آقازادگی و فساد از رامین تا شمخانی؛ شبکه‌های اجتماعی محکمه‌ای برای «لجن‌پراکنی‌ها»

زیتون ـ مهسا محمدی: دعواها‌ و شکایت‌‌ها از فساد، اختلاس، کلاهبرداری و سواستفاده از قدرتِ مقامات ایران و فرزندانشان حالا دیگر همه شبکه‌های اجتماعی را انباشته است. در سکوت معنی‌دار قوه قضاییه، توییتر، ایسنتاگرام و تلگرام به محکمه عمومی بدل شده. رشته‌توییتی، عکسی، و یا فایل صوتی‌ای مبنی بر فساد یکی از مقامات منتشر می‌شود، گروهی از مردم که محدود می‌شوند به کاربران این شبکه‌ها و پیگیری‌کنندگان این اخبار ، خشمگین می‌شوند، خواهان رسیدگی به اتهامات می‌شوند و هشتگ می‌زنند، قوه قضاییه یا واکنشی نشان نمی‌دهد و یا وعده سرخرمنی برای رسیدگی می‌دهد و یک روز نگذشته خبر یک فساد مالی یا رانت دیگر می‌رسد و روز از نو، روزی از نو.

«لجن‌پراکنی‌ها»

فقط طی دو هفته اخیر شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های ایران در حال بازخوانی و هضم خبر فساد حداقل ۴ مقام ارشد نظام و فرزندان و اطرافیان آنهاست. فساد باقر قالیباف رییس مجلس ایران، اعضای سپاه پاسداران و سپاه قدس و در راس آن قاسم سلیمانی، فساد فرزندان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و بالاخره داستان‌های ناتمام یاسین رامین فرزند محمدعلی رامین مشاور مطبوعاتی احمدی‌نژاد و همسر مهناز افشار، بازیگر شناخته‌شده ایرانی.

در حال حاضر برای فسادها و رانت‌هایی که در میان خودی‌های نظام در جریان است، محکمه‌ای به جز افکار عمومی که دیردیر و نیم‌سیر اخباری در شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده می‌شنوند، وجود ندارد.

در حالی که بحث فسادهای احتمالی این افراد که در بسیاری از موارد برای آن سندهای محکمی نیز وجود دارد در اذهان عمومی زنده و در جریان است، از نظر قوه قضاییه پرونده‌های آنان یا مختومه است و یا اساسا این سندها نه نشانه فساد که دلیلی بر پادکستی و حساسیت آنان است. در مواردی مانند بحث رانت‌خواری فرزندان شمخانی هم کسانی که این بحث‌ها را مطرح می‌کنند از نظر دبیر شورای عالی امنیت ملی «ستون پنجم» دشمن هستند. واکنش از موضع بالای شمخانی هم البته بعد از دفاع تمام قد رهبر جمهوری اسلامی از فساد فرماندهان سپاه و به دلگرمی آن رخ داده. علی خامنه‌ای در روز پنج‌شنبه هفته گذشته و در پی انتشار فایل صوتی در اظهارنظری غیرمستقیم گفته بود «اتاق‌های فکر دشمن» می‌خواهند علیه سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی «لجن‌پراکنی» کنند. 

بیشتر بخوانید:

حمایتِ تمام قد فرمانده کل قوا از فساد در سپاه

در مورد اعضای خانواده رامین هم علیرغم وجود مستندات و بعد از چند سال کشمکش، یاسین رامین از اتهامات خود در پرونده‌ای که در رابطه با هلال احمر داشت تبرئه شد. این خبر در زمان انتشار با واکنش چندانی روبرو نشد تا این‌که مهناز افشار با انتشار پستی در اینستاگرام روز مرد را به او تبریک گفت. این در حالی بود که افشار پیش از این گفته بود که از همسرش جدا شده اما در پی انتشار این پست و عدم اقناع افکار عمومی از نحوه جدایی و انتشار عکس‌هایی که این زوج را در آلمان در کنار هم نشان می‌داد، پیکان خشم کاربران شبکه‌های اجتماعی به سوی کل خانواده رامین چرخید که علیرغم شغل حاکمیتی پدرشان و نزدیکی‌اش به تندروترین اصولگرایان، در صنعت مد یا در کار خوانندگی پاپ هستند و یا با استفاده از رانت پدر از سنین پایین وارد تجارت‌های پرسود شدند.

