Categories: گفتگو

باید منتظر حکم حکومتی رهبر باشیم

زیتون-فیروزه رمضان‌زاده:در حالی که همه منتخبان دوره دهم مجلس شورای اسلامی خود را برای نشستن بر صندلی‌های سبز رنگ پارلمان آماده می‌کنند هنوز تکلیف مینو خالقی منتخب مردم اصفهان مشخص نیست و او در یک قدمی کرسی نمایندگی باید به انتظار تصمیم بزرگان بنشیند. آرای او بعد از انتخابات توسط شورای نگهبان قانون اساسی ابطال شد و تنها دلیلی که تاکنون آورده شده این است که خانم خالقی عکس‌هایی بدون پوشش روسری داشته است.

او انتساب این عکس‌ها به خود را تکذیب کرده و از منتشر‌کننده عکس‌ها هم شکایت کرده است اما هنوز گره کار باز نشده است. علی لاریجانی در آخرین کنفرانس خبری‌اش به عنوان رییس مجلس نهم از تلاش برای حل مشکل خانم خالقی خبر داد و گفت که با رهبر جمهوری اسلامی در این باره مذاکره خواهد کرد. بدین ترتیب امید به نشستن این منتخب اصفهان بر صندلی‌اش در مجلس هنوز باقی‌ است هر چند بعید نیست که آیت‌الله خامنه‌ای با قرار گرفتن او در سمت نمایندگی مخالفت کند. پیش از علی لاریجانی برخی از دیگر شخصیت‌ها مانند علی مطهری به شدت با اقدام شورای نگهبان مخالفت کرده بودند. مطهری هشدار داده است که اگر وزارت کشور در مقام مجری انتخابات قادر به حل مشکل خانم خالقی نشود در مجلس دهم زمینه استیضاح وزیر کشور را فراهم خواهد کرد. زیتون در گفتگو با محمداولیایی فر وکیل دادگستری ساکن کانادا از او درباره ابهام‌های حقوقی در ارتباط با موضوع خانم خالقی پرسیده است.
متن کامل گفتگو را بخوانید:
آقای اولیایی فرد، آیا رد صلاحیت وی پس از انتخاب شدن از سوی شورای نگهبان مبنای حقوقی دارد؟
ببینید، شورای نگهبان پس از پایان انتخابات اجازه ندارد منتخب مردم را رد صلاحیت کند چرا که برپایه تبصره ۳ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، موعد اظهار نظر قطعی شورای نگهبان در زمینه بررسی صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس، تنها تا ۲۰ روز پس از اظهار نظر هیات مرکزی نظارت خواهد بود.

در این که آیا خانم مینو خالقی به مجلس دهم راه پیدا می کند یا خیر، فقط باید منتطر نظر و حکم حکومتی رهبر باشیم، به این خاطر که هیات عالی حل اختلاف در اجرای بند هفت اصل ۱۱۰نظر مشورتی به رهبر می‌دهد

تبصره ۳ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی درباره موعد اظهار نظر قطعی شورای نگهبان در مورد بررسی صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس به صراحت گفته است:«در صورتی که نظر هیأت مرکزی نظارت مبنی بر رد صلاحیت داوطلبانی باشد که صلاحیت آنان مورد تأیید هیأت اجرایی مرکز حوزه ‌انتخابیه قرار گرفته، داوطلبان می‌‌توانند اعتراض خود را به شورای نگهبان تسلیم کنند. شورای نگهبان ۲۰ روز پس از اظهار نظر هیأت مرکزی‌ نظارت، نظر قطعی و نهایی خود را در خصوص تأیید یا رد صلاحیت داوطلبان به وزارت کشور اعلام خواهد کرد.»
اگر شورای نگهبان انتخابات کل حوزه انتخابیه را باطل نکند، وزارت کشور موظف است اعتبارنامه فرد منتخب را صادر کند. به همین جهت، از آن جا که سخن‌گوی شورای نگهبان صراحتاً صحت انتخابات اصفهان را تایید کرده، وزارت کشور طبق قانون موظف است اعتبارنامه منتخب سوم مردم اصفهان، خانم مینو خالقی را صادر کند.
همچنین طبق گفته وزارت کشور،اعتبارنامه باید به امضای وزیرکشور و نیز تایید وزارت کشور و رییس هیات نظارت بر انتخابات شورای نگهبان برسد. بنابراین اعتبارنامه اگر فقط به امضای وزارت کشور برسد به نظر می رسد که کامل و کافی نیست و اساساً اعتبارنامه نمی تواند صادر شود هرچند که علی مطهری قبلاً گفته بود این سابقه وجود داشته که نماینده‌ای فقط با امضا و تایید وزارت کشور بدون امضا و تایید هیات نظارت بر انتخابات به مجلس راه پیدا کرده است.
آیا موضوع انتشار عکس های شخصی منسوب به خانم خالقی می‌تواند بررسی اعتبارنامه وی را مخدوش کند؟
طبق قانون جرایم رایانه‌ای اگر کسی عکس‌های شخصی خود را به شکل بی حجاب با دوست دختر یا دوست پسر در فضای مجازی بارگذاری کند به دلیل انتشار محتویات مبتذل مجازات دارد اما اگر فرد دیگری بدون اجازه، عکس فرد دیگری را در فضای مجازی منتشر کند آن فردی که بدون اجازه عکس دیگران را در فضای مجازی منتشر کرده مسوول خواهد بود و طبق قانون جرایم رایانه ای مجازات می‌شود، اما با توجه به این که خود مینو خالقی این عکس‌ها را در فضای مجازی منتشر نکرده مرتکب جرمی نشده است. کسی جرم را مرتکب شده است که بدون اجازه در فضای مجازی این عکس ها را منتشر کرده است. بنابراین، در مورد احضار مینو خالقی به دادسرا باید گفت که هیچ اتهامی متوجه مینو خالقی نیست چون جرمی مرتکب نشده است.
به نظر شما در نهایت آیا خانم خالقی به مجلس دهم راه پیدا می کند یا خیر؟
در این که آیا خانم مینو خالقی به مجلس دهم راه پیدا می کند یا خیر، فقط باید منتظر نظر و حکم حکومتی رهبر باشیم، به این خاطر که هیات عالی حل اختلاف در اجرای بند هفت اصل ۱۱۰نظر مشورتی به رهبر می‌دهد. بنابراین تصمیم قطعی با رهبر است چنانچه ایشان حکم حکومتی به نفع مینو خالقی و دولت و وزارت کشور صادر کند٬ او به مجلس راه پیدا می کند ولی اگر نظر شورای نگهبان را بپذیرد طبیعتاً مینو خالقی شانسی برای ورود به مجلس دهم ندارد.

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