زیتون- معاون سازمان بهزیستی، حبیبالله مسعودیفرید، اعلام کرد براساس برآورد سازمان بهزیستی استان تهران «۷ هزار کودک کار و خیابان در تهران» وجود دارد.
به گفته او این کودکان به صورت مداوم در خیابانها نیستند و نمی توان آمار دقیقی از تعداد این کودکان بدست آورد.
مسعودیفرید همچنین خبر داد که به غیر از سازمان بهزیستی ۱۱ دستگاه دیگر در این حوزه تکالیفی را برعهده دارند. از جمله شهرداری، آموزش و پروش و وزارت بهداشت.
او که با ایلنا گفتگو می کرد افزود از سه سال پیش رویکرد جذب کودکان کار و خیابان را به طور پایلوت در پنج استان خوزستان، چهارمحال و بختیاری، همدان، تهران و البرز آغاز شده و از طریق سازمانهای مردمنهاد فعال در این استانها کودکان را شناسایی کرده اند. این سمنها براساس سیاستهای مدون شده توسط سازمان بهزیستی با کودکان ایجاد ارتباط میکنند.
معاون بهزیستی تاکید کرد که از دستور داده شده تا در برخورد با کودکانی که برای ورود به مراکز بهزیستی مقاومت میکنند از روشهایی که به آنها آسیب میرساند؛ استفاده نکنند، زیرا برخورد های قهرآمیز آنان روانه کارگاههای زیرزمینی می کند که هیچ نام و نشانی از آنها نباشد.
در مقابل اما «جمعیت امداد دانشجویی و مردمی امام علی» یکی از بزرگترین انجمنهای حمایت از حقوق کودکان در ایران، از طرح جمع آوری کودکان کار انتقاد کرده و گفته است این طرح به جای پرداختن به معضل اصلی میخواهد «صورت مساله» را پاک کند. این جمعیت در بیانیهای گفته است که سرانجام چنین طرحهایی قرار گرفتن کودکان در معرض رفتارهای قهری است.
به گفته این نهاد که سالها است در زمینه کودکان حاشیهنشین فعالیت میکند، در چنین طرحهایی، گروه زیادی از کودکان به یکباره از سطح شهر جمعآوری میشوند اما به دلیل آن که عمق مساله در نظر گرفته نشده، دوباره به خیابانها یا کارهای کارگاهی زیرزمینی باز میگردند که «خطرات بیشتر» و «صدمههای جبرانناپذیرتری» دارد.
رییس سازمان بهزیستی زیر نظر وزارت کار و تعاون اجتماعی چندی پیش از اجرای طرح جمعآوری کودکان کار و خیابان از خبر داده و گفته بود که از اول شهریور در طرح مشترک با قوه قضاییه، شهرداری تهران و نیروی انتظامی حدود هزار کودک کار و خیابان در تهران ساماندهی میشوند.
بر اساس توضیحاتی که انوشیروان محسنی بندپی داده، «از والدین متخلف کودکان کار سلب حضانت میشود و این کودکان در سه مرکزی که به این منظور فراهم میشود، نگهداری خواهند شد.»
سازمان بهزیستی آن زمان تاکید کرده بود که هدفش تامین «حقوق تحصیلی و اجتماعی» کودکان است.