع شد. او در ادامه نمایندگان مجلس را به دنبال کردن الزامات تحقق اقتصاد مقاوم و گسترش و تعمیق فرهنگ اسلامی، و همچنین پرهیز از سرگرم شدن به زایدههای جناحی و غالبساختن انگیزههای شخصی بر مصالح عمومی توصیه کرد و افزود «وظیفه انقلابی و قانونی شما آن است که مجلس را سنگری استوار در برابر ترفند و فسون و افزونخواهی گستاخانهی استکبار و نقطهی اتکای درخشانِ مردم مؤمن و انقلابی بسازید.»
برنامه بعدی افتتاحیه مجلس، سوگند نمایندگان بود. متن سوگندنامه طبق اصل ۶۷ قانون اساسی توسط رییس هیأت رییسه سنی مجلس قرائت شد و نمایندگان به حالت اجتماع در حال قیام آن را تکرار و پس از انجام مراسم تحلیف سوگندنامه را امضاء کردند. از جمله حاشیه های این بخش زوم شدن دوربین صدا و سیما روی چهره علی لاریجانی در حالی بود که او به جای تکرار سوگندنامه، سکوت کرده بود.
متن این سوگندنامه به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم،
من در برابر قرآن مجید به خداوند قادر و متعال سوگند یاد میکنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد مینمایم که پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم. همچنین از ودیعهای که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوا را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم. از قانون اساسی اطاعت کنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها، استقلال کشور و آزادی مردم و تأمین مصالح آنان را مدنظر داشته باشم.»
پس از آن عبدالرضا رحمانی فضلی، گزاشی از روند برگزادی انتخابات این دوره را ارائه کرد. رحمانی فضلی در این باره گفت:«ضمن تاکید برحفظِ بی طرفیِ کاملِ توسط مجریان، بمنظور حذف هرگونه شائبه جانبداریِ جناحی وحزبی در جریان برگزاری انتخابات، نظامهای نظارتی و کنترلی مؤثری برای اطمینان ازحفظ بی طرفی مجریان تدارک دیده شد، به گونهای که ملت فهیم و هوشیار، با اطمینان کامل به این روند، مشارکتی مثال زدنی را درتعیین سرنوشت خود رقم زدند.»
ایسنا نوشت وزیر کشور در بخش دیگری از گزارشی که ارائه کرد، به موضوع مینو خالقی پرداخت و گفت:« مضافاً آنکه درخصوص منتخبِ سوم مردم اصفهان نیز، مطابق آنچه که شورای محترم نگهبان اعلام نموده است، ابطال انتخابات نسبت به یک فرد اعمال شده و با توجه به تفاوتِ برداشتِ وزارت کشور از قانون، در این خصوص اقدامات قانونی لازم، از جمله ارجاع موضوع به مراجع ذیصلاح ومجلس شورای اسلامی جهت ارائه استفساریه دنبال شده است که کماکان منتظر حل و فصل قانونی موضوع هستیم.»
سخنرانی رییس جمهوری، بخش بعدی مراسم افتتاحیه بود. حسن روحانی با بیان اینکه در موفقیتها یا مشکلات همه قوا در نظام سهم دارند، گفت:« دولت و مجلس برای حل معضلات کشور به تعامل نیازمندهستند.»
رییس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه مردم ایران از بیش از صد سال پیش همواره در پی مجلسی قوی و کارآمد بودند که قدرت قانونگذاری در چارچوب منافع ملی و موازین اسلامی را داشته باشد، خاطرنشان کرد:« مردم مجلسی میخواستند که بتواند خودسریها را مهار کند. پیش از تشکیل مجلس مشروطه مجلس ملی، قوه مجریه و قوه قضائیه به صورتی وجود داشت اما با انقلاب مشروطه قوه سومی تحت عنوان قوه مقننه به وجود آمد. این قوه مظهر حاکمیت مردم، نظارت عمومی، جایگاهی برای اتصال بخشهای مختلف کشور و تنوع سلایق و آرا در یک مرکزیت به عنوان مجلس بود.»
رییس دولت یازدهم با تبریک آغازبه کار مجلس دهم، تصریح کرد:« دولت و مجلس رسالتها و وظایف مشخص و جدا از هم دارند اما در عین حال وظایف مشترک فراوانی در کنار یکدیگر دارند. اگرچه معمولاً جامعه هرگاه با موفقیت یا مشکلی مواجه میشود آن را ازآن دولت میداند اما همه قوای نظام در موفقیتها و مشکلات سهم دارند. بنابراین، ما برای حل معضلات کشور نیازمند به تعامل هستیم.»
روحانی در ادامه گفت:« البته همه ما در نهایت تسلیم قانونایم. اجرای قانون گاهی کمی سخت و تلخ است اما الزامی و ضروری است. من برای وزیر علوم پنج بار و برای وزیر ورزش و جوانان چهار بار به مجلس آمدم. به هر حال ما باید تابع قانون باشیم زیرا با اجرای قانون میتوانیم از مشکلات کشور عبور کنیم.»
رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهارات خود در صحن علنی مجلس با اشاره به اینکه مردم در انتخابات گذشته رشد فکری و رشادت فوقالعادهای از خود نشان دادند، تصریح کرد:« هیچ گروه و جناحی این انتخابات را تحریم نکرد و هیچ کس از پیچ و خمهای مقررات انتخاباتی خسته نشد و همه از حداقل فرصت، حداکثر استفاده را کردند. در این انتخابات لیستهایی تهیه شد و گویی مردم و نامزدها اینبار قبل از احزاب و جناحها به فکر همگرایی بیشتر برای حل مشکلات کشور بودند. همه هم به خوبی میدانند که مشکلات بزرگ را میتوانیم با اتحاد، وحدت و پیروی از رهنمودهای رهبری و با انسجام مرتفع کنیم.»
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…