لغو یک سخنرانی اختلاف‌ در سطح سران قوا را علنی کرد؛

لاریجانی علیه لاریجانی

زیتون-‌سینا پاکزاد: در ماجرای لغو سخنرانی مطهری هنوز هیچ کس مسوولیت کامل را به‌عهده نگرفته است و آخرین خبرها حاکی از این است که صادق لاریجانی از غلامحسین محسنی اژه‌ای٬ سخن‌گوی این قوه خواسته است که موضوع را بررسی کند.


دولت مدعی‌ است که دادستان خراسان تصمیم به لغو این سخنرانی گرفته و این تشخیص خود را عملی کرده است. استانداری می‌گوید که تصمیم به لغو سخنرانی بنا بر خواست سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بوده که طی نامه‌ای به دادستانی و استانداری نظرش را اعلام کرده است و سپاه هم نقش خود را در این ماجرا تکذیب می‌کنند. پیشتر نیز زمانی که علی مطهری در نامه‌ای به حسن روحانی نسبت به لغو‌سخنرانی‌اش اعتراض کرد و احمد علم‌الهدی امام جمعه مشهد را به عنوان مظنون این ماجرا معرفی کرد٬ این روحانی تندرو در وبسایت خود هر گونه نقش داشتن در لغو سخنرانی را تکذیب کرد. حالا که موضوع به محسنی اژه‌ای حواله شده‌ است، دور از انتظار نیست اکر هیچ فردی در قوه‌قضاییه برای لغو این سخنرانی مورد بازخواست قرار نگیرد، به ویژه‌ که روابط این قوه با مجلس و دولت نیز تنش‌الود است و اصولا هرگونه قبول مسوولیت در این زمینه از سوی قوه قضاییه به معنای عقب نشینی و امتیاز دادن به دولت تفسیر می‌شود. تصور چنین امتیاز دادنی با توجه به منازعه کلامی حاد میان صادق لاریجانی و حسن روحانی دور از انتظار است.

فراتر از یک سخنرانی

لغو سخنرانی مطهری در مشهد در واقع جرقه‌ای در انبار باروت بود و سخنان صادق لاریجانی نیز بیان‌کننده آن است که اعتراض‌های او به سران قوای دیگر فراتر از این موضوع است. او در سخنرانی‌ روز چهارشنبه‌اش بحث حساب‌های بانکی را مطرح کرد ، حساب‌هایی پیش‌تر برخی سایت‌های خبری مدعی شده بودند که ۶۳ حساب شخصی به اسم صادق لاریجانی وجود دارد و سالانه ۲۵۰ میلیارد تومان به این حساب‌ها به طور غیرقانونی واریز می‌شود. صادق لاریجانی این خبرها را هجمه‌ای علیه خود خواند و گفت که «یکی از نمایندگان فراکسیون امید در تریبون مجلس مستقیم به این شایعه سازی‌ها علیه رئیس قوه قضاییه» دامن زده است.

اشاره او به محمود صادقی نماینده مردم در تهران است که در روزهای گذشته موضوع این حساب‌ها را پیگیری کرده و از وزیر اقتصاد و امور دارایی خواسته که درباره حساب‌ها توضیح دهد. هر چند علی طیب‌نیا خبرهای مطرح شده در این زمینه را نادرست خوانده و گفته که تخلفی در این زمینه صورت نگرفته است اما هنوز این موضوع خاتمه نیافته است و در مجلس زمزمه‌ها برای پیگیری موضوع به گوش می‌رسد. صادقی در صفحه توییتر خود تصویر برگه طرح سوال از وزیر اقتصاد را منتشر کرده و گفته که این سوال را تقدیم هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی کرده است. وزیر اقتصاد گفته بود که از ۲۰ سال پیش با هماهنگی خزانه‌داری کل و بانک مرکزی٬ مجموعه مبالغی با رعایت حدود قانونی و موازین شرعی برای قوه‌قضاییه به صورت سپرده در سیستم بانکی قرار گرفته است. حالا محمود صادقی می‌خواهد که وزیر اقتصاد  گزارشی از حساب‌های یادشده و مبالغ و وجوه واریز شده و موارد مصرف آن را جهت تنویر افکار عمومی اعلام کند.

رو در روی مجلس 

صادق لاریجانی احساس می‌کند که در جبهه‌های متفاوتی رو در روی دولت و مجلس قرار گرفته است. مخاطب اصلی او در موضع‌گیری اخیرش گرچه حسن روحانی بود اما به‌هرحال هر دو موضوع اصلی که او اکنون با آن دست به گریبان است یعنی هم موضوع لغو سخنرانی مطهری و هم موضوع حساب‌های بانکی به مجلس مربوط است. نکته جالب توجه در موضع‌گیری روز چهارشنبه او این بود که وی به شایعه نارضایتی آیت‌الله خامنه‌ای از خود هم واکنش نشان داد و با رد این شایعه گفت که در روز‌های اخیر دو بار با رهبری دیدار داشته است. پیش‌تر شایعاتی وجود داشت مبنی بر این که آیت‌الله خامنه‌ای هم از موضوع حساب‌های بانکی شخصی لاریجانی آشفته شده و حتی درصدد برکناری یا عدم تمدید دوره او برآمده است

انتظار تشدید تنش

در افتادن هم‌زمان با رییس‌جمهور و رییس‌مجلس از سوی صادق لاریجانی شاید از موضع قدرت باشد کمااین که وی در موضع‌گیری اخیرش هم بعد از گلایه از رییس‌مجلس گفته که « من به دفاع شما‌ها» نیاز ندارم ولی به‌هرحال اگر چنین نیازی احساس نمی‌شد او قاعدتا نباید ملاحظات و مصلحت‌های سیاسی را کنار می‌گذاشت.

بعید است دامنه‌ این تنش به زودی فروکش کند. در پیش بودن انتخابات ریاست‌جمهوری نیز احتمالا بر شدت جنگ‌های کلامی در سطح سران قوا خواهد افزود. هیچ بعید نیست که برای مثال برخی از سخنرانی‌های انتخاباتی در حمایت از روحانی هم طی ماه‌های آینده لغو شود و بر آتش این تنش‌ها شعله‌ای تازه اضافه کند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

لغو یک سخنرانی اختلاف‌ در سطح سران قوا را علنی کرد؛

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »