زیتون- سازمان همکاری های اسلامی (سازمان کنفرانس اسلامی) اجلاس استانبول را با بیانیه ای ضد ایرانی به پایان رساند.
این بیانیه در نشست کارشناسان کشورهای اسلامی در جده عربستان تهیه و تنظیم شد، نشستی که کارشناسان ایرانی به دلیل عدم صدور روادید توسط عربستان موفق به حضور در آن نشده بودند.
سازمان همکاری اسلامی دیروز (جمعه) با صدور بیانیهای با انتقاد شدید از ایران، جمهوری اسلامی را به «ادامه حمایت از تروریسم» و دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه از جمله سوریه و یمن متهم کرد. این بیانیه در پایان نشست رهبران کشورهای عضو این سازمان به تصویب رسید ولی رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه و رییس این نشست، آن را قرائت نکرد.
عصر ایران خبر داد که در این بیانیه آمده است: «این کنفرانس دخالت ایران در امور دولتهای منطقه و سایر کشورهای عضو از جمله بحرین، یمن، سوریه و سومالی و ادامه حمایت آن از تروریسم را تقبیح میکند». همچنین تاکید شده است که باید «روابط مبتنی بر همکاری» بین ایران و سایر کشورهای اسلامی شامل اجتناب کردن از استفاده یا تهدید به زور برقرار شود.
نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول، ترکیه، در حالی پایان یافت که بیانیه مورد اعتراض ایران در مراسم اختتامیه آن خوانده نشد. پیشنویس بیانیه پایانی سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی با اعتراض شدید دیپلماتهای ایرانی همراه بود که معتقد بودند چهار بند آن ماهیت ضدایرانی دارد. مهر خبر دادحسن روحانی، رییس جمهوری و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در اعتراض به این بیانیه، در مراسم اختتامیه نشست استانبول حضور نیافتند.
در همین زمینه ایلنا نوشت که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، مقامات عربستان سعودی رامتهم کرد که مانع باز شدن باب بحث و گفتوگو درباره این بیانیه شدهاند. در یکی از بندهای مورد اشاره رخداد حمله به اماکن دیپماتیک عربستان سعودی در ایران محکوم شده است. یکی دیگر از این بندها نیز خواستار تغییر سیاست ایران درباره دخالت در امور داخلی دیگر کشورها شده است.
بیانیه ضد ایرانی، تنها حاشیه سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی نبود. در این دوره اردوغان ریاست را برای یک دوره سه ساله از مصر تحویل گرفت، اما در مراسم رسمی افتتاحیه، حاضر به دست دادن با رییس جمهوری مصر نشد.
عدم پخش مستقیم سخنان حسن روحانی در این جلسه، موضوعی بود که منتقدین داخلی دولت ایران به آن پرو بال دادند. تا جایی که بعیدی نژاد، مدیرکل سیاسی و امور بین الملل وزارت خارجه، ناچار شد به آن واکنش نشان دهد و علت را توضیح دهد.
حاشیه دیگر را نشست را هم اردوغان ساخت. خبرآنلاین نوشت: رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه و رییس جلسه در اقدامی بیسابقه تلاش داشت تا اعضای این نشست به ویژه کشورهای ثروتمند را در عمل انجام شده قرار دهد و عملا به زورآزمایی اقتصادی با آنها پرداخت. اردوغان در اقدامی که بدون هماهنگی و اطلاع دیگر اعضا بود گفت که کشورش دو میلیون دلار بودجه اضافی برای سازمان همکاری اسلامی در نظر گرفته و با خواندن نام کشورهای شرکت کننده از آنها نیز خواست تا سهم خود را بپردازند که این عرض اندام اردوغان با واکنش منفی و گاه بیتوجهی دیگر اعضا مواجه شد.
نماینده عربستان در این نشست که از سخنان اردوغان برآشفته بود گفت که ریاض نمیتواند این درخواست اردوغان را اجابت کند و همانند سنوات گذشته و سنت موجود در سازمان همکاری اسلامی این امر باید در مذاکرات پشت پرده و به شکل داوطلبانه مشخص شود. اردوغان که از عربستان ناامید شده بود این بار به سراغ کشورهای اندونزی، کویت و چند کشور دیگر رفت که آنها نیز به درخواست اردوغان پاسخ منفی دادند و رئیس جمهوری ترکیه با بیان سخنانی که از سوی برخی بیاحترامی خوانده شده، به این بیتوجهی کشورهای اسلامی به خواستههای خود اعتراض کرد.
در حالی عربستان به عرض اندام اردوغان اعتراض کرد که در طی این نشست مشخص شد وزارت امور خارجه این کشور مبلغ ۶۸۱ میلیون دلار به نجیب رزاق، نخست وزیر مالزی «هدیه» داده است.