? ظریف چرا استعفا کرد؟

یک مقام سابق وزارت امورخارجه در گفت‌وگو با «زیتون‌»

زیتون ـ مهسا محمدی: «از ناتوانی برای ادامه خدمت و تمام کاستی‌ها و کوتاهی‌ها در دوران خدمت صمیمانه پوزش می‌خواهم» این جملات استعفای محمد جواد ظریف از وزرات امور خارجه ایران در حساب اینستاگرامش بود. او یکی از بحث‌برانگیزترین و احتمالا محبوبترین وزرای امور خارجه ایران بعد از انقلاب بوده است.

بدنبال انتشار این خبر سایت «انتخاب»  اعلام کرد که محمد جواد ظریف در پاسخ به پیامک خبرنگار این سایت گفته: «بعد از عکس‌های ملاقات‌های امروز دیگر جواد ظریف به عنوان وزیر خارجه در جهان اعتباری ندارد!» اشاره وزیر امورخارجه مستعفی می‌تواند به ملاقات رهبر جمهوری اسلامی با بشار اسد در حضور قاسم سلیمانی و علی‌اکبر ولایتی و همچنین ملاقات حسن روحانی با بشار اسد در حضور قاسم سلیمانی باشد.

یکی از مقامات سابق وزارت امورخارجه در این رابطه به زیتون گفت «به‌نظر می‌رسد ظریف از سفر بشار اسد به ایران اطلاعی نداشته  اما دل‌خوری اصلی او از حسن روحانی است که  علی‌رغم اطلاع از این سفر، او را در جریان قرار نداده  و ظاهرا علت اصلی استعفای او همین است».

یکی از مقامات سابق وزارت امورخارجه در این رابطه به «زیتون» گفت:« به‌نظر می‌رسد ظریف از سفر بشار اسد به ایران اطلاعی نداشته  اما دل‌خوری اصلی او از حسن روحانی است که  علی‌رغم اطلاع از این سفر، او را در جریان قرار نداده  و ظاهرا علت اصلی استعفای او همین است».

با این وجود سکوت دفتر حسن روحانی، رییس‌جمهوری فقط  با واکنش محمد واعظی، رییس دفتر وی و تکذیب شدید خبر پذیرش این استعفا توسط رییس‌جمهور شکسته شد.

زمان این استعفا که منطبق با سفر بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه به ایران بود به وضوح احتمال ارتباط معنی‌دار این سفر و استعفا را بالا برد. در مراسم استقبال گرم از اسد توسط رهبر جمهوری اسلامی، قاسم سلیمانی و علی اکبر ولایتی حضور داشتند و جایی برای وزیر امور خارجه ایران پیش‌بینی نشده بود.

این نادیده انگاشتن مقام رسمی وزارت خارجه دولت در استقبال از این همسایه پردردسر و بحث‌برانگیز ایران از نگاه تحلیل‌گران این پیام رهبر جمهوری اسلامی را به طور عریان به دولت رسانده است که در عرصه سیاست خارجی دیگر به همان میزان اندک هم نقش‌آفرین نخواهد بود و این می‌توانست دلیل کافی برای اقناع ظریف برای وانهادن این سمت باشد.

گروهی اما حسن روحانی را در این استعفا بی‌تقصیر نمی‌بینند و این اتفاق را نتیجه عدم حمایت رییس‎جمهوری از وزاریش در برابر فشارتندروها می‎دانند. تابدانجا که احتمالا در نتیجه همین فشار دیدار رییس دولت با اسد هم بدون حضور وزیرامورخارجه اش صورت گرفت.

تحلیل تندروهای مخالف دولت اما از این استعفا که پیش از این به شدت خواستار آن بودند متفاوت است. خط کلی تحلیلی این استعفا در فضای مجازی اصولگرا این است که این کار نه نتیجه فشارها که نتیجه شکست و فرار برای عدم‌پاسخگویی است. تحلیلی که روزنامه نه دی یک ماه پیش از این آن را به عنوان پیش‌بینی ارائه داده بود.

https://twitter.com/mohajer_ilami/status/1100133496578760704

آنها وضعیت کنونی کشور را همزمان نتیجه برجام و شکست برجام دانسته و سهم تقصیر وزیر امور خارجه را در شکل گرفتن این معاهده، بزرگ و غیرقابل بخشش می‌دانند و این استعفا را هم در همن جهت تحلیل کرده و آن را فرار از پاسخگویی ارزیابی می‌کنند.

در این میان اما گروهی از تندروهای داخلی و بخشی ازگروه‌ها موسوم به «برانداز» خارج از ایران از این استعفا اظهار شادی کردند که البته دلایل‌شان برای این شادی با هم متفاوت بود.
براندازان ظریف را دروغگویی می‌دانند که جنایت‌های جمهوری اسلامی را درخارج از ایران لاپوشانی می‌کند و «دروغ» می‌گوید و به این ترتیب سرنگونی نظام را به تعویق می‌اندازد و بهتر است برود.

توصیف تندروهای داخلیِ خوشحال از استعفای وزیر امور خارجه هم این است که او لیبرالی ست که در حال فروش کشور به آمریکا و بیگانگان بوده و از این رو رفتنش غنیمت است.

هواداران دولت اما استعفای ظریف را پایان دیپلماسی در ایران و نتیجه کارشکنی‌ها و فشارهای تندروها، رهبر ایران و دولت در سایه می‌دانند. دولتی که توانست در نهایت دولت رسمی و معتدل و دیپلمات را از میدان به در کند و این استعفا را کوبیدن آخرین میخ بر تابوت اعتدال ارزیابی می‌کنند.

به گفته حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با ایسنا ظریف در گذشته چندین بار استعفا کرده بود، اما اینکه این بار  استعفایش را عمومی کرده است نشان‌دهنده آن است که می‌خواهد رئیس‌جمهور با استعفایش موافقت کند.

محمد جواد ظریف به مدت ۵ سال از تابستان سال ۱۳۹۲ در دو دولت حسن روحانی وزیر امور خارجه ایران بود و مهمترین دستاورد دولت اعتدال در سیاست خارجی، یعنی برجام  را نتیجه سیاست‌ورزی او می‌دانند.

 

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

6 پاسخ

  1. قهر ظریف فقط یه چیزو نمایان کرد که وقتی همه عالم و ادم وارد گود سیاست علی الخصوص در زمانه بحرانها از همه رقمش میشن عواقبی داره که یکی از اونها سعی در پیچیده فکر کردنه ! امدن اسد به ایران در دوره ای که وجود فیزیکی او اگر یه جورائی نیست شود اب از اب تکون نمیخوره هیچ که بنفع خیلیها هم میشود ! این یک قدرت نمائی برای ارتیستهای نظام انقلابی اسلامی بود که اسد در یک حرکت غیر منتظره به ایران بیاید و با رهبر که ممنوع الخروج است ملاقات کند تا روسیه هم حساب دستش بیاید که روابط ایران با سوریه از نوع روابط روسیه با سوریه نیست و برای معاملات خودت یه وقت از جیب ما خرج نکنی” ما اگر پیش از تو در سوریه بودیم و تو را هم به سوریه دعوت کردیم همانطور هم میتوانیم بساطت را در سوریه جمع کنیم و کل کل از نوعی که با امریکا میکنیم با تو هم خواهیم کرد که همه دیدند که پس از بازگشت اسد به سوراخ خودش و انتشار ان پس از انجام” روسیه ابراز نا خشنودی کرد و دستگاه های اطلاعاتی اسرائیل هم جا مانده بودند ! این یک کار جاسوسی ماکزیمم سیکرت بود که تا وسطهای کار تنها چهار نفر از اون اطلاع داشتند ” من شنیدم حتی خلبان حامل بشار اسد از محموله بارش خبر نداشته ! روحانی یک ادم امنیتیه ” اون زبان امنیت رو به وقتش خوب میفهمه ” وقتی بهش تفهیم میکنن ارزش انجام موفقیت امیز این ماموریت حتی اگر به قیمت از دست دادن وزیر محبوبت یا هر مصلحت جاری دیگری حاصل شود باید انجام شود روحانی باید قبول کند وگرنه اینجا که یک مملکت با روش دمکراسی نیست که اگر قبول نکردی به پشتیبانی مردم مخالفت کنی” مردم ما به حد اقلها دل خوش کرده اند وگرنه در یک کشور پیشرفته اینجور ادمها را اعدام میکنند !

  2. حیف شد. هیچ کس نمیتواند مثل ایشان به دو زبان ولی‌ هم زمان دروغ بگوید. حالا ما بی‌ امیر کبیر و بی‌ آرش کمان گیر چه کنیم؟ ولی‌ خوبیش این است که نظام مقدس اسلامی هزاران آدم‌های هزار چهره دارد.

  3. هلا شنو این خبر
    این زن نزاید پسر
    اگر خواهی وارثی
    باید تو را زن دگر
    موسوی و کروبی
    ندانستند خود مگر؟
    منتظریست بیهوده
    خونین جگر کرد حذر

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

در اولین ساعات روز شنبه هفتم دسامبر زنگ پایان برای بشار اسد به صدا در آمد. آنقدر راحت رفت که گویی اصلا پیش از آن هم وجود نداشته. فقط سقوط دمشق موجب شد تا یازده

ادامه »

آقای «سید محمود نوری‌زاده» نماینده مردم مشگین‌شهر در دوره پنجم، وقتی ریاست سنی مجلس را ترک کردند، سخنی گفتند که آن سخن برا همیشه

ادامه »

دولت پزشکیان و گروهی از اصلاح‌طلبان حکومتی با اجرای لایحه حجاب و عفاف مخالفت کرده‌اند. معاونان رئیس‌جمهور از تلاش دولت

ادامه »