از این رو به نظر می‌رسد لااقل در حال حاضر برای فسادها و رانت‌هایی که در میان خودی‌های نظام در جریان است، محکمه‌ای به جز افکار عمومی که دیردیر و نیم‌سیر اخباری در شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده می‌شنوند، وجود ندارد.

مورد شمخانی‌ها

در آخرین مورد از آنچه در ایران از آن به عنوان «فعالیت اقتصادی» آقازاده‌ها یاد می‌شود، سه روز پیش خبرگزاری ایلنا خبر داد که کشتی «کابل» وابسته به شرکت «آدمیرال» که متعلق به برادران حسن و حسین شمخانی است در هند توقیف شده. برادران شمخانی و مالکان کشتی مذکور فرزندان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی هستند. ایلنا نوشته بود که ماموران هندی این کشتی حامل بارهای صادراتی ایران را در بندر کاندلا توقیف کردند.

در گزارش ایلنا ذکر شده بود که «بندر دولتی هند اعلام کرده‌ در مدارک ارائه شده از سوی این کشتی و شرکت‌های کشتیرانی که حمل محمولات آنها با کشتی کابل صورت گرفته، تناقضاتی وجود دارد.» در این گزارش همچنین تاکید شده است که کشتی کابل «با پرچم ایران در حال تردد نیست.» این خبر شائبه اینکه فرزندان شمخانی در حال دور زدن تحریم‌ها و تجارت بوده‌اند را تقویت کرد. به وجود آمدن این شائبه با مخالف‌خوانی‌های روزهای اخیر شمخانی که به نظر می‌رسد به توافق هسته‌ای احتمالی ایران در وین چندان علاقه‌‌مند و خوشبین نیست، همزمان شد و ارتباط این دو موضوع با یکدیگر سر بحث قدیمی «کاسبان تحریم» و اینکه مقامات جمهوری اسلامی از تحریم سود می‌برند را باز کرد.

بعد از گذشت دو روز علی شمخانی به این خبر واکنش نشان داده و در توییتر خود نوشت که از آبرویش مایه می‌گذارد و «ناگفته‌ها بماند برای بعد».

هر چند روز گذشته و بعد از گذشت دو روز علی شمخانی به این خبر واکنش نشان داده و در توییتر خود نوشت: «سرباز واقعی در میانه جنگ، فکر و دیدگانش را از دشمن اصلی به سمت #ستون_پنجم منحرف نمی‌کند. زخم تحریم با برنامه غرب و شمشیر بی‌تدبیری و وادادگی غرب‌گراهای داخلی، پیکر مقاوم مردم #ایران را مجروح ساخته. برای التیام این زخم از جان و آبرو مایه می‌گذاریم. ناگفته‌ها بماند برای بعد.»، اما موضوع چندان هم به بعد موکول نشد و حالا خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرده که فرزندان شمخانی از خبرگزاری ایلنا شکایت کرده‌اند. به گفته همان منبع آگاه به گزارش فارس اساس این خبر کذب بوده.

با بالا گرفتن خبر شمخانی‌ها در شبکه‌های اجتماعی و مطرح شدن این پرسش که «آقازاده‌»های شمخانی با کدام ثروت صاحب کشتی و تاجر شده‌اند، سینا جهانی، خبرنگار در توییتر خود نوشت: « تابستان ۹۸، #حسین_شمخانی پسر #شمخانی بزرگ، تعدادی از اهالی رسانه را به ساختمانی دعوت کرد برای شفاف‌سازی این که کشتی‌هایش را چطور خریده! گفت: «اول کار، پدرم پول بازنشستگی‌اش را به ما داد و ما کشتی کوچکی خریدیم برای شروع.» آخرش هم به قرآن قسم خورد که از راه مشروع ثروت اندوخته.» او در توضیحات ادامه توییت نوشت که نشست مذکور در ابتدا قرار بود خبری باشد اما به محض ورود دوربین‌ها ضبط شد و تذکر دادند که نوشته یا صوتی از مجلس بیرون نرود.

برادران شمخانی تنها اعضای خبرساز این خانواده نبودند. پیش از این هم داماد خانواده شمخانی و ویلایش در لواسان خبرساز شده بود. بخشی از تخلف این عضو خانواده شمخانی هم این بود که برای ساخت ویلای مذکور علاوه بر اینکه زمین‌های تغییر کاربری داده شده کشاورزی و باغات لواسان را مسکونی کرده‌ بود، مشمول تخلف افزودن تعداد طبقات هم بود.

موضوع ویلای حسن میرمحمدعلی، داماد علی شمخانی در لواسان از سال۱۳۹۷ خبرساز شده بود. به گفته یاشار سلطانی خبرنگار، میرمحمدعلی بعد از انتشار این خبر به «چماق‌کشی» علیه خانواده میلاد گودرزی، روزنامه‌نگاری که خبر را منتشر کرده بود پرداخته و«با بیل و کلنگ به همراه کارگران ساختمانی» به منزل خبرنگار هجوم برده و همسر و کودک وی را وحشت زده کردند.

بالاخره بعد از کشمکش‌های فراوان در سوم تیرماه سال ۹۹ تصاویری از تخریب این ویلا منتشر شد.

پیش از این هم اخبار تایید‌نشده‌ای مبنی بر ثبت سند املاک مورد مناقشه لواسان به نام نوه خردسال علی شمخانی و ثبت‌نام ۵۰۰ دستگاه خودرو ساندرو به نام نوه او منتشر شده بود.

ویلای داماد شمخانی که در سال ۹۹ به دلیل تخلفات گسترده حکم تخریب آن صادر شد

 مهدی صدرالساداتی، طلبه و فعال اینستاگرامی پرفالوئر هم که در پست‌های اینستاگرامی خود به فساد و «اشرافی گری» مسئولان نظام می‌پردازد، با انتشار یک ویدئو ادعا کرده بود که یک مجموعه آپارتمانی به ارزش هزار میلیارد تومان در خیابان فرشته تهران متعلق به آذرمیدخت طباطبایی، همسر علی شمخانی، است. او می‌گوید خانواده شمخانی همچنین مجوز ساخت‌وساز گسترده در تهران، لواسان، اهواز، شوش و شمال ایران دریافت کرده‌اند.

در مورد تخلفات پیشین خانواده شمخانی در همان سال ۹۸ اعلام شد که «یک منبع نزدیک» به علی شمخانی به خبرگزاری صداوسیما گفته که افرادی با «اغراض سیاسی» اقدام به «خبرسازی مغرضانه و هدفمند» می‌کنند. به گفته این «منبع آگاه» اخبار مطرح شده درباره اموال خانواده شمخانی، «فضاسازی غیرمستند و بی‌اساس» بوده که هدف آن «ترور شخصیت» است.

این که در بین جریان‌های مختلف درون نظام رقابت‌هایی بر سر رانت‌ها و منابع وجود داشته باشد که به «غرض‌ورزی» سیاسی هم منتهی شود چندان دور از ذهن نیست. کمااینکه بر سر موضوع فرزندان شمخانی هم این گمانه زنی وجود دارد که انتشار این خبر پاسخی از سوی یکی از باندهای فعال درون نظام به انتشار فایل صوتی فساد سپاه بوده. با وجود این نکته در اینجاست که هر کدام از این جریان‌های اصلی دخیل در نظام و سازنده آن، قصد انتقام‌گیری از بخش دیگر آن را داشته باشد به اندازه کافی سوژه و فساد در دست و بال خود دارد که با آن دیگری را به دردسر بیاندازد، البته به شرط آنکه فرد متهم شده دوستان نزدیکی در قوه قضاییه نداشته باشد.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »