آغاز به کار مجلس دهم؛

رقابت‌ نهایی برای انتخاب آقای رییس

زیتون-آرش بهمنی:مجلس دهم روز شنبه به شکل رسمی کار خود را آغاز کرد. مجلسی که حدود ۷۵ درصد ترکیب آن با مجلس نهم تفاوت دارد و اصلاح‌طلبان نیز پس از یک دوره بدون فراکسیون، این‌بار فراکسیونی اختصاصی تشکیل خواهند داد.
جلسه امروز مجلس با حضور ۲۶۵ نفر از منتخبان برگزار شد. در مجموع تاکنون برای ۲۸۲ نماینده اعتبار نامه صادر شده است. علاوه بر مینو خالقی، انتخابات در بندرلنگه نیز باطل شد، وضعیت حوزه اهر و هریس هم‌چنان نامشخص است و در تبریز شمارش آرای مرحله دوم انتخابات هم‌چنان ادامه دارد. منتخب مراغه نیز در سانحه رانندگی کشته شد.رئیس سنی مجلس دهم عبدالرضا هاشم‌‌زایی، منتخب تهران و از اعضای لیست امید بود. مصطفی ذوالقدر، فاطمه حسینی و سمیه محمودی دیگر اعضای هیات رئیسه سنی مجلس دهم بودند.

منتخبان مجلس دهم پس از مراسم افتتاحیه و ادای سوگند، دست به کار تشکیل شعبه‌های پانزده‌گانه شدند تا اعتبارنامه‌ راه‌یافتگان به مجلس را بررسی کنند. محمدرضا تابش،‌ کاظم جلالی، عباسی، مصطفی کواکبیان، محسن کوهکن، هادی قوامی، علیرضا محجوب، غلام‌رضا تاج‌گردون، حسن سلیمانی، علاالدین بروجردی، بهروز نعمتی، جهانبخش محبی‌نیا، حسینی‌کیا، رنجبرزاده و احمد امیرآبادی نیز به عنوان روسای شعب انتخاب شدند.

حاشیه‌های روز نخست

در مراسم افتتاحیه مجلس دهم حسن روحانی رئیس‌جمهوری، احمد جنتی دبیر شورای نگهبان و رئیس مجلس خبرگان، اکبر هاشمی‌رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای کابینه، فرماندهان نظامی و حسن خمینی حضور داشتند.

حضور حسن خمینی در مراسم افتتاحیه مجلس دهم از آن جهت قابل توجه بود که او در مراسم افتتاحیه مجلس خبرگان حضور نداشت و به استقبال اعضای این مجلس و رئیس جدید آن، احمد جنتی، در آرام‌گاه بنیان‌گذار جمهوری اسلامی نرفت. صلاحیت حسن خمینی برای حضور در انتخابات خبرگان از سوی شورای نگهبان، احراز نشد.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری‌اسلامی، در پیامی که برای مراسم افتتاحیه مجلس دهم فرستاد، دو «اولویت‌ فوری» نمایندگان را «تحقق بخشیدن به اقتصادی مقاوم» و «گسترش و ژرف‌سازی فرهنگ اسلامی» دانست و به عنوان دو «اولویت فوری» این مجلس نام برد. او همچنین خطاب به نمایندگان گفت: «نمایندگان محترم را از سرگرم شدن به زایده‌های جناحی و غالب‌ساختن انگیزه‌های شخصی بر مصالح عمومی بر حذر می‌دارم».

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری، در مراسم افتتاحیه مجلس دهم حضور داشت و سخن‌رانی کرد. رئیس دولت یازدهم گفت که «در دو دهه اخیر» سابقه نداشت که کشوری «بدون تعامل با جهان» به رشد اقتصادی مناسب برسد. روحانی البته کنایه‌ای به رابطه مجلس نهم با دولت خود زد و گفت: «من برای وزیر علوم ۵ بار به مجلس شورای اسلامی آمدم و برای وزیر ورزش و جوانان ۴ بار به مجلس آمدم، ممکن است با انتظارات منطبق نباشد ولی باید تسلیم قانون باشیم».

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، از دیگر سخن‌رانان مراسم آغاز به کار مجلس دهم بود. او گفت که قانون انتخابات نیاز به «اصلاح و بازنگری» دارد. وزیر کشور به مساله مینو خالقی هم اشاره کرد و گفت در این زمینه بین وزارت کشور و شورای نگهبان تفاوت برداشت وجود دارد: «اقدامات قانونی لازم، از جمله ارجاع موضوع به مراجع ذیصلاح و مجلس شورای اسلامی جهت ارائه استفساریه دنبال شده‌است که کماکان منتظر حل و فصل قانونی موضوع هستیم».

مینو خالقی منتخب سوم اصفهان بود که ارای او توسط شورای نگهبان باطل شد. با اختلاف نظر شورای نگهبان و وزارت کشور درباره وضعیت خالقی، پرونده او به هیات حل اختلاف قوای سه‌گانه ارجاع شد. علی لاریجانی، رئیس مجلس دهم، هفته گذشته گفت نظر این هیات به نظر شورای نگهبان «نزدیک‌تر بوده است».

معمای فراکسیون‌ها

مهم‌ترین مساله این روزهای مجلس بحث انتخاب رئیس و تشکیل فراکسیون‌های سیاسی است. به نظر می‌رسد دو فراکسیون عمده مجلس دهم فراکسیون امید و فراکسیون ولایت باشد. علی صوفی، عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان، در گفت‌وگویی خبر از آن داد که ارزیابی اصلاح‌طلبان از تعداد اعضای فراکسیون امید در مجلس دهم ۱۶۸ نفر است و «جلسات فراکسیون امید موید همین معناست». فراکسیون امید در جلسه خود محمدرضا عارف را به عنوان کاندیدای ریاست و علی مطهری و مسعود پزشکیان را به عنوان کاندیداهای پست نایب‌رئیسی معرفی کرد.

اصول‌گرایان راه‌یافته به مجلس دهم،‌ روز جمعه فراکسیون خود را «ولایت» نام نهادند. براساس گزارش رسانه‌ها ۱۸۸ نماینده مجلس در جلسه این فراکسیون حضور داشتند و از ریاست لاریجانی حمایت کردند. فراکسیون ولایت مجلس دهم همچنین محمد دهقانی و حمیدرضا حاجی‌بابایی را به عنوان کاندیداهای خود برای نواب رئیس معرفی کرد.

با این حال عدد اعلام شده به عنوان تعداد اعضای فراکسیون ولایت با واکنش اصلاح‌طلبان و حامیان دولت مواجه شد. کانال تلگرام دیده‌بان دولت نوشت که تعداد نمایندگان حاضر در جلسه فراکسیون ولایت در بالاترین عدد ۱۳۹ نفر بوده است. آن‌ها همچنین تعداد حاضران در جلسه فراکسیون امید را ۱۲۴ نفر اعلام کردند. خبرگزاری فارس اما نوشت که جلسه فراکسیون امید با حضور تنها ۶۰ نماینده برگزار شده است.

برخی رسانه‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان نیز نوشتند که اس.ام.اس حضور در این جلسه برای تمام نمایندگان (از جمله نمایندگان عضو فراکسیون امید و محمدرضا عارف) ارسال شده بود. این اس.ام.اس همچنین نمایندگان را به حضور در جلسه سخنرانی قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، دعوت می‌کرد.

حضور قاسم سلیمانی در جلسه فراکسیون ولایت، با واکنش برخی نیروهای سیاسی مواجه شد. از آن جمله حسام‌الدین آشنا، مشاور حسن روحانی، در اکانت توییتر خود نوشت: «بگذاریم حاج قاسم در قله اسطوره‌ای دفاع از حریم و حرم بماند؛ نگذاریم او را چون محسن و باقر به کارزار کلید و گازانبر بکشانند».

به نظر می‌رسد اشاره آشنا به محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران و باقر قالیباف، فرمانده اسبق نیروی انتظامی و از سرداران سپاه پاسداران است. این دو در سال‌های گذشته وارد عرصه سیاست شده و هر کدام در دو انتخابات ریاست‌جمهوری نیز کاندیدا شدند. برخی تحلیل‌گران پیش از این گفته بودند احتمال دارد قاسم سلیمانی کاندیدای اصول‌گرایان برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ باشد.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

آغاز به کار مجلس دهم؛

توی یک عالم دیگری سیر می‌کرد. در عوالمی که به واقعیت راه نداشت. تک‌تک جمله‌هایی که بیان می‌کرد و سفارش‌هایی که در باب انتخابات مجلس، خطابه می‌کرد؛ انگاری یک عمد و قصدِ غریبی را در

ادامه »

۱- در کشورهای با حکومت‌های دموکراتیک و قوه قضاییه مستقل یا به طور کلی دولت- ملت‌ها، شهروندان یا به نحو ایجابی به مشارکت سیاسی

ادامه »

سرانجام انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار شد و نتیجه مشارکت اعلام شده از سوی جمهوری اسلامی عدد ۴۱

ادامه »