پیشنهادات رضا پهلوی و موافقان و مخالفان آن

عطا و لقای «شاهزاده»

زیتون ـ مهسا محمدی: دو روز پیش رضا پهلوی، فرزند آخرین شاه ایران در  یک سخنرانی در انستیتو واشنگتن در آمریکا سخنانی گفت که انعکاس نسبتا گسترده‌ای در رسانه‌های فارسی‌زبان و حتی خارج از فضای فارسی داشت. در شبکه‌های مجازی داخلی موج واکنش‌ها به این اظهارات همچنان ادامه دارد.

 

Risultati immagini per ‫رضا پهلوی انستیتو واشنگتن‬‎

رضا پهلوی دراین جلسه پیشنهاد داد، کشورهای غربی اموال ایران در خارج از کشور را ضبط کرده و آنها را در اختیار «مخالفان دموکرات حکومت ایران» قرار دهند. او همچنین تاکید کرد که نزدیکان دولتمردان ایران به کشورهای غربی رفت و آمد می‌کنند و پیشنهاد داد تا اموال آنها هم بررسی شود و در صورتی که مالشان از کیسه ملت می‌رود، آنها را هم توقیف کنند چرا که به عقیده وی «یک جای کار می‌لنگد» که «آقایانی که با رژیم سر و کار دارند و منفعت می‌برند، خیلی راحت می‌آیند و می‌روند و هیچ محدودیت ویزایی هم ندارند.»

رضا پهلوی دراین جلسه پیشنهاد داد، کشورهای غربی اموال ایران در خارج از کشور را ضبط کرده و آنها را در اختیار «مخالفان دموکرات حکومت ایران» قرار دهند.

اما این تنها اظهار نظر حساسیت‌برانگیر رضا پهلوی نبود، او همچنین از دونالد ترامپ خواست که روزنامه‌نگاران اصلاح‌طلب را که «نفوذی‌های رژیم اند» از رسانه‌هایی که با پول مالیات دهندگان آمریکا و بریتانیا برای ایران برنامه پخش می کنند، کنار بگذارد. وی گفت این رسانه‌ها در چنبره «نیروهای رژیم ایران» هستند و باید به جای توجیه رفتارهای حکومت ایران، صدای مردمی باشند که مخالف این رژیم هستند.

 

 

او در این میان از بی‌بی‌سی فارسی، رادیو فردا و صدای آمریکا به عنوان رسانه‌هایی که روزنامه‌نگاران مورد اشاره وی در آن مشغول به کار هستند نام برد.

فرزند آخرین شاه ایران همچنین تاکید کرد «برعکس زمان شاه » حالا میلیون‌ها نفر در ایران از حکومت منفعت می‌برند: «روحانیت و سپاه و نهادهای دیگری را داریم که از میلیون‌ها خانواده تشکیل می‌شود که منافعشان در بقای جمهوری اسلامی است.»

او در پایان دریافت هر گونه کمک از جانب عربستان و اسرائیل به خود را رد کرد و گفت که مسئولیت خود را صرفا تا رسیدن به قانون اساسی سکولار می‌بیند.

مخالفان و موافقان رضا پهلوی

اظهارات رضا پهلوی درباره مصادره اموال مسئولان جمهوری اسلامی و نزدیکان آنان  از سوی هواداران «شاهزاده» با استقبال فراوانی مواجه شد. آنان با ارجاع به سخنان وی درباره باز پس فرستادن اموال ایران به این کشور بعد از امضای برجام و هزینه کرد این پول‌ها «در سوریه و یمن»  می‌گویند که مصادره این اموال می‌تواند توان حکومت ایران را در سیاست‌های منطقه ای و همچنین سرکوب داخلی کاهش دهد، چرا که در هر صورت مبالغی که به دست رهبران ایران می‌رسد برای منافع داخلی و حل مشکلات اقتصادی ایران هزینه نخواهد شد. آنها معتقدند، خواسته‌ای که رضا پهلوی مطرح کرد چیزی است که مدت‌هاست مردم ایران در پی آن هستند یعنی «توقیف اموال و اخراج آقازاده ها».

 

از سوی دیگر اما منتقدان در مقابل این پیشنهاد، سوالاتی را درباره منابع مالی فرزند آخرین شاه ایران  و سایر اعضای خانواده وی مطرح می‌کنند و گروهی هم درباره مرجع تشخیص «مخالفان دمکرات» و ساز و کار ضبط اموال و اینکه چه کسانی در این دایره قرار می‌گیرند، سوالاتی را مطرح کردند.

کاربری در توئیتر با اشاره به نقل قولی از رضا پهلوی درباره خروج ۶۲ میلیون دلار سرمایه از ایران توسط خاندان پهلوی در هنگام خروج از کشور (که منابعی مانند نیویورک تایمز به نقل از منابع انقلابی در سال ۵۷ در ایران این مبلغ را تا ۵۶میلیارد تخمین زده اند)  از او پرسید که این سرمایه از کجا آمده و در کجا هزینه شده است؟ کاربران از «شاهزاده» پهلوی خواستند که درباره  جاهایی که بنیاد پهلوی در آن‌ها سهام داشته مانند مراکز تجاری و هتل‌ها هم توضیح بدهد.

گروهی هم از این منظر به مسئله نگاه کرده اند که انجام پیشنهاد پهلوی، یعنی مصادره این اموال، تکرار خشونتی است که پیش از این در ایران سابقه داشته و درباره  خود خاندان پهلوی و نزدیکانش اعمال شده است.

گروهی هم از این منظر به مسئله نگاه کرده اند که انجام پیشنهاد پهلوی، یعنی مصادره این اموال، تکرار خشونتی است که پیش از این در ایران سابقه داشته و درباره  خود خاندان پهلوی و نزدیکانش اعمال شده است و آن را تکرار اشتباه گذشته دانستند.

Immagine correlata

 

در میان اپوزسیون چند پاره شده جمهوری اسلامی در خارج از ایران همواره بحثی بر سر اینکه کدام‌ یک مخالف «برحق »این حاکمیت است، وجود داشته است. این اختلاف حالا در مواضعی که در برابر اظهار نظر فرزند شاه سابق برای اختصاص پول دولتمردان ایران به «مخالفان دموکرات حکومت ایران» گرفته شد، هم رخ می‎نمایند.

گروهی بر اینکه رضا پهلوی آن «مخالف دمکرات» معهود باشد تشکیک کرده اند و از او می‌خواهند که ابتدا درباره قتل‌ها و زندان‌هایی که در دوران سلطنت پدر وی در ایران اتفاق افتاد و او هیچگاه درباره آن اظهار نظر نکرد، توضیح دهد.

درباره منابع مالی «شاهزاده » اما گزارشی از نیویورکر که در سال ۲۰۰۶ درباره  اپوزسیون‌های جمهوری اسلامی ایران تهیه شده بود بازخوانی شد.

این گزارش زمانی تهیه شد که وزارت امور خارجه امریکا بودجه ای ۷۵ میلیون دلاری برای تقویت اپوزسیون ایران خواسته بود و در آن شرحی از استراتژی‌های کاخ سفید ( در زمان بوش)، وزارت دفاع (پنتاگون) و نمایندگان کنگره برای تغییر حاکمیت در ایران آمده است.

در بخشی از این گزارش آمده  که بودجه فعالیت شاهزاده ایران در دهه ۸۰ میلادی از جانب CIA فراهم می‌شد اما بعد از جریان «ایران کنترا» این بودجه قطع شد. «سام برانبک» سناتور جمهوری خواه هم یکی از حامیان «شاهزاده» بود که  با طرح لایحه ای خواهان صد میلیون دلار کمک برای گروه‌های اپوزسیون ایران و رسانه‌های آنها شده بود.

روزنامه نگاران و «شاهزاده»

در ادامه واکنش‌ها به سخنان رضا پهلوی و با فروکش کردن موج‎های اولیه، سخنان «شاهزاده» درباره روزنامه‌نگارانی که به گفته وی در «چنبره نیروهای رژیم ایران» هستند در مرکز توجه قرار گرفت و واکنش روزنامه‌نگاران فارسی زبان خارج از کشور را برانگیخت.

علی خردپیر، روزنامه نگار :«‌خمینی گفت «مارکسیست‌ها هم حق ابراز عقیده دارند» و این شد که دیده‌ایم. وای از آن‌ها که نه ‌به‌بار است و نه به‌دار از خانه‌تکانی و تفتیش عقاید و دخالت در حرفه‌ی روزنامه‌نگاران حرف می‌زنند.»

کسری ناجی خبرنگار بی‌بی سی با اشاره به سخنان رضا پهلوی در توئیتر خود نوشت که «…لابد باید با تفتیش عقاید معلوم کرد چه کسی اصلاح طلب است.سخنانی علیه همه روزنامه نگاران و دموکراسی.»

علی خردپیر، روزنامه نگار شاغل در تلویزیون ایران اینترنشنال که در یکی دو ماه اخیر دو بار هم میزبان رضا پهلوی بوده است، در توئیتر خود واکنش به این اظهاز نظر وی نوشت:«خمینی گفت «مارکسیست‌ها هم حق ابراز عقیده دارند» و این شد که دیده‌ایم. وای از آن‌ها که نه ‌به‌بار است و نه به‌دار از خانه‌تکانی و تفتیش عقاید و دخالت در حرفه‌ی روزنامه‌نگاران حرف می‌زنند.»

 

Risultati immagini per ‫رسانه های فارسی زبان خارج از ایران‬‎

 

برسر کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید و مواضع سخت او نسبت به حاکمان ایران از یک سو و بالا گرفتن ناآرامی‌ها در ایران پس از دی ماه ۹۶ از سوی دیگر ، بحث قدیمی آلترناتیو احتمالی جمهوری اسلامی را دوباره یه سطح آورد. به نظر می‌رسد فرزند آخرین شاه ایران خود را یکی از بازیگران اصلی این صحنه می‌داند، بالاخص که با شعارهای «رضا شاه روحت شاد»  دی ماه ۹۶ جانی تازه گرفته و با شرکت در میزگردهای تلویزیونی، تشکیل گروه اپوزسیون و ارائه برنامه، سعی در تعریف خود به عنوان یکی از آلترناتیوها و یا حتی تنها آلترناتیو موجود دارد. رضا پهلوی فاقد سابقه‌ی مبارزاتی سیاسی است و عضویت  هیچکدام از احزاب و جریان‌های سیاسی شناسنامه‌دار هم نیست. در این شرایط  این‌که «شاهزاده»ی میانسال ویژگی‌ها، مشروعیت و توان  قرار گرفتن در این جایگاه را دارد یا نه محل تردید است و لااقل به نظر نمی‌رسد که به جز هواداران سنتی بازگشت به «دوران باشکوه سلطنت» در ایران فرزند آخرین  شاه ایران  توانسته باشد منتقدین و یا حتی مردد‌ها را با خود همراه کرده باشد.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

8 پاسخ

  1. با شکایت شهناز پهلوی که در وصیتنامه شاه سهم کمتری از خواهران خود برای او تعیین شده بود ، دارایی های شاه در دادگاهی در امریکا مطرح شد و کل آن حدود ۸۰۰ میلیون دلار بود ، کمتر از سهمی که سردار نقدی از سفره انقلاب شکوهمند برده است !!

  2. چند ماهه دارید فقط تهمت می زنید بی پرده حالا که داره جدی می شه دارید سعی می کنید “از بیرون” و “بی طرف” به قضیه نگاه کنید؟

  3. قصد نقد نظرات نداشتی فقط خواستی نظر پهلوی را رد کنی . مشکل اروپا و غرب همینه که پول کشورها را میخورند و به هبانه آزادی مخالفان مردم و حامیان حکومتها را فرصت اظهار عقاید می دهند اما کسی نیست حرف مردم را بگوید و بشنود . خاندان حکومتی ایران سراسر جهان پراکنده شده اند و با پول ملت سرمایه گذاری میکنند و برای بقا رژیم ضد مردمی تلاش می کنند . موضع غرب و اروپا کثیف و زشته و باید شفاف بشه .

  4. رضا پهلوی همچون یک سیاستمدار کارکشته و نیز بسیار فصیح، بلیغ و در عین حال مختصر و موثر سخن گفت. سالهای متمادی بود که از یک ایرانی چنین سخنانی سنجیده نشنیده بودم. تاثیر سلطه حوزویون بر فرهنگ ایران بعد از انقلاب چنان بوده که نه تنها عوام بلکه تحصیلکرده های ما هم عادت کرده اند که افراد با آسمان ریسمان کردن و مغالطه و سفسطه که زبان آخوندهای شیعه است کارشان را به پیش ببرند.
    من این تحرک درخور تقدیر آقای پهلوی را از جهت دیگری هم موثر و مفید میدانم. سخنان او همچون تست جیغ پیامدی داشت از انفجار عصبیت تمام آنهایی که کاهی در توبره خود دارند از قِبل سفره انقلاب (چه اصطلاح رکیکی برای اشاره به مفتخوری و مال مردم خوری )، آنهایی که مامورند و موظف و نیز آنانی که بدلیل فشار روی بستگانشان در داخل ایران مجبور به جیغ زدن شدند. در آبرو مندانه ترین برآورد، آقای ناجی و الباقی بچه های گیس سفید و سیاه بی بی سی از این دسته آخر هستند.
    به عنوان یک ایرانی بخود؟حق می دهم که بگویم ثروت خاندان پهلوی هر چقدر هم که باشد مبارکشان باد چرا که این دستمزد پنجاه سال مدیریت سازندگی یک کشور است. آنهایی که در آرزوی چپو کردن آن ثروت هستند همانهاییند که چهل سال است در قبال اتلاف صدها میلیارد دلار دارایی های کشور یا سکوت کرده اند یا لقمه نامبارکی برداشته اند. از این رو پوشیدن لبای داوری به تاریخچه و رفتارشان نمی برازد.

  5. میل ملت به پادشاهی که با خون شهدای دی ماه ۹۶ به منصه ظهور رسید….دانه درشت های شما را وادار به سکوت کرده….واین ماموریت بر دوش مهسای مهربان افتاده.
    به جربان پاک سالم و ایرانخواه مشروطه پادشاهی بپیوندید….تا فرصت باقی است

  6. خیلی براتون متاسفم تنها کاری که نمی کنید نقد منصفانه است، شما هم به نوعی سرسپرده رژیم هستید اما به روتون نمیارید. می نویسم با این که می دانم منتشر نمی کنید اما بدانید ما هستیم. شاهزاده حقیقتی را گفته که برای شما تلخ است.

  7. تفاوت شازده و اصلاحاتی ها این است که او زبان فارسی دیپلماتیک را بلد نیست و بدتر آنکه روشهای مزورانه را یا نمی داند یا در اجرای آنها بددد سوتی میدهد .
    من فکر می کنم اگر یک اصلاحات چی و پهلَوی، پهلُوی هم به انگلیسی به گپ و گفت بنشینند ،ماجرا طور دیگری می شود… مسئله محتویات داخل کله ها نیست ، نوع و فن بیان و توانائی پیچاندن است.
    زَّت زززیاد…

  8. یک فرق بزرگ بین گفته آقای پهلوی و آیت الله خمینی است. ما اینجا حق داریم که پیشنهاد ایشان و چگونگی‌ اجری آن را مورود بحث و نقد قرار بدهیم. از ایشان بخواهیم که توضیح مشروح بدهند. و اگر اجرا آن به نفع مملکت نیست با ان مخالفت کنیم و یا به رفراندوم گذشته و آن را مسکوت کنیم. ولی‌ گفته آیت الله خمینی (و در حال حاضر آیت الله خامنه ای) امریه است و کسی حق حرف و نقد ندارد چه برسد که از این آقایان توضیح بخواهد.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

پیشنهادات رضا پهلوی و موافقان و مخالفان آن

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »